GDJE IMA DIMA...

Nemate septičku jamu, a kanalizacija nije ni u planu? Rješenje je jednostavno - samo nabavite ovaj toalet!

... a nakon toga spustite poklopac i pritisnete dugme ‘Pali‘. I to je to!

 SHUTTERSTOCK

Kanalizacija je jedno od čuda civilizacije na koja smo se već toliko navikli i uzimamo ih već odavno zdravo za gotovo. Sjednemo na zahod, obavimo svoje, pustimo vodu i ne zanima nas kako sustav funkcionira – sve dok savršeno funkcionira.

Ali ne uživamo svi podjednako u tim blagodatima civilizacije – za primjer, u Zagrebu čak 110.000 stanovnika nije priključeno na sustav javne odvodnje. Oni koriste septičke jame, koje traže redovito pražnjenje, a mnoge od njih ne zadovoljavaju današnje standarde i ugrožavaju okoliš.

S druge strane, osim priključka na gradski sustav odvodnje, alternativa ne postoji. Ili? Naravno da postoji - recimo, možete nabaviti toalet za spaljivanje fekalija! Ovakvi toaleti nisu od jučer, ali vremenom su postali sofisticirani i izuzetno efikasni. O čemu je zapravo riječ?

Kao što naziv govori, zahod za spaljivanje radi upravo to – fekalije koje bi inače otišle u kanalizaciju, ovaj zahod spaljuje. Otpad se spaljuje nakon svake uporabe, a toalet radi na struju ili na plin. Ovi zahodi efikasno spaljuju i tekući i kruti otpad. Plinovi koji nastaju kao nusprodukt procesa spaljivanja iz toaletne školjke se odvode kroz odgovarajuću ventilacijsku cijev. Kod najboljih modela, ova je cijev opremljena i katalizatorom koji pročišćava plinove i čini ih bezopasnima.

image

Podignete dasku, stavite uložak, obavite što trebate...

SHUTTERSTOCK

Kad se pravilno koriste, ove zahode nije teško održavati – potrebno je samo povremeno prazniti spremnik pepela. Proizvođači tvrde da četveročlana porodica obavljanjem nužde tjedno napravi pepela koliko stane u jednu šalicu, stoga ni pražnjenje spremnika s pepelom neće biti zahtjevan posao.

Najbolja je stvar da zahodi za spaljivanje ne moraju biti spojeni na kanalizaciju, a mnogima nije potreban ni dovod vode. Stoga je instalacija jednostavna: dovoljno je pozicionirati zahodsku školjku na željeno mjesto, spojiti je na ventilacijsku cijev i izvor napajanja (i plinski modeli zahtjevaju malo struje za displej na poklopcu školjke).

image

... a nakon toga spustite poklopac i pritisnete dugme ‘Pali‘. I to je to!

SHUTTERSTOCK

Kako ovakav zahod funcionira? Prvo ćete provjeriti je li na displeju poklopca zahodske školjke zeleno svjetlo – što je znak da je zahod spreman za uporabu. Zatim podignete poklopac i dasku, umetnete papirnatu oblogu, obavite nuždu, spustite poklopac i pritisnete tipku START.

Sadržaj papirnate obloge past će u posudu za spaljivanje, gdje će biti spaljen, a pepeo će pasti u spremnik. U pepelu nema bakterija i patogena, a dovoljno je bogat kalijem i fosforom da se može koristiti i kao gnojivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. listopad 2024 14:06