SAJAM U MILANU

Održiv dizajn, ekološka svijest u proizvodnji i slavljenje ljepote ključne su vrijednosti

 Mario Cucinella Architects
Salone del Mobile.Milano održava se od 7. do 12. lipnja 2022. godine, a prvi će se put uživo prenositi cijeloj dizajnerskoj zajednici

Arhitekti, dizajneri i proizvođači namještaja, ali i svi ljubitelji dizajna interijera počeli su odbrojavati: za otprilike dva i pol mjeseca otvara se prestižni međunarodni sajam namještaja i opreme za dom, milanski Salone del Mobile. Uoči jubilarnog, 60. izdanja sajma organizatori su na prošlotjednog konferenciji najavili program te iznijeli novosti koje očekuju sve zainteresirane. Naime, Salone del Mobile.Milano održat će se od 7. do 12. lipnja u paviljonima izložbenog centra Fiera Milano, Rho, a prvi put sajam će se uživo prenositi cijeloj dizajnerskoj zajednici.

Kvaliteta, inovacija, ljepota i, više nego ikad, održivost, ključne su vrijednosti ugrađene u događaj, istaknuto je na konferenciji.

image
Mario Cucinella Architects
image
Mario Cucinella Architects

Arhitekt Mario Cucinella osmislio je instalaciju Design with Nature posebno za 60. izdanje ove manifestacije

image
Mario Cucinella Architects

Prazno platno

Nakon dvije pandemijske godine tijekom kojih je sajam otkazan, ali je lani održan poseban događaj "supersalone", cilj je ambiciozan: pokazati da je moguće i ključno ponovno početi održavati velika međunarodna događanja uživo, ugrađujući održivost i ekološku svijest u proizvodnju namještaja.

- Salone del Mobile uvijek je bio katalizator kreativnosti, pozitivnosti i energije. Uvijek smo bili mjesto dijaloga i izgradnje, u Milanu i na izdanjima u Šangaju i Moskvi. Sada smo jednako šokirani, kao i svi drugi, ratom u Ukrajini i još više vjerujemo u važnost raskrižja kultura i stilova otvorenih prema svijetu. Zato smo se pobrinuli da rad izlagača ponovno bude u središtu pozornosti. Događaj djeluje kao prazno platno za sve svoje protagoniste, tvrtke, brendove i dizajnere, omogućujući im da projiciraju vlastite identitete, promoviraju vlastiti sadržaj i ispričaju vlastite priče.

Ne možemo stajati na mjestu, imamo dužnost ići još brže u smjeru što održivijih rješenja dizajna, proizvodnje i distribucije. Danas nam je potreban etički pristup dizajnu - izjavila je predsjednica sajma Maria Porro.

image

Maria Porro, predsjednica Salone del Mobile.Milano

5FELAB

Sajam će ugostiti više od 2000 izlagača, a svi su zamoljeni da dizajniraju štandove u skladu s kriterijima održivosti i ekologije. Koncept će dodatno naglasiti i velika instalacija od 1400 kvadrata pod nazivom Design with Nature u paviljonu 15, gdje se održava izložba S.Project. Instalacija, koju je dizajnirao talijanski arhitekt Mario Cucinella, istražuje cirkularnu ekonomiju i ponovnu upotrebu, razmatrajući potencijal gradova kao "rezerva" budućnosti gdje bi se mogle nabaviti sirovine koje se koriste u izgradnji, smanjujući na taj način utjecaj na okoliš.

Kako je objašnjeno, instalacija kanalizira tri glavne teme: ekološku tranziciju, dom kao glavni urbani element i grad kao rudnik, te se prostire na velikom prostoru koji se pretvara u krajolik, ali istodobno i utočište za raspravu, dijeljenje, čitanje, razmišljanje, rad...

image
Andrea Mariani

Sajam će se i ove godine sastojati od nekoliko tematskih evenata: Salone Internazionale del Mobile (Međunarodne izložbe namještaja), Salone Internazionale del Complemento d'Arredo (Međunarodne izložbe dekorativnih dodataka), Workplace3.0 (izložbe uredskog namještaja), EuroCucina (izložbe kuhinjskog namještaja) s popratnim događajem FTK - Technology For the Kitchen (izložba kuhinjskih ugradbenih uređaja) te Salone Internazionale del Bagno (međunarodne izložbe kupaonica).

600 mladih dizajnera

Nakon debija 2019. godine vraća se i izložba S.Project, posvećena dizajnerskim proizvodima, novim konceptima te dekorativnim i inovativnim, tehničkim rješenjima uređenja interijera, koja djeluje poput platforme za povezivanje i umrežavanje dizajnera i proizvođača.

Također, više od 600 dizajnera mlađih od 35 godina sudjelovat će na 23. izdanju SaloneSatellitea. Ovogodišnja tema je Designing For Our Future Selves/Progettare per in nostri domani, a cilj je pozvati na razmišljanje o inkluzivnom dizajnu koji promiče autonomiju, udobnost, kretanje, komfor za korisnika, interakciju i sigurnost za sve.

U sklopu SaloneSatellitea održat će se i program Talks, koji će pokrenuti razgovore i debate s iskusnim osobama na suvremenoj dizajnerskoj sceni.

Osim toga, sajam će se proširiti i na grad, a posebno je istaknuta monumentalna filmska instalacija La Scatola Magica u Sala delle Cariatidi, Palazzo Reale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 22:52