Istaknuti zid

Interijerski hit! Kada je u pitanju naglašeni zid, ne morate se ograničiti na jednu boju

 SHUTTERSTOCK
Kod uređenja istaknutog zida možete se odlučiti za dekorativnu oblogu od drva ili nekog drugog materijala

Naglašeni ili akcentirani zid ima posebnu odliku i obično predstavlja žarišnu točku u prostoriji. To je zid koji se može bojom razlikovati od drugih zidova ili može imati dizajnerske elemente koji ga izdvajaju od ostalih zidova dajući prostoru kreativnost, originalnost i personalizirani pristup uređenju.

Iako neki govore da su istaknuti zidovi prošlost, brojni specijalizirani portali i dizajneri ističu da je riječ o velikom interijerskom hitu koji dominira u industriji dekora. Naglašavanje zida, naime, dizajnerski je trik kojim se svaka prostorija može preoblikovati, a zbog jednostavnog i elegantnog postupka takvi će elementi u interijerima, tvrde, uvijek biti popularni zbog fleksibilnosti.

Neograničene su mogućnosti bojanja zidova, ali i drugih površina i materijala, čak je i odabir istaknutog zida potpuno osoban. Vaš dom je jedinstven pa bi i naglašeni zid trebao biti jednako poseban. Ovakav način ukrašavanja doma može se naći u svakoj prostoriji ako znate što je bitno, a što ne.

image
SHUTTERSTOCK

Izvan okvira

Razmišljajte izvan okvira kada odlučujete kako će izgledati vaš naglašeni zid. Niste ograničeni na jednostavnu boju koja jednolično pokriva zid. Razmislite o drugim načinima korištenja boje. Istaknuti zid može biti savršen za pruge ili za posebne boje koje ga još više ističu. Na primjer, mat ili metalik boja snažan su stilski izraz za naglašeni zid.

image
SHUTTERSTOCK

Ne zaboravite na teksturu

Boja nije jedini izbor za isticanje zidova. U posljednje su se vrijeme pojavile i ponovno vratile u trend različite dekorativne obloge. Razmislite o kamenu, pločicama ili drvenim oblogama za stvaranje posebnog efekta. Privući pozornost na zid moguće je i uz pomoć velikih polica koje u prostoriju mogu donijeti malo arhitektonskog obilježja i stvoriti dodatni prostor za skladištenje. Zid možete istaknuti i galerijom fotografija ili umjetničkih djela, ili ga možete prekriti tkaninom. Odnedavno je u trendu postaviti zidni električni kamin na jedan od zidova. Tajna naglašavanja zidova je da su oni najfleksibilnije tajno oružje za ukrašavanje. Jedino pravilo za naglašene zidove je da ističu zid - to je to.

image
SHUTTERSTOCK

Neutralna prostorija

Iako ste se možda u domu odlučili na jednu neutralnu prostoriju, to ne znači da ona ne može imati jedan naglašeni zid. Ovakva dekoracija također može biti suptilna i jednako dobro funkcionirati u neutralnoj boji, kao i u svjetlijim nijansama. Početna ideja naglašenog zida dočarava vam vizije jarkih boja, ali u neutralnoj shemi boja, sivkasti zid je jednako efikasan.

image
SHUTTERSTOCK

Ne bježite od jarkih boja

Sve dok imate prave detalje u sobi, koji će se uskladiti s novom bojom, možete odabrati bilo koju boju koja vas čini sretnima. Važno je da taj jedan zid ne bude osamljen i izoliran od ostatka prostorije, ovisno o boji koju odabere uvijek dodajte i neki manji detalj u blizini kako bi mu pravio društvo.

image
SHUTTERSTOCK

Sve je bitno

Prije nego što konačno odlučite, uzmite u obzir boju na ostalim zidovima. Većina naglašenih zidova izgleda najbolje kada graniče sa zidovima obojenim u svijetlu ili srednju nijansu boje. Naglašeni zidovi u potpuno bijeloj sobi zapanjujuć su detalj, ali i vrlo lukav potez koji mijenja izgled cijele prostorije. Kontrast naglašenog zida s bijelim zidovima može izgledati vrlo moderno i dati poseban karakter i oštrinu sobi. Ako se odlučite istaknuti zid jarkom bojom, uravnotežite je neutralnim bojama na ostalim zidovima, poput sive ili bež, što god najbolje odgovara zidu s naglašenom bojom. Ako se odlučite naglasiti zid u bijeloj sobi, ublažite kontrast bojama srednjih tonova kako biste premostili razliku.

image
SHUTTERSTOCK

Mislite i na strop

Razmislite o drugim načinima korištenja naglašenog zida. Jeste li razmišljali o stropu? U posljednje vrijeme u trendu je ukrašavanja stropa. Njegova boja može biti vaša vizija istaknutog zida. Pozornost možete privući mekim ili živim bojama. Ornamenti na rubovima stropa su dodatni detalj koji pomaže odvojiti boju zida od stropa i stvara profinjen izgled.

image
SHUTTERSTOCK

Odaberite pravi zid

Dobro promislite koji ćete zid istaknuti.Sobe bez arhitektonskog obilježja mogu imati koristi od naglašenog zida, posebno onog s teksturom. Zid s prozorom također može posebno izgledati, ali imajte na umu da tamna boja koja okružuje prozore može stvoriti efekt jakog svjetla i preplaviti cijelu prostoriju.

image
SHUTTERSTOCK

Tapete

Tapete su prekrasan izbor za naglašene zidove i obično jedan od najjednostavnijih. Najnovije privremene tapete mogu vam dati dizajnerski izgled bez dugoročne obveze. Potražite tapetu s lijepim dizajnom i bojama za trendovski izgled. Za one koji žive u iznajmljenom stanu, privremene tapete su pametan način personalizacije vašeg doma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 17:13