Odlučni radnik

Nema vještine niti obrazovanje, ali zarađuje više od liječnika: "Radim prljaviji posao koji nitko ne želi za 13 tisuća eura mjesečno"

 TIKTOK /@CORY ROCKWELL/
Ostaje pod zemljom od 6 do 18 sati svaki dan u tjednu

Čovjek koji je tvrdio da nema nikakve vještine, ni obrazovanje sada zarađuje više od liječnika. Cory Rockwell (38), zarađuje 160.000 dolara godišnje - više od prosječne plaće mlađih liječnika - kao rudar nakon što je preokrenuo svoj život i konačno došao pameti, kako kaže.

Godinama je bio "izgubljeni" bez konkretnog cilja u životu i osjećao se zarobljen u Los Angelesu. Cory je čak pokušao, ali nije uspio zadržati posao u lokalnom supermarketu, prije nego što mu je pružena slamka spasa da radi kao rudar.

- Bio sam izgubljen i nisam imao pojma što želim raditi, prenosi Daily Star.

- U to vrijeme nisam imao obrazovanje, nisam imao vještine, nisam imao djevojku niti dijete. Znao sam da ću protratiti život, ako ne odem iz LA-a.

Rudar je od tada zaradio sedmeroznamenkastu plaću i postao zvijezda TikToka, gdje dokumentira svoje radne dane na platformi društvenih medija. Ali odluka koja mu je promijenila život značila je da se mora odseliti daleko od blještavila i glamura LA-a. Agencija za zapošljavanje u rudarstvu, Geotemps, ponudila je Coryju šestomjesečni ugovor u 1000 kilometara dalekom gradu Yerington u Nevadi - gdje već četiri godine radi na površinskim kopovima.

Tvrdi da voli prljav posao i "nastoji biti najprljavija osoba u rudniku".

- Sada sam rudar - i posao mi je spasio život.

Bivši stanovnik LA-a zarađuje 37 dolara po satu - s bonusom do dodatnih 30 dolara po satu.

- Plaća je dobra. Najviše što sam zaradio u godini je 160.000 dolara, iako godišnja plaća ovisi o raznim čimbenicima.

Ali odgovornost za detoniranje eksploziva kako bi se oslobodila bakrena rudača i osiguravanje rudnika prije nego što se njegovi kolege vrate, ono je što Coreyu donosi najveći novac.

Međutim, posao nosi dosta opasnosti. Od kipuće vode koja izlazi iz zidova do ruševina koje padaju - rad u rudniku može biti zastrašujući.

Međutim, iako je novac dobar, Corey mora raditi 12-satne smjene, sedam dana svaki drugi tjedan, kako bi ga zaradio.

I to počinje u 6 ujutro, gdje ostaje duboko u zemlji u mraku sve dok njegova smjena ne završi u 18 sati.

- Dok dođem kući, toliko sam psihički, fizički i emocionalno iscrpljen da mogu bez problema spavati 20 sati, objasnio je rudar.

No usprkos mukotrpnom poslu, opasnosti i dugim satima rada, posao je Coryju "spasio" život.

- Unatoč ovim uvjetima, volim svoj posao. Zapravo, nastojim biti najprljavija osoba u rudniku, zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 05:44