kreativne ideje

NOVI DEKORATIVNI TREND Fuge u bojama

Udahnite život svojoj kuhinji ili kupaonici fugama u boji

Sigurno ste se koji put zagledali u dosadne sive ili krem fuge u svojoj kuhinji i kupaonici razmišljajući o tome koliko su zapravo bezlične. Do sada većinom korištene samo zbog svoje praktične namjene, fuge su često zanemareni detalj uređenja ovih prostorija, pogotovo u usporedbi sa samim pločicama koje uvijek biramo s velikom pozornošću. A što kažete na to da udahnemo malo života u te neizbježne linije između vaših pločica? Malo boje predstavlja jeftin i zabavan način kako osvježiti svoju kupaonicu ili kuhinju, a izgledat će posebno efektno u kombinaciji s klasičnim bijelim pločicama, neovisno o njihovu obliku.




Za dobivanje šljokičastog efekta blogerica Albion Gould koristila je posebnu smjesu (Stainmaster Glamour Grout), a proces postavljanja njezinih novih kuhinjskih pločica možete pogledati na poveznici.


Dovršene fuge moguće je zaštititi premazom u boji koji daje malo života klasičnim bijelim pločicama. Odabirom upečatljive boje poput narančaste u ovom je primjeru stvoren potpuno drugačiji efekt ispred kamina. Pritom je korišteno sredstvo koje sprečava nastanak plijesni i mrlja, a koji je moguće naručiti na internetu.



Bijele metro pločice bezvremenski su klasik u uređenju, no to ne znači da ih ne možete dodatno razvedriti odabirom zabavne boje poput tirkiznoplave!

U slučaju da vas intenzivne boje ne privlače, uvijek možete iskoristiti upečatljivu neutralnu boju koja će stvoriti dramatičan kontrast vašim tamnim pločicama.


Dašak glamura u kuhinju unesite pomoću zlatne boje. Čak i ako vam se sve druge boje čine pomalo dječjima, zlatna će djelovati elegantno i odraslo.


U slučaju da ne želite ulagati u nove proizvode, uvijek možete svoje fuge obojiti klasičnom bojom za dom, pri čemu je potrebno nanijeti tanak sloj boje na svaku fugu, a potom krpom ukloniti višak boje. Kako se suši, boja će se postupno upiti u fuge. Ovaj je princip namijenjen prostorima poput podruma, hodnika i slično gdje fuge nisu često u dodiru s vodom. Fuge u tušu ili na prometnim mjestima u domu ipak je potrebno dodatno zaštititi od vlage i mrlja.

Još jedna metoda koju možete iskušati kako biste dobili fuge u boji dodavanje je akrilne boje po izboru u smjesu za fugiranje bez pijeska. Saznajte kako izgleda proces izrade ovakvih fuga u nastavku.

Ako ste za svoju kupaonicu ili kuhinju odabrali šarene pločice, onda je najbolje da fuge budu u nekoj nježnoj boji poput svijetloplave koju možete uočiti na primjeru.

Izvor: The Spruce

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 00:27