Materijal iz snova

Otisci pristiju su nevidljivi, lako se čisti, a ako slučajno ogrebete frontu, možete je odmah ‘zacijeliti‘

 SHUTTERSTOCK
Inovativan materijal sve poželjniji je u dizajnu kuhinja jer je antibakterijski pa je sigurniji za zdravlje

Što mislite, koja prostorija mnogima predstavlja najveći izazov za uređenje? Prema istraživanju Toolstationa, riječ je o kuhinji jer je kod mnogih upravo ona središte doma, a kada je uređujete, nemate baš puno izbora za pripremanje jela. Dakle, osušeni ste na ručanje vani ili na dostavu.

No, koliko god nam uređivanje kuhinje djelovalo stresno, veliki trud, ali i poneki „pad“ na tom putu se isplate kada konačno ugledate vašu novu kuhinju i pomislite „wow!“. Kada je riječ o dizajnu kuhinja, odabir boja jednako je važan kao i odabir materijala kuhinjskih fronti. Kriva nijansa može uništiti srce vašeg doma te je boja zapravo prva stvar koju trebate uzeti u obzir kada tražite ideje za kuhinju.

Među najtraženijim bojama kuhinja za ovu godinu bile su siva, kašmir smeđa, puderasto ružičasta i razne neutralne nijanse, ali 2024. će biti u znaku totalnih suprotnosti. Pripremite se na putovanje k odvažnosti, svestranosti i temperamentnosti!

Svestrane zelene

Popularnost zelenih nijansi u kuhinjama nimalo ne jenjava. Pomama za zelenim kuhinjskim frontama i detaljima u nijansama prirode započela je prije nekoliko sezona, a nastavit će se i u sljedećoj godini. Kada je riječ o zelenoj, ona je posve svestrana boja jer odgovara bilo gdje, s obzirom na to da evocira atmosferu iz prirode.

image
SHUTTERSTOCK

Posebno primamljiva boja u kuhinjama za naredne mjesece je boja kadulje – savršena kombinacija bazične zelene i nježne sive. Ova boja idealna je za kuhinjske fronte, otoke, ali i pločice. Odlično se slaže s bijelom, smeđim tonovima, ali i onim nešto odvažnijim kao što je mornarska plava, granit crna ili pak s crno-bijelom kombinacijom. Dakle, ako su vam kuhinjske fronte u boji kadulje, radna ploča neka bude u boji drveta ili bijela. Uz zelene fronte odlično idu zlatne ručke i zlatna slavina.

Nemojte se ustručavati ni kombinirati različite nijanse zelene. Ton-na-ton efekt idealan je za one koji ne žele jednobojnu kuhinju. Odličan dekor za kuhinjske ploče u boji kadulje možete pronaći u Elgradu, a tamo ona ima nešto drukčije ime – Verde Kitami. Inspiracija za boju su vrhovi Kitamija u regiji Hokkaido u Japanu, planinskog lanca kojeg karakteriziraju široki zeleni pojasevi. Verde Kitami hvata svježinu sivila i čistoću zelene boje koju prikazuju planine.

Umirujuće plave

Plava boja nikada nije izašla iz mode kada je riječ o interijerima, baš kao ni plave traperice u modnom svijetu. Sljedeće godine kuhinje će krasiti mnogi plavi tonovi – od primamljivih akvamarinskih nijansi pješčanih karipskih obala do duboko plavih, ponoćnih nota morskih dubina. Boje oceana su mirne, ali upečatljive te pružaju svestran spektar za uređenje suvremenih kuhinja.

image
ELGRAD

Plava boja se, baš kao i zelena, odlično slaže sa zemljanim tonovima, zlatnim i srebrnim detaljima, a kontrast koji radi s narančastom je naprosto neodoljiv. Kombinirajte nekoliko nijansi plave za još upečatljiviji dojam. Ako se odlučite za tamniju nijansu plave, uvijek imajte na pameti da bi bar nekoliko detalja trebalo biti svjetlije kako bi radilo kontrast. Jer, ako je cijela kuhinja tamna, „progutat“ će sama sebe. Vrlo privlačnu nijansu posebnog imena, Blu Shaba, možete pronaći u ponudi Elgrada. Kombinacija plave i zelene posebno je osmišljena za novu kolekciju ploča za kuhinjske fronte Fenix. Fenix je materijal izrađen od istoimenog inovativnog materijala upotrebom nanotehnologije te se preša na nosivu ploču. Riječ je o novoj generaciji akrilne smole koja je stvrdnuta i očvršćena korištenjem procesa pomoću snopova elektrona, čime se otvaraju novi pristupi u području dizajna interijera.

