Maskota sveučilišnih igara

Novi Zagi: Još tri maskote u konkurenciji

Debeljuškasti hrčak sportskog duha, energičan i borben ris, ili pak tim koji čine kuna i sredozemna medvjedica, postat će službena maskota Europskih sveučilišnih igara koje će se u Zagrebu i Rijeci održati iduće godine. U drugom krugu odabira maskote pobjednički prijedlog odabrat će građani javnim glasovanjem. Na natječaj otvoren 16. rujna 2014. pristigla su čak 64 idejna rješenja, a stručni žiri je odabrao tri najbolja rada koja su ušla u uži krug. Svi koji to žele, bez obzira na godine ili adresu stanovanja, preko on-line ankete do 15. siječnja mogu glasati za maskotu koja im se čini najbolja.

Najbolji radovi

Autori Matija Tomšić i Vedran Rede kao svoj prijedlog za maskotu odabrali su upravo simpatičnog hrčka jer žele promovirati ideju Važno je sudjelovati. Drugi prijedlog rad je Mirele Ivanković Bielen koja se odlučila na dvije maskote koje istovremeno predstavljaju i kontinent i primorje, a ris je kao jedina europska velika mačka u Hrvatskoj nastanjena u Sjevernom Primorju, Gorskom kotaru i Kordunu rješenje autora Alme Vragović i Hrvoja Orlovića. Kako će nova maskota biti svojevrsni nasljednik popularnog Zagija koji je predstavljao zagrebačku Univerzijadu 1987., njegova nastanka podsjetio se autor Nedeljko Dragić.

Kako je nastao Zagi

– I tada je održan natječaj, no žiri nije bio zadovoljan pristiglim rješenjima. Stoga me Josip Vrhovec, prvi čovjek organizacijskog odbora Univerzijade, koji je bio vrlo dobro upoznat s mojim radom, pozvao da ponudim svoje rješenje – prisjetio se Nedeljko Dragić. Iako su mu rekli da ima otvorene ruke prilikom stvaranja maskote, on je zatražio smjernice jer su se rokovi za predaju gotovog rješenja opasno približili.

– Kazali su mi da su razmišljali o vjeverici jer one obitavaju na obroncima Medvednice, a Mirko Novosel, košarkaški trener, ponudio je i ime – Zagi. To mi je mnogo pomoglo, i moja ideja simpatične maskote bila je gotova u roku od samo sedam dana – kazao je autor još uvijek omiljene maskote Zagija. Žiriju je predstavio gomilu skica, a uz minimalne preinake, nastao je Zagi kakvog danas poznajemo.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 04:33