Nacrti i fotografije

Muzeju grada Zagreba: Izložba "Stadion Maksimir: sportska arhitektura Vladimira Turine"

 Muzej grada Zagreba
Izložba, čija je autorica muzejska savjetnica Hela Vukadin Doronjga, može se pogledati do 28. ožujka 2021. godine

U Muzeju grada Zagreba otvorena je izložba "Stadion Maksimir: sportska arhitektura Vladimira Turine, čija je autorica muzejska savjetnica, dr. sc. Hela Vukadin Doronjga.

Izložba, koja se može pogledati do 28. ožujka 2021., rezultat je dugogodišnjega znanstvenog istraživanja - temelji se na doktorskoj disertaciji autorice, uvažavajući znanstvene doprinose suradnika i kolega na polju sportske arhitekture, i šire.

- Budući da Stadion Maksimir nije samo arhitektonski sklop, nego i dinamičan prostor za rad, nadmetanje u sportu, navijanje, druženje, glazbene spektakle, građa za izložbu je sadržajno i produkcijski šireg obuhvata, znanstveno interpretirana, a istodobno ne želi biti pravolinijska, nego dinamična i zabavna - navodi se u opisu izložbe. Kao što je iz samog naslova razvidno, usko su povezane dvije glavne teme: stadion Maksimir kroz povijest i danas, s naglaskom na projekte arhitekta Vladimira Turine, i posebno njegove projekte sportske arhitekture. Kroz nekoliko podtema kontekstualizirane su u prostoru i vremenu pojedine dionice dviju glavnih tema.

Izložbu čine dvije grupe predmeta: izvorni nacrti, fotografije i publikacije etapa projektiranja i izgradnje stadiona Maksimir (1945. - 1969.) i drugih građevina sportske arhitekture Vladimira Turine (1941. - 1968.), te raznorodni predmeti koji pojašnjavaju navedenu građu. To su uporabni predmeti koji su pripadali prof. Turini, trofeji GNK Dinamo, plastične stolice s tribina, trava, "lutke" za slobodne udarce, projekcije mitskih utakmica, plakati i katalozi dvaju velikih koncerata Davida Bowiea i U2...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 05:06