VRIJEME ZA LUKSUZ

Imamo 12 ultimativnih savjeta za dekoriranje blagdanskog stola, posebno pazite kako postavljate pribor za jelo

 Lesnina XXXL
Dovoljno je pratiti samo par savjeta koji se slažu s vašim stilom te nabaviti nekoliko ključnih elemenata koji će dodati notu elegancije vašem stolu

Božićni i novogodišnji blagdani su, nakon cijele užurbane godine, vrijeme kada obitelj i prijatelji napokon nađu vremena jedni za druge i kada se okupe oko raskošnog stola. U tih desetak dana na kraju godine, stol postaje centar blagdanske radosti. Tu se gurmanski uživa u najboljim delicijama, nazdravlja se novoj godini, prepričavaju se dogodovštine i uspomene, zaslađuje se kuhanim vinom, toplom čokoladom i finim kolačima. Zato u ovo vrijeme dekoriranju i postavljanju stola posvećujemo više pažnje nego inače.

Postoji bezbroj načina da uredite blagdanski stol, bilo da ste minimalist ili volite svu šarenu raskoš blagdana. Priređujete li svečani ručak, popodnevnu kavu, obiteljsku večeru ili samo želite sofisticiranije ukrasiti stol kako bi se uklapao s ostatkom interijera dovoljno je unijeti samo malo čarolije kako biste razveselili ukućane i bližnje svojim trudom.

image
Lesnina XXXL

Kako biste ovih blagdana imali raskošan blagdanski stol na kojem bi vam pozavidjeli i na britanskom dvoru, sastavili smo listu od 12 trikova. Dovoljno je pratiti samo par savjeta koji se slažu s vašim stilom te nabaviti nekoliko ključnih elemenata koji će dodati notu luksuza vašem stolu.

Preporučujemo vam da se inspirirate bogatim asortimanom Lesnine XXXL gdje možete pronaći sve što vam je potrebno za uređenje savršenog blagdanskog stola kakvu god estetiku preferirali.

1. TRADICIONALNO I NEPOGREŠIVO

Kombinacija zelenih, crvenih i zlatnih detalja na porculanskom blagdanskom servisu iz kolekcije Toys Delight čuvenog njemačkog proizvođača visoko kvalitetnih proizvoda Villeroy & Boch vječna je investicija za savršeni blagdanski stol. Servis je dakako ključan u uređenju jer posebno dekorirani set tanjura, pribora za jelo, salveta i čaša za svakog gosta za stolom stvara individualno iskustvo božićne raskoši. Uvijek je dobro imati i pripadajuće zdjele i pladnjeve kako bi dojam bio zaokružen, a uz ovakvu kombinaciju motiva i boja nećete pogriješiti ako na sredinu stola dodate visoke svijeće te zelene grane ili girlande obogaćene ukrasima.

2. ŠARMANTNI SVIJEĆNJAK

Suptilni elementi rasvjete uvijek su odlična ideja za stvaranje atmosfere, a posebno su efektni, ali i praktični tijekom blagdanskih obroka. Uz božićno drvce puno svjetlećih lampica za topli i udobni ugođaj u domu, treba vam još samo nekoliko svijeća i lijepih svijećnjaka. Oni su dekoracija koja će čaroliju svakom stilu uređenja - tradicionalnom, rustikalnom, modernom, modernističkom... Blagdanski stol izgledat će posebno luksuzno uz visoke metalne svijećnjake u koje se umeću tanke i visoke svijeće. Uz servis, prior za jelo, čaše i salvete, dodajte još samo par borovih grančica, češera i kuglica i - gotovi ste s dekoriranjem blagdanskog stola.

3. MODERNO I MRAMORNO

Dodajte malo modernog štiha svojim blagdanskim dekoracijama ove godine uz Villeroy & Boch servis iz trendi kolekcije naziva Marmory koji sadrži sve što vam je potrebno za savršenu večeru. U jednostavnim bojama i s popularnim motivom mramora, ovaj set će zajamčeno izazvati divljenje među vašim gostima, a budući da nema blagdanske motive, u njemu možete uživati tijekom cijele godine. Ovakav moderni set lijepo će se slagati s metalnim ukrasima, zlatnim i srebrnim ili, pak, sa zelenim rustikalnim detaljima za potpun dojam raskošnog blagdanskog stola.

