PRESTIŽNA NAGRADA

Otkriveni finalisti za nagradu Europske unije za suvremenu arhitekturu - Mies van der Rohe 2022

 Fondacija Mies van der Rohe
Projekte je odabrao žiri kako bi predstavljali nove modele i referentne točke za lokalne gradske politike

Tijekom novinarske konferencije prije nekoliko dana iz paviljona Zodiak u Varšavi, Europska komisija i Fondacija Mies van der Rohe otkrili su imena sedam finalista koji se natječu za Nagradu Europske unije za suvremenu arhitekturu 2022. - Mies van der Rohe Award, pet u kategoriji Arhitektura i dva u kategoriji Arhitektura u nastajanju – prenosi Domus. To je objavio Witold Naturski, vršitelj dužnosti šefa Predstavništva Europske komisije u Poljskoj, uz pomoć Magde Maciąg, kustosice izložbe EU Mies Award.

Finalisti u kategoriji Arhitektura su: 85 Social Housing Unit, Cornellà de Llobregat, peris+toral.arquitectes; Frizz23, Berlin, od Deadline; La Ferme du Rail, Pariz, od Grand Huita i Mélanie Drevet Paysagiste; Town House - Sveučilište Kingston, London, Grafton Architects i Z33 House for Contemporary Arts, Design and Architecture, Hasselt, Francesca Torzo.

image
Fondacija Mies van der Rohe

Dva finalista za kategoriju Arhitektura u nastajanju su Škola Enrico Fermi koju je dizajnirao BDR biro u Torinu i La Borda - Building Cooperative od Lacola u Barceloni.

Projekte je odabrao žiri kako bi predstavljali nove modele i referentne točke za lokalne gradske politike. Oni se bave novim modelima upravljanja koji se temelje na zajednici i kružnim procesima održivosti.

"Kvalitetu izgrađenog okoliša i potrebu da se brine o njegovom razvoju nužno je komunicirati na vrlo širok način: javnosti, naravno, ali i donositeljima odluka", kaže članica žirija, novinarka i kustosica Francesca Ferguson . „Više nego ikad postoji potreba da se prenese kako želimo živjeti u našim gradovima i razgovarati o tome s donositeljima odluka na transdisciplinaran način koji uključuje građanski angažman i onih koji su uključeni u dizajn i razmišljanje zajednice.” - zaključuje

Završna dodjela nagrada održat će se 12. svibnja 2022. u paviljonu Mies van der Rohe u Barceloni, dok će pobjednik kategorije Arhitektura u nastajanju biti objavljen krajem travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 06:12