MADE IN CROATIA

HOMEWORK Inovativan kućni ured za moderna vremena

NAZIV: HomeWork, koncept radnog stola
AUTORICE: Vlatka Blakšić (Zagreb), Simona Dolinga (Novi Sad), Margareta Kovačević (Karlovac), Irma Mihovec Schmidt (Zagreb)
INFO: prototip je nastao unutar inicijative Practicing dizajn/Dizajn u praksi
PARTNERI U PROJEKTU: HDD, VERN' i Prostoria
TEMA: Home Office

HDD, VERN' i Prostoria pokrenuli su projekt 'Erasmus+ Dizajn u Praksi', čiji je zadatak bio osmisliti suvremenu i estetski prihvatljivu radnu jedinicu. Predstavljamo jedan od prototipova

Vlatka se na međunarodni projekt "Erasmus+ Dizajn u Praksi" prijavila kao produkt dizajnerica, Simona kao grafička dizajnerica, Margareta kao inženjerka drvne tehnologije, a Irma kao stručna specijalistica poduzetničkog menadžmenta.

Osim njih, na projekt se prijavilo još 12 mladih hrvatskih dizajnera, drvnih tehnologa i ekonomista, podijeljenih u četiri interdisciplinarna tima, sa željom da kroz konkretni zadatak - kućni ured - nadograde znanje o dizajnerskom procesu na jednom proizvodu, od početnog istraživanja preko kreiranja projektnog zadatka do izrade prototipa i razvoja proizvoda. Kao rezultat nastala su četiri prototipa kućnog ureda, a jedan od njih vam predstavljamo ovaj mjesec. No, prije nego što otkrijemo koji nas je prototip oduševio, potrebno je pojasniti o čemu je točno riječ.

Inovativni pilot-projekt tijekom ljeta prošle godine zajednički su pokrenule strukovne dizajnerske organizacije HDD iz Hrvatske, designaustria iz Austrije i Public Room iz Makedonije te obrazovne ustanove Veleučilište VERN' iz Hrvatske i Fakultet umjetnosti i dizajna iz Skoplja. Projekt je financirao EU, a osmišljen je na temelju rezultata istraživanja iz kojeg se doznalo da studentima nedostaju poslovna znanja, vještine komunikacije s klijentima i praksa.

Gornja ploča presvučena je kožom kako bi se na njoj ispisao trag vremena, baš kao što su učenici ispisivali poruke na površini svojih školskih klupa.

Naime, na ovaj je način, putem radionica koje su se sastojale od teorijskog i praktičnog dijela, ostvaren jedinstven model suradnje, budući da su timovi radili na jednom proizvodu komentirajući sve faze s mentorima i naručiteljem. U svakoj je zemlji projektni zadatak bio drukčiji, u skladu s briefom koji su dizajnerima dale proizvodne tvrtke. U Hrvatskoj je tema bila kućni ured, budući da Prostoria, kao nagrađivani i široko priznat brend ojastučenog namještaja, planira proširiti svoj asortiman u segment pločastog namještaja.

Vlatka Blakšić, Simona Dolinga, Margareta Kovačević i Irma Mihovec Schmidt osmislile su koncept radnog stola pod nazivom HomeWork. Kao inspiracija poslužila im je školska klupa, koja tijekom školovanja predstavlja proizvod koji podsjeća na aktivno sudjelovanje i zanimanje za učenjem i radom. Naime, razmišljajući kako se s radom kod kuće susrećemo već u osnovnoj školi, kroz pisanje domaćih zadaća, nakon čega se on nastavlja tijekom studija i postaje dio suvremenog života, uočile su problem granice između posla i odmora.

- Radni prostor treba biti funkcionalan tako da ne odvraća pozornost i treba pružiti ležernost kako bi se posao što kvalitetnije odradio. Stvaranjem radne okoline u domu potiče se emocionalna veza između te dvije kontradikcije - kažu i dodaju kako je ideja bila odvojiti rad i udobnost koju pruža dom, istovremenim spajanjem u jedan estetski elegantan, ali ozbiljan proizvod.

Konstrukciju stola čini drveno nožište i ploča stola, koja je neočekivano presvučena kožom s gornje strane. Autorice ističu kako je koža upotrijebljena kako bi se na njoj ispisao trag vremena, koji podsjeća na poruke ispisivane na površini školske klupe. Na taj način proizvod postaje individualan, a korisnik se za njega emotivno veže. Konstrukciju stola čini osnova u obliku slova "H", koja je izrađena iz elemenata furnirske ploče i elemenata masivnog drva hrastovine. Noge su u odnosu na radnu površinu stola zakrenute pod kutom od 45°, prodiru kroz usjeke na uglovima osnovice te im je gornji presjek niveliran s radnom površinom od kože.

Promatrajući stol tlocrtno, postigla se forma pravokutnika rezanih kutova, koja podsjeća na učvršćivanje crtaćeg papira sa "selotejpom" za radnu površinu, prema savjetima naših starih kojima su papir, olovka i ravnalo bili osnovni pribor za rad. Sa stražnje strane ploče stola nalazi se prostor za pohranu kabela, što je proizašlo iz nekadašnjih pretinaca ispod školske klupe, dok je umjesto pretinca s prednje strane montirana gotovo skrivena ladica - kažu. Predložene su i dvije opcije otvaranja ladice i boksa: uz pomoću izrezanog otvora ili na pritisak.

Konstrukcija stola izrađena je od furnirske ploče i masovnog drva hrastovine. Noge su u odnosu na radnu površinu zakrenute pod kutom od 45° te prodiru kroz usjeke na uglovima osnovice.

Uz HomeWork, na izložbi u HDD-u od sredine siječnja do početka veljače predstavljena su i preostala tri prototipa koja su osmislili timovi iz Hrvatske, a pohvalna je informacija da bi neki od njih mogli biti implementirani u proizvodni asortiman Prostorije. Time bi se zaokružio ciklus proizvoda.

Koncept je inovativan jer se ne bazira samo na jednom komadu, nego je osmišljen cijeli komplet koji prati isti vizualni kod - crna boja s bakrenim i smeđim detaljima

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 05:37