SPOMENIK KULTURE

Jedna od najljepših knjižnica na svijetu nakon 15 godina obnove ponovo otvorila svoja vrata

 Takuji Shimmura
Cijela knjižnica, uključujući njezinu veličanstvenu i popularnu čitaonicu nazvanu Ovalni raj, modernizirana je i transformirana

Bibliothèque Nationale de France s ponosom nosi titulu jedne od najljepših knjižnica na svijetu. Sagrađena u 19. stoljeću po projektu arhitekta Henrija Labroustea, knjižnica se može pohvaliti stilom Beaux-Arts. Međutim, posljednjih 15 godina knjižnica je u fazi obnove koju provodi francuski studio Bruno Gaudin Architectes. Nakon nevjerojatnih 15 godina renoviranja, knjižnica je ponovo otvorena, prenosi Yanko Design.

image
Takuji Shimmura

"Nakon 15 godina, obnovili smo zgradu koja je temeljito transformirana kako bi odgovorila na suvremene izazove, otvaranje prema gradu te dijeljenja i razmjene s mlađim generacijama" rekli su iz ureda Bruno Gaudin Architectes." Nekada zatvorena u sebe, velika, veličanstvena, fragmentirana, mračna i oronula škrinja s blagom sada je dobila novi identitet, pun svjetla", dodali su arhitekti.

image
Takuji Shimmura
image
Takuji Shimmura

Cijela knjižnica, uključujući njezinu veličanstvenu i popularnu čitaonicu nazvanu Ovalni raj, modernizirana je i transformirana u suvremeniju verziju stila Beaux-Arts.U prostor je uveden novi ulaz, čime se knjižnica želi otvoriti javnosti. Dodano je i veličanstveno spiralno stubište izgrađeno od aluminija. Police i svjetiljke s ogledalima integrirane su u Ovalnu sobu koja sadrži više od 200.000 knjiga za čitanje.

image
Takuji Shimmura
image
Takuji Shimmura

Pojedini dijelovi čitaonice ranije su bili skriveni od javnosti, ali sada su otvoreni, omogućujući posjetiteljima da ih vide iz više perspektiva. Pogledi prekrasno prikazuju bezbrojne mješavine arhitektonskih stilova koje knjižnica nosi – od 17. do 21. stoljeća. Istočno i zapadno krilo knjižnice spojeno je velikim staklenim prolazom. "Staklena galerija pruža pogled na krov i nebo, s iznenađujućim pogledom na kupole dvorane Labrouste. Prozirni stakleni podovi dopuštaju svjetlosti da prodre prema dolje, naglašavajući prekrasnu okomitost rotonde stubišta," rekli su iz ureda.

image
Takuji Shimmura
image
Takuji Shimmura

Još jedan dodatak knjižnici koji je zaista vrlo uzbudljiv je muzej od 1200 kvadratnih metara, koji će uključivati mnoge važne prostorije knjižnice, ne isključujući Galeriju Mazarin – koja pohranjuje nedavno restaurirane barokne freske. Muzej će prikazati mnoge zanimljive i velike artefakte, kao što su knjige, grafike, fotografije, kostimi, šahovsku garnituru Karla Velikog i brončano Dagobertovo prijestolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 13:46