KOD TRGA BANA JELAČIĆA

Obnovljena zgrada Luke Rajića u centru Zagreba, nadogradnja odmah izazvala polemiku

 Cropix
Neki su istaknuli da je "šteta da se dodatni kat nije bolje riješio", dok je drugima dobro da se konačno nadograđuje starina kao u Beču

U Bakačevoj ulici, koja od središnjega zagrebačkog trga vodi do katedrale, tvrtka Projekt Bakačeva poduzetnika Luke Rajića rekonstruirala je neoklasicističku zgradu na broju 3. Ovih je dana skinuta skela od obnove i kuća je zasjala u svoj svojoj raskoši, ali je neke iznenadila moderna nadogradnja na vrhu, ostakljeni kat, što je odmah izazvalo polemiku.

image
Lucija Ocko/Cropix

Zgrada je zapravo nova, jer je većim dijelom replika. Njezino pročelje izgleda kao što je bilo, sačuvan je tek dio fronte koja je bila u lošem stanju. Novost je i da ima uvučenu nadogradnju na vrhu, u odnosu na ovo što je bila u originalu. Nadogradnja je danas već izazvala komentare struke i građana na društvenim mrežama. Neki su napisali da je "lijepo obnovljena, ali šteta da se dodatni kat nije bolje riješio", većina je doduše bila negativna i rekla da se taj dio ne uklapa najbolje.

- Kat je šaka u oko - komentirali su.

No bilo je i onih koji su napisali da je napokon Zagreb krenuo u smjeru Beča koji ima mnoge nadogradnje na starijim zgradama. Arhitekta Igora Franića, autora obnove ove zgrade, danas nismo dobili za komentar, ali radi se o stručnjaku koji je autor Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i profesor na Arhitektonskom fakultetu.

image
Lucija Ocko/Cropix

Podsjetimo, Luka Rajić je uspio nakon desetak godina objediniti cijelu četverokatnicu u Bakačevoj s uličnim lokalima pod vlasništvo svoje tvrtke. Nekoć je ovdje imao samo stan na zadnjem katu u kojem je sa svojom bivšom suprugom i sinovima živio u 2000-ima. U vlasništvu svoje tvrtke, ima sad cijelu četverokatnicu u Bakačevoj, te pripadajuće lokale.

image
Lucija Ocko/Cropix

Vrijedna zgrada na aktualnoj lokaciji, zanimljivo, bila je nesigurna za život još prije potresa. Sve je bilo u redu, dok susjedi nisu išli u rekonstrukciju susjedne zgrade, tadašnjeg Varteksa, a danas Müellera. Ta je rekonstrukcija, kako smo već ranije pisali, napravila gadnu štetu Bakačevoj zbog klizišta tla, čime su pukli svi unutarnji zidovi. Zgrada od tada nije obnovljena, a Rajićeva tvrtka malo po malo je kupovala sve stanove te zgrade, pa 2019. i lokale koji su bili u vlasništvu države. Potres 2020. samo je naštetio dodatno zgradi.

image

Za vrijeme radova na rekonstrukciji

Damjan Tadic/Cropix

Radovi su počeli sa svim nužnim dozvolama, a u početku se nastojalo spasiti pročelje. Ta zgrada nije bila zaštićeni spomenik kulture, ali je dio zaštićene povijesne cjeline Zagreba. U prizemlju se još izvode radovi. Prema gruboj procjeni ova zgrada od oko 500 kvadrata vrijedi kao nekretnina oko 3,5 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. ožujak 2024 11:13