4. NEODOLJIV DESERTNI STOL

Kreativno posluživanje deserata jednostavan je i efektivan način da impresionirate ukućane i goste. Trebate samo nekoliko ukrasnih tanjura ili pladnjeva te etažer za sofisticiraniji dojam. Pri posluživanju slastica bitno je da tanjure ne pretrpate. Pokušajte kolače složiti što ravnomjernije i nemojte miješati slane i slatke te kremaste i suhe kolače, zato valja imati više tanjura i etažera. Nemojte zaboraviti ni prigodne salvete niti pribor za jelo. Posebne desertne vilice i žlice vrlo su korisne u blagdansko doba, a ako su još k tome ukrašene božićnim motivima - idealne su!

5. VINTAGE NOTA

Za šalice nekako, kao i za ukrasne jastučiće i božićne lampice, vrijedi pravilo - nikada ih nije dosta. Posebice kada je riječ o prigodnim, blagdanskim šalicama. U ovo doba zaista je golema ponuda ilustracija i natpisa, zato valja probrati one šalice koje će se najbolje slagati s ostatkom vašeg servisa. Zbog posebne estetike, porculanske šalice s vintage blagdanskim motivima koje prikazuju saonice u snijegu, vesele snjegoviće ili sobove unijet će poseban šarm desertnom stolu. Pri kupovini uvijek odaberite šalice zapremnine veće od 300 ml kako bi mogle poslužiti za različite napitke, od kave, čaja i kakaa do kuhanog vina, punča i guste tople čokolade sa sljezovim kolačićima. Također, uvijek birajte one koje su pogodne za perilicu posuđa i mikrovalnu pećnicu.

6. SVESTRANI KUHINJSKI OTOK

Za mnoge koji žive u manjim interijerima kuhinjski otok je najčešće njihova blagovaonica i de facto božićni stol. U tom slučaju, kuhinjskom otoku ili šanku treba pristupiti jednako kao i stolu - postaviti servis i dekorirati ga božićnim ukrasima. U slučaju da su i stol i kuhinjski otok u blizini, on može imati funkciju samoposlužnog švedskog stola što je posebno praktično za partyje i blagdanske objede s mnoštvom gostiju. Uz fokus na glavnom stolu oko kojeg su okupljeni gosti, kuhinjski otok idealan je kao desertni stol s poslasticama i izborom pića. No, istovremeno, kuhinjski otok je u blagdansko vrijeme intenzivne pripreme delicija i glavna radna jedinica, mjesto gdje kreirate kolače, torte i kekse iz mašte. Stoga, ako već niste, opremite ga valjcima, zdjelama za miješanje od čelika, kalupima, limovima za pečenje, pjenjačama, kuhačama, noževima i ostalim alatima koji će vam olakšati pripremu.

image
Lesnina XXXL

7. OBAVEZNE ŠLJOKICE

Umjesto klasičnih božićnih likova poput Djeda Božićnjaka, snjegovića i sobova, notu božićne čarolije blagdanskom stolu svakako donosu i - šljokice. Ukrasni tanjuri ili stakleni etažer na tri razine u sivoj boji sa šljokicama oplemenit će ponudu deserata, a moguće ga je kombinirati i tijekom godine s jednobojnim servisom u gotovo bilo kojoj boji.

8. ELEGANTNA PIĆA

Baš kao što kolače valja dekorativno i ravnomjerno posložiti na ukrasne tanjure, a glavno jelo posložiti na pladnjeve, isto vrijedi i za pića. Niz staklenih i plastičnih boca na blagdanskom stolu samo zauzima prostor i narušava estetiku. Zato žestoka alkoholna pića koja poslužujete pretočite u kristalne boce, a vina, vodu i sokove u bokale. Uz njih svakako pripremite i prikladne čaše.

