TITANIK NAŠEG DOBA

Najveći kruzer na svijetu krenuo je na krstarenje usred skandala da zagađuje zrak kao više od 12.000 automobila

 AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA/AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA
Icon of the Seas dugačak je 365 metara i ima 20 paluba, a na njemu trenutačno boravi oko 10.000 ljudi. Zeleni ga smatraju ekološkom bombom na valovima

Najveći kruzer na svijetu Icon of the Seas, koji je težak poput pet Titanika i dugačak 365 metara, nedavno je krenuo iz Miamija na svoje prvo krstarenje po Karibima. Riječ je o megabrodu s 20 paluba čija posada broji 2.350 članova, a kapacitet od 5.610 putnika u dvokrevetnoj, odnosno 7.600 putnika u maksimalnom kapacitetu. Početna cijena krstarenja po Karibima (polazak je iz Miamija) za sedam dana po osobi je, ovisno o kabini i usluzi, od 1775 do 2729 dolara.

image
AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA/AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA

Brod je dizajnirao tim arhitekata i dizajnera, uključujući Wilson Butler Architects, 3Deluxe, RTKL i Skylab Architecture. Građen je pet godina u Finskoj i sastavljen od golemih blokova.

image
AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA/AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA

Icon of the Seas nudi beskonačnu zabavu, od kluba na plaži s prvim visećim infinitiy bazenom na svijetu do najvećeg vodenog parka sa šest različitih tobogana. Tu je i Aquadome, za koji kažu da je najveća konstrukcija od stakla i čelika ikada podignuta na kruzeru te Crown‘s Edge - avantura koju opisuju kao "dijelom skywalk, dijelom staza s užetom i dijelom uzbudljiva vožnja na kojoj se avanturisti njišu 45 metara iznad oceana".

image
AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA/AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA

Istovremeno, ne jenjavaju kritike brojnih grupa za zaštitu okoliša koje tvrtku Royal Carribbean, vlasnicu kruzera, optužuju za teško onečišćenje okoliša. Naime, brod pokreće ukapljeni prirodni plin iz golemih spremnika. Iako ga vlasnici nazivaju "najčišćim dostupnim fosilnim gorivom", a Icon of the Seas svojim "najodrživijim brodom dosad", kritičari tvrde da tvrtka nije uključila istjecanje metana iz novog sustava goriva u svoje izračune emisija. Činjenica je da su kruzeri bili pod pritiskom da se prebace s nafte, a istraživanja pokazuju da veliki brod poput ovog može imati ugljični otisak veći od 12.000 automobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. travanj 2024 14:14