Jubilarno izdanje

Nakon šest dana programa na Zagrebačkom velesajmu završili Zagreb Design Week i Art Zagreb

 IVAN BUVINIć/

Nakon što je u paviljonima 7 i 8 Zagrebačkog velesajma, u šest festivalskih dana, na više od 5.000 m2, predstavljen najbolji dizajn i umjetnost, 1. listopada, službeno završili Zagreb Design Week i Art Zagreb. Najveći hrvatski festival dizajna Zagreb Design Week svoje je slavljeničko, deseto izdanje zaključio zaraznim ritmovima jednog od najvećih regionalnih indie bendova, Porto Morto, u velikom stilu najavljujući ulazak u novo desetljeće, dok je Art Zagreb u svom šestom izdanju još jednom potvrdio zašto zaslužuje status najvećeg sajma umjetnina u Hrvatskoj.

image
IVAN BUVINIć/
image
IVAN BUVINIć/

Osim izuzetno velikog interesa publike, jubilarno izdanje Zagreb Design Weeka ostat će upamćeno kao najveće izdanje dosad, a posjetitelji će ga zasigurno pamtiti i po izuzetno bogatom, zanimljivom i raznovrsnom programu. Tematska okosnica ovogodišnjeg izdanja festivala u fokus je smjestila goruće pitanje: „Kako AI pomaže dizajnerima da rade bolje, brže i jednostavnije?“, temu pod nazivom „AI&I“ predstavila su predavanja i paneli. U suradnji s CroAI, Hrvatskom udrugom za umjetnu inteligenciju, o tome kako AI mijenja proces dizajniranja, govorili su stručnjaci Mislav Malenica, predsjednik udruge, Petra Horvatović, Siniša Slijepčević, Ivan Fistrić, Jan Stijació i Pierre Webster.

image
IVAN BUVINIć/

Deseto izdanje Zagreb Design Weeka pažnju publike privuklo je i ZGDW Furniture Showom u prostranom paviljonu 8 Zagrebačkog velesajma. Na najvećem okupljanju proizvođača dizajnerskog namještaja ikad održanom u Hrvatskoj svoj su asortiman predstavila renomirana imena kao što su Prostoria, Milla&Milli, Metoda, Nunc i Artisan, a publici su se premijerno predstavile četiri nove hrvatske marke: Folium, Terrazza i Conture. Posjetitelje su oduševile i Volumen, Woak, Garda, Mobello i Rinocca, koji su se prvi puta predstavili hrvatskoj javnosti.

image
IVAN BUVINIć/

Paviljone 7 i 7A oživio je popularni pop-up dućan ZGDW market, a festival je na samom početku obilježila i tradicionalna dodjela nagrada za najbolja dizajnerska ostvarenja — ZGDW AWARD. Posjetitelji su, u šest festivalskih dana, mogli razgledati izložbu 133 projekta finalista nagrade, izložbu fakulteta i škola koja na jednom mjestu predstavlja radove studenata i učenika deset različitih obrazovnih ustanova, food design izložbu „All You Can Eat“ koja propituje otpad stvoren priborom za jednokratnu upotrebu te izložbu bugarskog suvremenog dizajna „Lokalna ljepota“.

image
IVAN BUVINIć/

Zagreb Design Week niti ove godine nije zaboravio na modu, pa je „modnu“ srijedu obilježila projekcija dokumentarnog filma o čuvenom belgijskom dizajneru Driesu Van Notenu i tradicionalna modna revija na kojoj se predstavio i Ljubljana Fashion Week. Festival dizajna sigurno će se dugo pamtiti i po sjajnim predavanjima i panelima. Centar kompetencija za razvoj inovativnih drvnih proizvoda CEKOM SPIN održao je konferenciju na temu „Potencijali razvoja industrije namještaja“, Thomas Perathoner je govorio o fenomenu uskrsnuća marke Bugatti, produkt dizajnerica Sanja Rotter upoznala nas je s pričom o jugoslavenskom brendu Sebastian i njegovom progresivnom art direktoricom Ljubom Gamulin, a panel o povijesti hrvatskog dizajna poslužio je kao najava dokumentarnog serijala „Moderna vremena“ koji će se početi emitirati na HTV-u u siječnju.

image
IVAN BUVINIć/

I najveći sajam umjetnina u Hrvatskoj, Art Zagreb, uspješno je okončao svoje šesto izdanje. Središnje događanje hrvatskog tržišta umjetnina i ovoga je puta ponudilo izdašni pregled hrvatskog umjetničkog stvaralaštva, a osim sajmenog dijela, program je ispunio izložbama, panelima, predavanjima, radionicama i filmskim projekcijama. Posjetitelji su imali prilike upoznati se s radom galerija i umjetnika te razgledati izložbe Akademije likovnih umjetnosti Zagreb, te izložba „Govor boje“ koja je nastala na temelju praktikuma Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske s ciljem povezivanja mladih povjesničara umjetnosti i suvremenih hrvatskih umjetnika.

image
IVAN BUVINIć/

Na novoj središnjoj lokaciji, Zagrebačkom velesajmu, programi Zagreb Design Weeka i Art Zagreba su se prvi put odvijali paralelno sa srodnim događanjima: Ambienta, Hotel&Gastroteh i Arhibau. Najveći festival dizajna svoju desetu obljetnicu nije zaboravio začiniti ni zabavom, pa će njegovo slavljeničko izdanje sasvim sigurno ostati upamćeno i po nezaboravnoj atmosferi kojoj su svoj doprinos dali beogradski elektro/rock‘n‘roll bend Auf Wiedersehen, kultni Denis & Denis te popularni zagrebački bend Porto Morto koji je svojim energičnim ritmovima rasplesao publiku u samoj završnici i tako zaključio još jedno uspješno izdanje festivala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 02:17