Fenix materijal ističe se mnogim prednostima zbog čega je vrlo poželjan u dizajnu kuhinja po mjeri. Jedna od najvažnijih njegovih karakteristika je ta što se lako čisti i ne njemu otisci prstiju nisu vidljivi. Jer, tko želi masne otiske na savršenim, novim frontama? Nitko!

image
ELGRAD

Površina ovog materijala je mat te ima nisku refleksiju svjetlosti pa neće stvarati neugodan odbljesak kad su u kuhinji upaljena svjetla. Osim toga, vrlo je ugodna na dodir te je otporna na ogrebotine i habanje. Naime, čak i ako slučajno oštetite površinu fronte, ona se može zacijeliti izlaganjem visokim temperaturama, što se zove „termal healing“. I zadnje, ali ne manje važno, Fenix materijal ima i antibakterijsku karakteristiku, zbog čega je sigurniji za zdravlje. Osim za kuhinju, Fenix se koristi i za kupaonice, zidne obloge, za ugostiteljstvo, zdravstvene ustanove i izradu namještaj kao što su stolovi, police za knjige, stolice, pregrade i slično.

image
ELGRAD

Tople zemljane

Iako bijela djeluje pročišćeno i spokojno, u kuhinjama može djelovati previše sterilno i dosadno ako prevladava. Sljedeće godine bijelu zamijenite toplim nijansama smeđe i crvenkaste zemlje, bojama karamele i nougata koje će dati posebno privlačan štih prostoriji i u nju unijeti dašak topline. Ne čudi što su upravo žute i narančaste nijanse poželjne u svim kutovima doma jer istraživanja pokazuju da od svih boja najviše podižu raspoloženje i duh. Naime, ove boje nas podsjećaju na boju sunca, a znamo da nas njegova svjetlost i toplina uvijek raduje i čini posebno dobro raspoloženima.

image
SHUTTERSTOCK

Žute i narančaste kuhinje također su vrlo umirujuće, posebice kada ih uparite s hladnim tonovima poput sive, bež ili svijetle boje drveta. Kod odabira boje za vašu novu kuhinju ili osvježenje stare, promislite kakvu energiju želite probuditi. Bljeđe, nježnije nijanse žute i narančaste stvorit će umirujuću atmosferu, dok jače sunčane nijanse pobuđuju i više energije, potiču na druženje i finu hranu, a i kuhanje će vam u takvoj kuhinji predstavljati veće zadovoljstvo.

Dvije neodoljive nijanse u novoj kolekciji Fenix ploča iz Elgrada iz tople palete boja zovu se Rosso Namib i Giallo Evora. Prva je dobila ime po crvenoj pustinji Namibije te naginje na prekrasnu terakotu, dok je druga inspirirana drevnim portugalskim gradom Evora i njegovim tipičnim žutim kućicama.

image
ELGRAD

Inače, ove boje Fenix-a dolaze u posebnoj Bloom tehnologiji. Ona povećava Fenix-ovu kompoziciju, zadržavajući pritom njegova karakteristična svojstva. S Bloomom, tehnologija lignina je uvedena kako bi se značajno smanjila količina fenola u smoli za 50 posto. Lignin je prirodni polimer definiran kao ljepilo koje zajedno drži drvena vlakna.

Temperamentne tamne

Kalifornijska tvrtka Behr Paint Company nedavno je dala svoje predviđanje „boje godine“ za 2024. Posve neočekivano, najpoželjnija boja u interijeru, a time i u kuhinjama, jest pomalo mračna, ali i jedinstvena. Riječ je o boji "Cracked Pepper", odnosno u slobodnom prijevodu „boja mrvljenog crnog papra“. Dizajneri je opisuju kao „svestranu, nježnu crnu“ koja u prostoru stvara osjećaj sofisticiranosti, ali i ugode.

image
ELGRAD

Tamne nijanse poput papreno crne, ponoćno plave, tamnoljubičaste ili pak tamno čokoladno smeđe pomalo su zaboravljene u interijerima, no svakako ih vrijedi isprobati jer u prostoriji stvaraju ozračje zaštićenosti i sigurnosti. Ipak, pripazite da ih kombinirate sa svjetlijim bojama kako ne bi djelovale suviše mračno i ćudljivo.

U Elgradovoj ponudi tamnih boja Fenixa posebno se ističu Viola Orrisa, boja patlidžana i kupina te Grigio Aragona, tamnosmeđa boja inspirirana vulkanskom prašinom vulkana na Siciliji. Tamne boje kuhinje uparite sa svjetlijim radnim pločama od mramora, kvarca ili granita te detaljima u boji bakra ili mesinga.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Elgrada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 22:32