9. PRAVILNO POSTAVLJANJE STOLA

Raskoš blagdanskih stolova, osim u ukrasima, očituje se i u slojevitom postavljanju tanjura ispred svakog stolca. Budući da to nije svakodnevna praksa, mnogima to pričinja izazov. Za blagdanski obrok tanjuri se obično slažu redoslijedom kojim će se jela posluživati. Većinom je to niz od tri tanjura, prvi je veliki plitki tanjur za glavno jelo, na njega se postavlja nešto manji plitki tanjur za toplo ili hladno predjelo, a na vrh najčešće ide duboki tanjur za juhu. Ako nema juhe ili predjela, taj tanjur se ne postavlja, a pribor za jelo također treba postaviti redoslijedom kojim će se koristiti, no počevši s vanjske strane prema tanjuru. Vilice idu lijevo, a noževi i žlice idu desno, s tim da je nož najbliži tanjuru, a oštrica uvijek treba biti okrenuta prema tanjuru. Desertne tanjure i pribor najbolje je iznijeti kasnije, nakon objeda, uz šalice za topli napitak.

10. BLAGDANSKI MINIMALIZAM

Ako niste fan šarenih božićnih motiva i klasične zeleno-crvene kombinacije boja, raskošan stol možete urediti i u smirenijim tonovima, minimalistički uređenim, ali iznimno luksuznim. Posve crni ili posve bijeli blagdanski stol ideal je ljubitelja minimalizma. No, nije na odmet i kombinirati te dvije boje. Primjerice, kombinacija tanjura, posuda i pladnjeva iz Villeroy & Boch Manufacture Rock kolekcije izgleda vrlo efektno i artistički, a tome svakako doprinosi i izražajnost boja, te inovativna upotreba keramike koja imitira kamen. Dozu blagdanskog duha minimalističkom stolu dat će zlatni akcenti u vidu pribora za jelo ili svijećnjaka, a rezultat će biti kombinacija koja odiše luksuzom.

image

Servis Manufacture Rock, bijeli ili crni; komadno

Lesnina XXXL

11. PAŽLJIVO ODABRANI PRIBOR ZA JELO

Raspareni servis i pribor za jelo najgori su elementi koje možete staviti na blagdanski stol. Zato nije rijetkost da mnogi imaju poseban porculanski servis i raskošniji ulašteni pribor za jelo koje čuvaju za posebne prilike poput blagdana i drugih proslava. Imati bogati pribor za jelo, s 20 i više dijelova, iznimno je korisno kako bi uvijek bili pripremljeni za nenadane goste. Idealno je da set uz žlice, vilice i noževe uključuje desertne žličice ili vilice. Uz pravilno postavljene tanjure, pribor za jelo i čaše stol će već izgledati vrlo elegantno, čak i da ne dodajete nikakve druge dekoracije.

12. RUSTIKALNA SOFISTICIRANOST

Drvo, češeri, svijeće, borove grančice, svježe cvijeće, nenametljive boje i prirodni materijali odlika su rustikalnog stila koji u prosincu ima poseban čar. Cilj je stvoriti ležernu i svečanu atmosferu, stoga uz prirodne elemente, valja dodati jednobojne tanjure koji će se uklopiti u estetiku. Kada postavljate stol za božićni ručak ili večeru, uz servis i pribor za jelo, nemojte zaboraviti ni na čaše. Desno od tanjura i prema sredini stola je mjesto gdje biste trebali postaviti čašu za vodu. Ako ćete uz obrok posluživati vino, čaša za vino treba biti pored čaše za vodu, odmah iznad vrha noža. Možete odlučiti staviti čaše za vino na stol unaprijed ili pričekati dok se vaši ukućani i gosti ne izjasne što bi željeli piti, pa potom prema vrsti pića odaberite prikladnu čašu. Kako biste dodali svečanu notu odaberite efektnije čaše, poput onih od kristalnog stakla s pantografskim ukrasom. Pri kupovini čaša uvijek obratite pažnju za koje je piće namijenjena jer se čaše za šampanjac, bijelo vino i crno znatno razlikuju u obliku i zapremnini.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Lesninom XXXL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 15:14