Sve se može

Mlada, entuzijastična i uspješna Marija Kosovec: Uz dvoje djece i posao radi fantastične fotke

@miimavintage

 Marija Kosovec 
“Ne robujem pravilima. možda i griješim, ali uživam u svojem hobiju”

Uz dvoje djece, smije se blogerica Marija Kosovec, uvijek je potrebna priprema za snimanje. Više voli slikati detalje kojih ne nedostaje u njenom domu, čak ih ima i previše

Marija Kosovec velika je zaljubljenica u lijepo uređene interijere, dekoriranje, kreativna rješenja, vrtlarenje i vino. Kao diplomirana inženjerka kemije radi u struci, a od svakodnevnih obaveza opuštaju je hobiji. Jedan od njih je blog miimavintage.com.hr, ali i istoimeni profil na Instagramu koji se, kaže, slučajno razvio prije osam godina, a danas ima više od 15 tisuća pratitelja.

image
Privatni arhiv

- Moj profil je spoj svega što volim, detalji i dekoracije, trenuci provedeni s djecom u kuhinji, fini kolači, ispijanje kave ili sadnja cvijeća, dani provedeni u vrtu... Uglavnom crtice iz života i trenuci koji me inspiriraju i čine sretnom - kaže Marija.

Prilikom fotografiranja najvažnije joj je, ističe, dobro svjetlo, jer ne koristi umjetna osvjetljenja.

- Volim da mi fotografije nisu hladne, a toplinu mi daje drvo kojeg imam dovoljno u svome domu - kaže i kroz smijeh dodaje kako je za dobru fotografiju, uz dvoje djece, uvijek potrebna priprema za snimanje.

image
Marija Kosovec

- Iako je na slikama sve uredno i na mjestu, kod mene su jastuci češće na podu nego na kauču, ali takva je realnost. Uglavnom znam što bih željela fotografirati pa taj dio stana posložim i pripremim za fotkanje. Bude i spontanih fotki i te su mi još draže - kaže, dodajući kako je prije često znala preokrenuti cijelu prostoriju u potrazi za novim kadrom, no to ju je trenutačno "pustilo". Ipak, nekoliko puta godišnje voli malo presložiti ili doraditi neki kutak stana.

image
Marija Kosovec

Što se tiče samog uređenja interijera svojeg doma, kaže kako ne voli definirati stil, iako mnogi kažu da prevladava skandinavski. No, ona smatra da je to zbog neutralnih tonova i drva.

- Sve više mi odgovara neutralnost, praktičnost, jednostavnost, prirodni materijali, pa je s vremenom to i prevladalo - kaže, dodajući kako više voli slikati detalje, a manje velike kadrove. Voli vaze, cvijeće, lijepo posuđe i razni dekor, koji se uvijek može vidjeti na njenim fotografijama, a čak priznaje da ga ima i previše.

image
Marija Kosovec
image
Marija Kosovec

- Ti dekorativni elementi kombinacija su svega pomalo. Često kupim lijepu vazu ili svijećnjak. Ostvarujem i neke poslovne suradnje na Instagramu pa i tako imam priliku doći do novih detalja, koji mi tada posluže za fotografiranje. Sve je to uvijek u nekom stilu koji je meni prihvatljiv i uklapa se lijepo u moj dom - kaže.

image
Marija Kosovec

Uglavnom ne koristi stativ, no dobro joj dođe u slučaju kad se i sama želi naći na fotografiji ili kad snima videoformate.

- Fotografije uređujem preko aplikacije, doradim toplinu, osvjetljenje i oštrinu, ali naravno ovisno o fotografiji - kaže i iskreno dodaje kako je jedan veliki amater jer nije nimalo obrazovana oko fotografije.

- Sve što radim vezano uz fotografiju je potpuno iz nekog vlastitog dojma i viđenja. Ustvari, radim to onako kako se meni sviđa i ne robujem nikakvim pravilima. Možda pritom radim i puno grešaka, ali to mi je zaista hobi u kojem uživam i dok je tako, nastavit ću to raditi. Moj savjet svima je da se opuste, ako imaju smisla za lijepo i njihove fotografije će to pričati - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 08:35