zaštitimo okoliš

Napravite sami svoj bicikl: Preuzmite podatke s web stranice i sastavite ga

 openbike
Openbike je manifest o održivom urbanizmu, gradskom prijevozu, distribuiranoj proizvodnji i odgovornoj upotrebi resursa

Španjolski studio Arquimaña želi smanjiti emisiju ugljika u gradovima i osnažiti ljude tehnologijom pa su dizajnirali drveni bicikl koji može preuzeti i izraditi bilo tko u svijetu.

image
openbike

„Openbike je manifest o održivom urbanizmu, gradskom prijevozu, distribuiranoj proizvodnji, zajedničkom znanju, zajednici i odgovornoj upotrebi resursa, koji se materijalizira u dizajnu nezagađujućeg gradskog prijevoza, bicikla, koji se može proizvesti vlastitim rukama korisnika unutar grada u kojem će se koristiti „ kažu arhitekti Raquel Ares i Iñaki Albistur za Designboom.

image
openbike

Arquimaña izrađuje prototipove dizajna za Openbike od 2017. godine. Ova konačna verzija osmišljena je za korištenje za bilo koga, bez obzira na njihovu dob, uključuje šipke za prijevoz robe i koristi jednostavnu konstrukciju od široko dostupnih materijala.

image
openbike
image
openbike
image
openbike

Za izradu bicikla korisnici mogu preuzeti crteže s namjenske web stranice koju je dizajnirao Happyyending studio. Zatim mogu odnijeti crteže u svoju lokalnu radionicu za digitalnu izradu, a uz pomoć CNC stroja izrezati tijelo bicikla od lokalno dostupne šperploče i koristiti 3D ispis za elemente kao što su sjedalo, prednje osovina i rukohvati. Ti bi se dijelovi mogli reciklirati i sa starih bicikala.

Datoteke za izradu Openbikea licencirane su prema Creative Commons 4.0, što omogućuje poboljšanje, modificiranje, proizvodnju i ponovno dijeljenje dizajna od strane bilo koga u svijetu. Na temelju ovih načela otvorenog dizajna, Arquimaña potiče daljnji razvoj i dizajn na temelju korištenja lokalnih resursa, ali s globalnim tehnikama i alatima prilagođenim karakteristikama određenog mjesta.

image
openbike

„Cilj je osnažiti građane kao agent za transformaciju, stavljajući tehnologiju na uslugu i dajući prednost lokalnoj proizvodnji s lokalnim resursima, što stvara aktivne i produktivne gradove, gledajući u budućnost s ekološke perspektive, pokušavajući smanjiti emisiju ugljika na minimum.”

Projekt je dio globalne inicijative Fab City, koja izaziva gradove da proizvedu sve što konzumiraju do 2054. godine. U ovom kontekstu, Openbike se nada da će građanima ponuditi potrebne metode za proizvodnju nezagađivača gradskog prijevoza, bicikla.

image
openbike

Openbike se trenutno prikazuje unutar španjolskog paviljona na venecijanskom arhitektonskom bijenalu 2021. i na bijenalu arhitekture i urbanizma u Seulu 2021, izložba koju je kurirao Dominique Perrault. Projekt su podržali Odjel za teritorijalno planiranje, stanovanje i promet baskijske vlade, Gradska vijećnica Donostije, Baskijski institut Etxepare, Tabakalera, Centar za međunarodnu suvremenu kulturu i Faul iz Seula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 13:25