Mlad i talentiran

Ima 24 godine, studira i otvorio je tvrtku: Električni bicikl Guide B je 100% imotski proizvod

 Max Grbavac
U Runoviću pokraj Imotskog živi i radi Mario Ljubičić. Ima tvrtku koja se bavi razvojem i proizvodnjom visokotehnoloških rješenja

- Nakon završetka srednje škole, 2016. godine, imao sam ideju za napraviti sustav koji gubitke na električnim motorima vraća u bateriju i nadopunjuje ju. Da bi to uspio prezentirati morao sam izraditi svoj automobil iz nule. Završio sam ga 2018. i izašao na tri sajma inovacija. Dobio sam zlatne medalje na sva tri, razna priznanja i veliki entuzijazam za dalje. No, što dalje?! - priča nam entuzijastični Mario i dodaje kako su stizale razne ponude za inozemstvo, pa i novčane ponude, no za njega nema dileme, jedina želja mu je ostati u svom Imotskom.

image
Max Grbavac

- Tada bez novca, alata, bez garaže za rad uopće, osmislio sam novi projekt koji ćemo moći proizvoditi u Imotskom, koji će biti drugačiji, koji će netko željeti kupiti i koji će biti visokotehnološki. Napravit ću bicikl. Postavio sam si jasne ciljeve: bit će električan, tako da ga svatko uživa voziti. Osjećaj vožnje mora biti izvanredan. Okvir mora biti promišljen do najsitnijeg detalja. Baterija i motor moraju izdržati sve zahtjeve korisnika. Mora imati tehnologiju koja brine o korisniku, GPS i Internet sustav. Dakle pružiti korisniku sve što treba na biciklu, primjerice, da mu prezentira kraj u kojem se nalazi, priča mu o povijesti, kreira razne rute po prirodi, nudi mu najbolju gastronomiju, popularno rečeno, da bude pametan - zaneseno nam govori Mario koji je projekt sam napisao za desetak dana, te u prvoj polovici 2019. godine izradio prvi prototip bicikla i nazvao ga GuideB.

image
Max Grbavac

- Iste godine izašli smo na međunarodni sajam inovacija s prvim prototipom te osvojili prvu nagradu sajma, što nam je bio dokaz da smo na pravom putu. Prvo što sam želio je pokrenuti proizvodnju. Osnovao sam i tvrtku i nazvao je Ljubičić Technology. Uz druge probleme koje smo riješili putem, za realizaciju projekta, izradu kalupa, opremanje radionice trebali smo investiciju od oko 100.000 €. Pristupio sam nekolicini stranih tvrtki i odlučio se za švicarsku tvrtku kojoj se svidio naš projekt i vizija te su investirali potreban novac - zadovoljan je Mario Ljubičić i naglašava kako ima razne planove, no prvo žele dokazati našu kvalitetu.

image
Max Grbavac

- Neka proizvod bude pokazatelj i vodilja za našu budućnost. Ne želimo forsirati ništa, samo želimo imati najbolji proizvod na tržištu, želimo to dokazati, a za to treba malo vremena i smatram da smo na pravom putu - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. srpanj 2023 03:47