Odlično

Imate li pizza večer petkom i kuhate li uz zvukove glazbe iz 60-ih? Postoji dobar razlog zašto biste trebali

Stol Apian Calligaris, salon InArt, Zagreb, Buzin

 

 

 Natuzzi
Svakodnevno kuhanje može nam pričiniti itekakav stres, naročito ako nas muči nedostatak vremena. Kako onda pronaći mir u svojoj kuhinji i uživati u boravku u ovoj važnoj prostoriji doma?

Ako želite posjetiti Italiju bez da napustite svoj dom, trebat će vam dolce far niente, stanje uživanja u trenutku kad ne radite baš ništa, samo upijate svim osjetilima. Jedno od osjetila koje je posebno važno Talijanima je okus, kuhanje i kušanje nevjerojatno ukusne hrane.

No, svakodnevno kuhanje može nam pričiniti itekakav stres, naročito ako nas muči nedostatak vremena (a koga ne muči?). Kako onda pronaći mir u svojoj kuhinji i uživati u boravku u ovoj važnoj prostoriji doma?

Tradicionalna kuhinja u talijanskom stilu je uređena u narančastim tonovima i toplim nijansama. Od materijala se koristi terakota ili obojeni kamen, a na zidovima će se često pronaći izložene tave i posude za kuhanje.

​OMILJENE BOJE

No, vrijeme tradicionalnih talijanskih kuhinja je prošlo pa one sada uglavnom izgledaju baš kao i u Hrvatskoj – moderne, ravnih, čistih linija, zatvorenih ladica i ne toliko upečatljivih boja. Omiljene boje u modernim talijanskim kuhinjama i blagovaonicama su nježna zelena koja podsjeća na boje prirode u Italiji, modra kao boja mora i zemljani tonovi kakvi se mogu vidjeti u europskoj „čizmi“.

image

Kuhinja Way Materia Snaidero, salon InArt, Zagreb, Buzin

Natuzzi

Postignite talijanski ugođaj u svojoj kuhinji uz veliki izbor udobnih stolica iz InArt salona, Buzin.

Stolica Ines Calligaris dolazi u modernoj zelenoj boji, sa zlatnim nogicama koje će baš svaki prostor učiniti luksuznim, a ako tražite neutralnu toplinu onda je odličan izbor Foyer Calligaris.

image

Stolica Foyer Calligaris, salon InArt, Zagreb, Buzin

Natuzzi

Materijale biraju baš kao i mi, jedna od najbitnijih karakteristika im je da se što lakše čiste.

- Za kuhinje će danas većina odabrati mat površine koje se lako čiste, ali svoje kupce će opet pronaći i sjajne fronte. Naime, one su bolje za manje prostorije jer reflektiraju prostoriju i time daju dubinu. Za radne površine se najviše traže imitacije kamena i mramora ili keramičke površine – pojasnila je dizajnerica interijera Nikolina Jelić, vlasnica Dizajn studija Kubus.

​MANJE STRESA

Kako je uvijek bolje imati što više prostora za odlaganje jer upravo stvari na radnim površinama kuhinje djeluju nabacano i mogu nam stvoriti stres, sve češće se unutar prostora blagovaonice postavlja dodatna komoda. U nju se može odlagati veće posuđe, tanjuri, platnene vrećice.

Odličan izbor komoda za vašu blagovaonicu možete pronaći u salonima InArt Zagreb, Buzin. Komoda Secret Calligaris dolazi u više materijala i dimenzija, a Talijanima bi se posebno svidjela ona s uzorkom mramora, posebice ako je on korišten i na radnim površinama kuhinje.

image

Komoda Secret Calligaris, salon InArt, Zagreb, Buzin

Natuzzi

Komoda Universal Calligaris, s druge strane, oduševit će ljubitelje jednostavnog, čistog stila. Vrlo će se lijepo uklopiti u moderne blagovaonske prostore i sakriti sve ono što ne želite da vaši gosti vide. Ili sve ono što vam stvara nervozu ako nije pospremljeno.

image

Komoda Universal Calligaris, salon InArt, Zagreb, Buzin

Natuzzi

Jedna od stvari u kojima Talijani uživaju, a definitivno se uklapa u dolce far niente pristup životu je dugi, nedjeljni ručak s obitelji gdje nitko neće gledati na sat niti mobitel. Kako piše poznata blogerica Sophie Minchilli, kuhinja je središte života u talijanskim kućanstvima.

