Ručno puhano staklo

Obrt star više od 60 godina preuzela od oca i izrađuje unikatne ukrase od stakla

koogle_handmade_glass

 Koogle Handmade Glass
Razveselite sebe i svoje bližnje, i pokažite im koliko vam je stalo. Razlika je u detaljima

Martinu Šimunković već smo vam predstavili, a riječ je o vlasnici staklopuhačkog obrta Koogle koji je naslijedila od oca i tako nastavila raditi u obiteljskom obrtu s tradicijom dugom 60 godina.

POGLEDAJTE VIDEO!

- Prije devet godina revitalizirala sam proizvodnju puhanih staklenih kugli te osmislila novi vizualni identitet proizvoda koji sam nazvala Koogle, a to su ručno rađeni unikatni ukrasi od puhanog stakla - prisjeća se Martina. Nedavno je otišla i korak dalje te udružila snage s još dvoje ljubitelja ekologije i tako je nastao projekt staklenika koji je poput idealnog inkubatora za rast sjemena i razvoj mladice drveta.

image
Koogle Handmade Glass
image
Koogle Handmade Glass
image
Koogle Handmade Glass

KALUP

Iako se puhane staklene kuglice tradicionalno vežu uz Božić, ovakve dekoracije se mogu namijeniti za druge prigode, kao što je Uskrs.

U božićnoj Koogli spajaju se dvije komponente. Jedna je znanje, umijeće i vještina puhanja stakla odnosno obrtnička komponenta, dok je druga ona osobna, Martinina estetika i kreativnost.

- Božićna linija proizvoda Koogle temelji se na minimalističkom ukrašavanju prozirnog stakla većinom prirodnim materijalima kao što je perje. Perje može biti prirodnih boja za smireniji dojam, ali i bojano u pastelne nijanse koje daje fini i smireni koloristički akcent prostoru koji se želi dekorirati - ističe Martina i dodaje kako je riječ o jedinstvenom proizvodu na hrvatskom tržištu.

image
Koogle Handmade Glass
image
Koogle Handmade Glass
image
Koogle Handmade Glass
image
Koogle Handmade Glass

Izrađuju se u dvije dimenzije, od čega je manja dimenzija prosječnog kokošjeg jajeta. Idealna su za dekoraciju grančica u kućanstvu, za poslovne prostore i poklanjanje, a mogu se puniti različitim dekorativnim predmetima

- Nitko od malobrojnih preostalih staklopuhača ne proizvodi staklene kugle, tako da se možemo pohvaliti ekskluzivnošću.

- Za puhanje božićnih kuglica bilo je potrebno izraditi alat, odnosno kalupe u koje će se upuhivati staklo kako bi se dobio željeni oblik. Proces obrade stakla je identičan kao i kod drugih okruglih formi koje se prostoručno pušu, bez upuhivanja u kalup. Kalup daje staklu željenu formu - objašnjava.

image
Koogle Handmade Glass
image
Koogle Handmade Glass
image
Koogle Handmade Glass

Martina u svom asortimanu ima i Koogle okrugle forme, ali se ne vješaju, nego se ostavljaju na stalku.

- Takvu formu moguće je umetnuti u teglicu s cvijetom, travom ili zemljom. Zanimljiv je detalj na stolu, a ovdje se mogu razigrati s ptičicama, jajima, perjem, mahovinom, grančicama, gnijezdima, cvjetovima... Ovakve dekoracije neformalno zovem ‘gnijezdo’, a proizvodim ih u dvije veličine, promjera 8 i 10 centimetara. ‘Gnijezdo’ je idealno kao poklon - savjetuje Martina Šimunković.

Mala božićna čarolija iz radione Koogle, čeka vas u City Center One West do Badnjaka, ili posjetite službenu stranicu koogle.hr ili IG profil @ koogle_handmade_glass.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 17:31