I DO TOGA JE DOŠLO

Leteći automobil je dobio odobrenje za polijetanje: Već sljedeće godine kreće globalna prodaja

 KLEIN VISION
Tvrtka je rekla da je organizacija izdala svoj Certifikat AirCaru nakon što je završio više od 200 polijetanja i slijetanja

Leteći automobil može izgledati kao stvar znanstveno-fantastičnih filmova i fantazije svakog djeteta, ali u idućih godinu dana to će postati stvarnost. AirCar je automobil koji se pretvara u zrakoplov i poleti u nebo. Slovačka uprava za promet dala je futurističkom plovilu zeleno svjetlo u Slovačkoj, prema riječima razvojnog programera AirCara Kleina Visiona, izumitelja letećih automobila sa sjedištem u Nitri u Slovačkoj – prenosi Architectural Digest. To je jedan od prvih obrta te vrste koji je dobio službenu certifikaciju.

U priopćenju o revolucionarnim vijestima, tvrtka je rekla da je organizacija izdala AirCaru svoj Certifikat nakon što je završio više od 200 polijetanja i slijetanja, kao i 70 sati probnih letova koji zadovoljavaju standarde Europske agencije za sigurnost zračnog prometa. “Izazovni testovi letenja uključivali su cijeli niz manevara leta i performansi te su pokazali zadivljujuću statičku i dinamičku stabilnost u zrakoplovnom načinu rada”, stoji u priopćenju. "Postupci polijetanja i slijetanja postignuti su čak i bez potrebe pilota da dotakne komande leta."

Slovačka prometna uprava također se odazvala po ovom pitanju. René Molnár, direktor Odjela za civilno zrakoplovstvo, rekao je: „AirCar kombinira vrhunske inovacije sa sigurnosnim mjerama u skladu s EASA standardima. Definira novu kategoriju sportskog automobila i pouzdanog zrakoplova. Njegovo certificiranje bio je i izazovan i fascinantan zadatak.”

image
KLEIN VISION

AirCar je došao do ploda nakon više od 100.000 sati rada tima od osam stručnjaka koji su crteže njegovog dizajna pretvorili u 3D modele,a potom su prošli kroz testiranje u aerotunelu. Slijedio je prototip dvosjeda, a pokretao ga je motor od 15KW. Glasnogovornik Klein Visiona kaže da je ovu početnu verziju AirCara u prirodnoj veličini pokretao daljinski upravljač.

Osnivač Klein Visiona Stefan Klein vodio je razvojni tim, a bio je i testni pilot za konačni model koji se pretvara iz vozila u mali avion. “AirCar certifikat otvara vrata za masovnu proizvodnju vrlo učinkovitih letećih automobila. To je službena i konačna potvrda naše sposobnosti da zauvijek promijenimo putovanje na srednje udaljenosti”, rekao je.

image
KLEIN VISION

AirCar će biti dostupan na globalnoj razini za potrošače za kupnju tijekom sljedeće godine, ali glasnogovornik Klein Visiona kaže da će samo licencirani piloti imati pravo letjeti njime. Tražena cijena inovacije kretat će se između 550.000 i 1,1 milijun dolara, a ovisit će o značajkama koje model ima. "Ako želite model s najnovijim GPS-om ili najnovijom tehnologijom, na primjer, to će koštati više", kaže glasnogovornik.

Skupo? Naravno da da, ali ovisno o tome tko kupuje, trošak može biti više nego vrijedan. To je, na kraju krajeva, leteći automobil.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 20:13