DRUŠTVO U KUHINJI

- Ako kuham za sebe, uvijek ću staviti slatku vintage pregaču, upaliti nekoliko svijeća i u pozadini pustiti talijanske hitove iz 60-ih godina. Jela trebaju biti jednostavna, tanjur tjestenine koji niste spremali duže od 15 minuta ili pizza party kada volim naručiti pizzu. Ako imate društvo, za pravi dolce far niente ne kuha samo jedna osoba, kuhaju svi. Bučno je, glasno i srčano, a kako ne mogu svi pomagati, dio ekipe će biti moralna podrška – piše Sophie Minchilli na svojem blogu.

Za dugi nedjelji ručak važno je imati veliki, prostrani i kvalitetan stol. Izbor najboljih možete pronaći u salonu InArt Zagreb, Buzin. Stol Elson Calligaris privući će pogled svakoga tko uđe u vašu blagovaonicu, a ako volite masivno, robusno drvo onda svakako razmislite o stolu Abrey Calligaris koji krasi bezvremenski izgled, onaj koji baš nikada neće izaći iz mode.

image

Stol Elson Calligaris, salon InArt, Zagreb, Buzin

Natuzzi
image

Stol AbreyCalligaris, salon InArt, Zagreb, Buzin

Natuzzi

No, za one koji traže nešto sasvim drugačije i uvijek teže namještaju kakav neće vidjeti u svakom drugom stanu pravi je izbor stol Seashell Calligaris. Ovaj stol nema klasične nogice već podlogu od cementa, teškog materijala koji je pretvoren u oblik nečega toliko krhkog kao što je školjka. Običan svakodnevni element poput blagovaonskog stola na taj je način postao pravo umjetničko remek djelo.

image

Stol Seashell Calligaris, salon InArt, Zagreb, Buzin

Natuzzi

I kuhinje u Hrvatskoj su sve otvorenije i kao da su prošla vremena kada je kuhar/ica bio zatvoren u svoja četiri zida i nije komunicirao ni s kime sve do posluživanja.

- Veliki je trend imati otvoreni tlocrt kuhinje i blagovaone kako bi u tom prostoru stalo više ljudi i bilo više mjesta za druženje. Svi kuhaju zajedno, druže se i kuhinja postaje zamjena za dnevni boravak. No, možda je ipak bolje ostaviti si opciju pomične staklene pregrade kojom se po potrebi može stvoriti „zid“ između kuhinje i blagovaonice – otkriva Nikolina Jelić.

Kuhinjski otok je uvijek dobrodošao, ali za njega nema uvijek mjesta. Zbog toga se sve češće viđaju poluotoci koji se, umjesto formalne blagovaone, koriste za brzi ručak, pisanje zadaća ili poslijepodnevnu čašu vina.

SREĆA JE U MALIM STVARIMA

U kojoj, za pravi dolce far niente ugođaj, treba zaista uživati. Ugledajte se na naše mediteranske susjede i jednom tjedno organizirajte ‘aperitivo hour‘, sat (ili više) vremena druženja s prijateljima uz ukusne zalogaje i malo vina. Upravo će vam takvi rituali pomoći da zaista zaboravite na svakodnevni stres, poslove koji vas čekaju sutra ili hrpu obaveza.

Za što manje stresa u kuhinji dobro je uložiti i u nekoliko elemenata. Dizajnerica interijera Nikolina Jelić predlaže svoje favorite.

- Drobilica u sudoperu olakšava i poboljšava život i mislim da je stvarno odlična za one koji žele imati čistoću sa što manje stresa. Sve je pristupačnija napa ugrađena u ploču koja estetski jako lijepo izgleda, a na mjesto gdje smo ranije stavljali glomaznu napu, sada možemo staviti lijepi luster ili police. Opustit će nas ako kuhinja ne izgleda kao kuhinja, kao mjesto u kojemu nakon radnog dana još moramo raditi – zaključuje dizajnerica interijera.

image

Kuhinja WAY Snaidero, salon InArt, Zagreb, Buzin

Natuzzi

I za kraj, važno je naglasiti da se dolce far niente može živjeti svaki dan, i u naizgled sasvim običnim sitnicama. Kava na vašem cvjetnom balkonu, pizza večer svakog petka, ili 10 minuta upijanja sunčevih zraka na klupi u parku. Već time se najobičniji dan može pretvoriti u dan prepun genijalnih trenutaka.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Natuzzija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 16:06