Kada u okružju šume

Kad klijentica želi osjećaj slobode, gola ući u kadu, na terasi, u atmosferi koja oduzima dah

 Gustavo Uemura
Osjećaj slobode tijela u odnosu s prirodom ključan je za vanjsku kupaonicu

U bilo kojem prirodnom okolišu ta sloboda, odnos s elementom vode koji je fundamentalni odnos, izuzetno je važna, kaže arhitekt Marko Brajović.

Marko Brajović, arhitekt koji radi i živi u Sao Paulu u Brazilu gdje vodi Atelier Marko Brajovic, radio je nekoliko projekata koji su uključivali vanjske kupaonice te je njegov posljednji takav projekt nedavno završena Vila Ague u Paratyju u Brazilu. Prekrasna vanjska kupaonica, odnosno kada u okružju šume, na terasi, u atmosferi koja oduzima dah.

- Odnos s vodom, sa svojim tijelom, s drugim tijelima ta sloboda tijela u odnosu s prirodom kroz element vode jest nešto što se počelo jako prakticirati, otud ta popularnost vanjskih kupaonica ili, kako ih zovem, privatnih spaova u svim oblicima - kaže Marko Brajović.

image
Gustavo Uemura

Materijali za uređenje vanjske kupaonice, kako kaže, ovise o nekoliko elementa, prvo o bioklimatskim uvjetima - u kojoj se klimi projekt izvodi, je li toplo ili hladno podneblje, koji je nivo vlage, a treba uzeti u obzir i hoće li biti natkrivena ili nenatkrivena.

- Također, treba uzeti u obzir hoće li - osim vode od tuša ili vode preostale kad se izlazi iz kade kao u ovom našem slučaju u Paratyju - takav prostor dobivati direktno kišu i sunce jer su oni jako “strogi” s drvom, sa svakim materijalom od drva, jer voda i UV zrake uništavaju dijelove tog materijala te se on suši i puca. Ako je nenatkriveno, mora se koristiti drvo koje podnosi vodu i sunce, ili hladni materijal kao kamen. Mi sad radimo novi projekt u kojem ćemo staviti šljunak sa sistemom drenaže odozdo. Na ovom našem projektu u Paratyju su deckovi, a drenaža vode prolazi odozdo i ona ne ostaje na drvu - objašnjava arhitekt.

Kao drugo, pri izboru materijala za ovakav projekt osobito je važno, naglašava Brajović, odakle dolazi materijal koji se koristi, jer je održivost bitna.

- Naravno da ima super materijala kao što je teka i druga brazilska drva koja takve izazove izuzetno dobro podnose, ali treba znati otkuda dolaze, jer se u zemljama u razvoju ilegalno režu. Treba znati koji je etički odnos - ističe.

image
Gustavo Uemura

Treće je osjećaj koji će se prenijeti korisnicima.

- U kupaonicama i na sličnim mokrim površinama izuzetno je važan doživljajni efekt korisnika i njegova tijela i prostora u kojem se nalazi - kaže.

Projekt u Paratyju smješten je duboko u šumi, daleko od mora.

- Neovisno o tome gdje je kada ili jacuzzi ili vanjski tuš, oni su izuzetno dobrodošli. Svako podneblje pružit će drugu vrstu doživljaja. Naša klijentica u ovom slučaju želi biti, kad to poželi, gola usred šume i ući u svoju kadu. Taj osjećaj slobode važan je u vanjskoj kupaonici, osjećaj identiteta svojeg tijela u odnosu s prirodom. U bilo kojem prirodnom okolišu ta sloboda, odnos s elementom vode koji je fundamentalni odnos, izuzetno je važna. Kad je na otvorenom, taj se osjećaj potencira. Naravno, ovisi o bioklimatskim uvjetima. Ovdje u Brazilu može se biti čitavu godinu gol vani, temperatura ne pada mnogo, ali ima i vanjskih kupaonica sa staklom i drugim elementima kojima se može zaštititi i kontrolirati temperatura zraka, a i dalje zadržati vizualni odnos s prirodnim okolišem - govori Brajović.

U privatnom spau, što znači liječenje vodom, stvara se zdrav poseban odnos i poštovanje prema svojem tijelu i vodi, te automatski i zdrav odnos s prirodom. Takav se prostor, kaže Brajović, može implementirati u raznim kućama i u raznim veličinama. Naravno, bitna je privatnosti, treba ocijeniti koliko je kuća otvorena prema susjedstvu, jer puno toga treba uzeti u obzir da se napravi ugodan, privatni, intimni prostor. Jer ovakvi su prostori - intimni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2024 01:10