Novi kralj interijera

Industrijski stil je izašao iz mode, na scenu se probio tip uređenja koji naglasak stavlja na udobnost

 SHUTTERSTOCK
Nastao je pod utjecajem skandinavskog dizajna te koristi materijale poput drva, kamena i metala

Industrijski stil već dugi niz godina dominira u potpisima kreacija modernih dizajnera interijera. Na sceni se prvi puta pojavio početkom 20. stoljeća te je od tada prošao brojne varijacije, konstantno diktirajući nova pravila uređenja. No, kako to uvijek biva, nastupilo je zasićenje i mnogi su ga počeli doživljavati suviše oštrim i hladnim, što nikako nisu karakteristike koje ljudi žele u svom domu nakon što su napokon opali beskrupulozni okovi pandemije.

Stoga se na scenu probio jedan novi tip dizajna interijera koji je svijetao, prostran i naglasak stavlja na prirodne materijale. Riječ o light urban stilu. On je nastao pod utjecajem skandinavskog dizajna te koristi materijale poput drva, kamena i metala koji unose dojam udobnosti te svjetlijim i jasnim oblikovanjem pozivaju na ugodu. Postoji nekoliko pravila za postizanje light urban stila. Za početak, maksimalno se iskorištavaju mali prostori za stvaranje funkcionalnih i praktičnih životnih okruženja uz naglasak na jednostavno održavanje. Obavezni elementi su svjetlost i open space, tako da se brišu granice između prostorija uz pomoć svijetlih materijala poput drva, kamena i metala koji unose dojam udobnosti. To se posebno odnosi na drvene materijale jer su njihova jednostavnost i prirodnost u kombinaciji s uzorcima sivih nijansi najčešće odlike ovog stil, baš kao i dojam nedovršenosti koji izvire iz izloženih greda i naizgled nezavršenih površina. Elementi urbanog dizajna uključuju još i minimalističke te velike komade namještaja uglađenih linija, vintage dekor, geometrijski dizajn i paletu boja koja se sastoji od neutralne baze u kombinaciji s bojama koje podsjećaju na prirodu.

Ako vam se spomenuti stil svidio i želite ga isprobati u svom domu, u nastavku donosimo pet savjeta kako da unutrašnjost stana preobrazite u light urban stilu.

Uklonite prepreke između prostorija

image
SHUTTERSTOCK

Otvoreni prostori čine samu srž light urban stila. Poanta je pustiti svjetlost u interijer te otkloniti prepreke koje bi naštetile prolasku sunčevih zraka, ali i samoj komunikaciji između prostorija. No, potrebno je biti oprezan prilikom dekoriranja soba da se ne bi stvorio dojam istog uzorka prolivenog po cijelom stanu. Na sreću, postoji jednostavan način da to izbjegnete. Prvo, odaberite zajedničku boju koja će oplemeniti sve prostorije te, potom, u svaku dodajte posebni kolorit, karakterističan za namjenu te sobe. Primjerice, u spavaćoj je bolje unijeti neke umirujuće i udobne elemente, dok je dnevnoj bolje unijeti življe i opozitne boje duginog spektra. To može biti zelena lampa, jastuci boje lavande ili crveni okvir za sliku.

Svijetli podovi

image

EPL168 Chromix bijeli laminat

ELGRAD

Drveni pod svijetlih boja stvara savršenu podlogu za uređenje stana u light urban stilu. On će učiniti prostor prostranijim i čišćim, pogotovo ako je soba u komplementarnim bojama. Pritom su ovdje svijetle boje drva bezvremenske, no kako bi izbjegli uranjanje u bezličnost dobro je dodati šarolik komad namještaja ili ukrasni dodatak koji će obogatiti inače sterilni prostor.

S obzirom na cijenu i kvalitetu odličan izbor su laminatni podovi Egger iz light urban kolekcije. Zahvaljujući bogatoj ponudi autentičnih dekora – od modernog izgleda punog drva do skandinavski svijetlih i elegantnih dekora – za svaku prostoriju i svaku koncepciju uređenja interijera može se naći savršeni dekor. Uz to, Egger laminatni pod se odlikuje i vrhunskom kvalitetom izrade te funkcionalnim svojstvima. Robustan je, lako se održava, fleksibilan je i brzo se postavlja, tako da ćete lako prilagoditi stan novom dekoru.

image

Laminatni podovi Egger iz light urban kolekcije

ELGRAD

Otporan je na abraziju, lako se postavlja na podno grijanje i njegova površina godinama ostaje postojana na svjetlo, a površina laminatnog poda ne samo da odbija prljavštinu i lako se čisti, već je i antibakterijska. To svojstvo daje melaminska smola koja smanjuje broj bakterija i sprječava njihovo razmnožavanje, dok uz pomoć posebne Aqua+ tehnologije Egger laminatni pod pouzdano odbija i vodu, čime je savršen i za kupaonice, kuhinje te hodnike.

image

EPL011 Rillington hrast svijetli laminat

ELGRAD

Što se tiče uzorka laminata iz Egger light urban kolekcije, neke od nijansi su EPL005 Levanto mramor svijetli, EPL011 Rillington hrast svijetli ili EPL015 Valley hrast dimljeni, no više informacija možete pronaći na stranici Elgrada. Ako ne možete vizualizirati kako će određena podloga izgledati u vašem domu, slobodno preuzmite My Floor aplikaciju - jednostavno učitajte fotografiju svoje prostorije i pogledajte kako bi koji dekor poda izgledao u vašem domu.

Nedovršeni minimalizam

image
SHUTTERSTOCK

Ovaj stil je pretežito namijenjen za male gradske stanove u kojima je ponekad teško postići dojam otvorenog prostora. Unošenje veće količine sunčevih zraka, kao i korištenje svijetlih boja su jedni od primjera kako prividno "povećati" kvadraturu doma, a još jedan način jest i prihvaćanje filozofije minimalizma. Umjesto hrpe detalja bolje je uzeti jedan veliki i robustan komad namještaja koji će predstavljati centar prostorije te pritom osloboditi prostor oko njega. To će, ujedno, odati i dojam nedovršenosti što je također jedna od odlika light urban stila.

Odaberite udoban namještaj

image
SHUTTERSTOCK

Light urban stil je puno manje strog od svog industrijskog dvojnika te naglasak stavlja na ugodu i mekoću, umjesto na hladni izričaj. Kako biste to postigli, ubacite tepihe izrađene od prirodnih materijala u toplim tonovima, kao i pokrivače ili jastuke u svijetlim bojama te velike i udobne sofe za prostor koji jednostavno poziva na opuštanje. U stanu možete stvoriti autentičniji izgled prirode tako što ćete se odlučiti za udobne komade u zemljanim tonovima, kao što su nijanse zelene, smeđe i žute. Na stolu je i ukomponiranje eklektičnijeg izgleda uz obavezni odabir statement komade od luksuznih tkanina, poput baršunaste sofe u svjetlijim bojama.

Statement komadi su must have

image
SHUTTERSTOCK

Već smo naveli kako u light urban stilu morate paziti na zamku upadanja u bezličnost. Upravo zato svaka soba treba imati neku vrstu izražajnog komada, namještaj ili detalj koji će diktirati atmosferu u prostoriji. To može biti ekstravagantna umjetnina u dnevnom boravku, tepih s uzorkom u spavaćoj ili, pak, zabavni luster u blagovaonici. No, umjerenost je ključ, stoga pripazite da nemate previše statement komada kako se ne bi natjecali jedni s drugima. Uostalom, u svakom showu može biti samo jedna zvijezda.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Elgradom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 19:09