Kompleksno zdanje

Kuća unutar kamene gromade: Arhitektonska baština u suvremenom izdanju umetnuta u stijenu

 Amey Kandalgaonkar
S obzirom na vizualnu kompleksnost stijena u Madain Salehu, bilo je nužno koristiti jednostavne ravnine i kocke

Dizajner i arhitektonski fotograf iz Šangaja i Mumbaija, Amey Kandalgaonkar, dizajnirao je "Kuću unutar stijene" inspiriranu Madainom Salehom, drevnom grobnicom uklesanom u stijenu koja se nalazi u Al-`Ula u regiji Al Madinah u Hejazu, Saudijska Arabija.

image
Amey Kandalgaonkar
image
Amey Kandalgaonkar

- Kada sam prvi put vidio slike arhitekture uklesanih grobnica Madaina Saleha u Saudijskoj Arabiji, znao sam da to moram upotrijebiti kao inspiraciju u arhitektonskom projektu. Postoji ogromna količina arhitektonske baštine koju su nam postavili prošli graditelji i vjerujem da su napravili sjajan posao integracije izgrađenog okruženja u prirodne elemente. Slijedeći tu ideju, odlučio sam provesti arhitektonsko istraživanje – izjavljuje arhitekt.

image
Amey Kandalgaonkar
image
Amey Kandalgaonkar

S obzirom na vizualnu kompleksnost stijena u Madain Salehu, bilo je nužno koristiti jednostavne ravnine i kocke kako bi se postigla vizualna ravnoteža. Arhitekt je počeo stvarati stijenu u 3D softveru, što je samo po sebi bio proces kiparstva. Kasnije prilikom umetanja kuće u ovu stijenu, pokušao je svesti njezin vizualni utjecaj iz razine očiju na što je moguće manju mjeru i tek kada se promatra iz ptičje perspektive, otkriva se pravi opseg intervencije.

image
Amey Kandalgaonkar

- Na kraju, stvaranje ovih arhitektonskih prijedloga za mene je stalan proces učenja i nadam se da će mi pomoći da budem bolji dizajner – zaključuje arhitekt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 13:06