"Spotify Untold"

Grand Park Hotel, stare vile u Opatiji i KD Lisinski u hit-seriji Netflixa "Playlist"

 Netflix
Priča se vrti oko mladog vizionara, a poslije švedskog tehnološkog poduzetnika Daniela Eka i njegova partnera Martina Lorentzona

Švedska hit-serija na Netflixu "The Playlist", prema knjizi o audiostreaming divu, platformi Spotify, snimala se i na nekoliko lokacija u Hrvatskoj. U seriji se tako mogu vidjeti kadrovi iz Rovinja, Opatije i Zagreba.

Švedska serija snimljena je u toj zemlji, Hrvatskoj, Danskoj i Litvi, odnosno u Stockholmu, Zagrebu, Opatiji, Rovinju, Kopenhagenu i Vilniusu

image
Jure Živković

3LDH-ov GRAND PARK HOTEL ROVINJ JEDINO JE ARHITEKTONSKO DJELO U SERIJI SNIMLJENO U HRVATSKOJ KOJE JE IZ NOVIJEG DOBA

Serija se temelji na knjizi "Spotify Untold" Svena Carlssona i Jonasa Leijonhufvuda, i nije potpuno biografska, te priča priču iz nekog drugog kuta, a kreirao ju je Christian Spurrier. Radnja je smještena u vrijeme vrhunca piratstva, kada je glazbena industrija bila u velikim turbulencijama zbog slobodnog i ilegalnog pristupa glazbi. Priča se vrti oko mladog vizionara, a poslije švedskog tehnološkog poduzetnika Daniela Eka i njegova partnera Martina Lorentzona, te njihova probitka do uspjeha. Uz svoje suradnike revolucioniraju cijelu glazbenu industriju, pružajući naizgled besplatan i legalan streaming glazbe diljem svijeta, uvođenjem tehnički nadmoćnog Spotifya. Snimljena je u Švedskoj, Hrvatskoj, Danskoj i Litvi, odnosno u Stockholmu, Zagrebu, Opatiji, Rovinju, Kopenhagenu i Vilniusu.

image
Netflix

Serija se temelji na knjizi "Spotify Untold" Svena Carlssona i Jonasa Leijonhufvuda

Raskošan interijer

Kadrovi iz Hrvatske dominiraju kako se serija bliži kraju, u zadnjim epizodama, u kojima se pretvara iz naizgled biografske priče u čudno zamišljenu kritiku. U Zagrebu su ključne scene snimljene u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski". Reprezentativna zgrada koja je djelo arhitekta Marijana Haberlea doista je remek-djelo vrijedno pozornosti, a u seriji se najviše ogleda njezina unutrašnjost, u punoj raskoši. Iako zapravo glumi zgradu američkog senata u Washingtonu. Nekoliko je kadrova snimljeno i na Aveniji Hrvatske bratske zajednice.

Hrvatska je postala čest odabir filmskih kreativaca upravo zbog kombinacije arhitekture i prirodnih ljepota

Opatija je bila jedno od glavnih mjesta snimanja serije "The Playlist", iako ni ona ne glumi samu sebe. Vide se njezina prekrasna šetnica i vile s kraja 19. stoljeća, nastale uglavnom u skladu s tadašnjom gradnjom u Beču.

Lokacije u Rovinju ponajprije su snimljene u Grand Park Hotelu Rovinj u Smareglijevoj ulici. To je jedino arhitektonsko djelo u seriji snimljeno u Hrvatskoj koje je iz novijeg doba.

image
TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX

Ključne scene u Zagrebu snimljene su u Lisinskom, zgradi koja je djelo arhitekta Marijana Haberlea, a u seriji "glumi" zgradu američkog senata u Washingtonu

Predivne vizure

Grand Park Hotel Rovinj rad je hrvatskog studija 3LHD, a interijer potpisuje Lissoni Architettura. U seriji su spektakularne vizure iz hotela na stari grad Rovinj, koji glumi i vilu i restoran bez spominjanja mjesta.

Domaća arhitektura: prepoznatljivi kadrovi kao filmska kulisa

O lokacijama na kojima je serija snimana pisali su mnogi svjetski internet portali, poput The Timesa. Serija nije dobila najbolje kritike, no gledljiva je i na Netflixu se probila među prvih deset u ponudi s najviše pregleda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 22:19