Vanjsko ognjište

Fire pit u dvorištu: Grije, služi kao roštilj, privlači pozornost, a dodaje i vrijednost domu

 /SHUTTERSTOCK
Ulaganje u fiksno ili prijenosno ložište dobra je ideja, a mogu se pronaći po cijeni već od sto kuna

To je mjesto u dvorištu za vatru oko kojeg se okupe ljudi, a povremeno može služiti i za pripremu jednostavnijih jela ili zagrijavanje sljezovih kolačića na štapiću. Od onih koji su gotovo kao dnevni boravak postavljen oko fire pita, preko kamenih klupa kružnog oblika ili drvenih stepeničastih klupa, do nekoliko ugodnih stolaca oko vrtnog ognjišta.

image
/SHUTTERSTOCK

Svi znamo koliko su dvorišta, vrtovi i velike terase postali poželjni posljednjih godina. Uskoro počinje zimsko računanje vremena, vani je hladnije, jesen je tu. Ipak, postoji način kako produljiti boravak vani, a nama se svidio trend fire pitova, vanjskih ognjišta koji se polako, ali sigurno širi i Hrvatskom.

image
/SHUTTERSTOCK

- Fire pit nije novina na području Europe, već desetljećima je uobičajeni element na terasama i u vrtovima, ali njihova popularnost je izuzetno porasla unatrag nekoliko godina s trendom povratka boravka ljudi na otvorenom prostoru, životu s prirodom i u prirodi. Primjerice, u nama bližoj Austriji, fire pit ognjište i druženje uz otvorenu vatru dio je tradicije. Kod nas vanjski fire pit u oblicima koji su popularni u zapadnoj Europi nije još toliko izražen, ali se sve više traži - kaže Robert Hajdek, direktor tvrtke Haby koja je zastupnik za vrhunske fire pitove.

image
/SHUTTERSTOCK

Prije paljenja vatre uvijek treba provjeriti smjer vjetra. Za neuobičajeno vjetrovitih dana vjetar može otežati paljenje ložišta i odnijeti iskre na okolno grmlje ili strukture, što može izazvati požar

Jednostavno rečeno fire pit (ognjište) bi bio svaka struktura koja drži vatru. To je mjesto u dvorištu za vatru oko koje se okupe ljudi, a povremeno može služiti i za pripremu jednostavnijih jela ili zagrijavanje sljezovih kolačića na štapiću. Može biti jednostavna poput rupe u zemlji ili skromnog metalnog bubnja. Kako bi stvorili atraktivan prostor za opuštanje i zabavu, mnogi biraju ložišta izrađena od lijevanog željeza, čelika, cigle ili kamena.

image
/SHUTTERSTOCK

- Uobičajeni materijali su čelik, željezo, legure metala otporne na visoke temperature, u puno manjoj mjeri se izrađuju od kamena i posebne vrste betona. U posljednjih nekoliko godina izrazito popularan materijal je corten - vrsta “dizajnerskog” čelika koji prirodno na površini razvija zaštitnu patinu/dobiva “hrđav izgled”. Corten je izuzetno otporan na sve vremenske uvjete, estetski je vrlo privlačan te ne zahtijeva nikakvo održavanje što ga čini dodatno zanimljivim - objašnjava R. Hajdek.

image
/SHUTTERSTOCK

No može se i dizajnirati savršeno vanjsko područje za druženje s prijateljima ili obitelji. Od onih koji su gotovo kao dnevni boravak postavljen oko fire pita, preko kamenih klupa kružnog oblika ili drvenih stepeničastih klupa, do nekoliko ugodnih stolaca oko ognjišta. I svaki stil uređenja je moguć - moderan, rustikalni, boho i tradicionalni. Fire pit se uz malo mašte može odlično uklopiti u gotovo svako okruženje na otvorenom prostoru. Ako je sam dobro dizajniran, kako kaže Robert Hajdek, bit će, baš kao i lijepa skulptura, ukras u vrtu ili na terasi i kad se ne koristi.

image
/SHUTTERSTOCK

Najjednostavnije vanjsko ognjište može se pronaći po cijeni već od sto kuna. Oni kreativniji mogu ga izraditi i sami, deniveliranjem dijela okućnice ili pak na ravnom terenu

Fire pitovi mogu biti na drva i na propan ili prirodni plin. Fire pit na drva najbolje funkcionira kada postoji puno otvorenog prostora u dvorištu i želi se postići rustikalni ugođaj logorske vatre. Oni na propan omogućuju, pak, stalnu vatru u već dizajniranim fire pitovima za dvorišta, koja su ponekad u ponudi kao dio vrtne garniture. Postoje i visoki stolovi s vatrom. Na njih se može staviti hranu i piće i koristiti ih za grijanje kada malo zahladi. Mnogi od njih pretvaraju se u puni stol kada je to nužno.

image
/SHUTTERSTOCK

Trend boravka na otvorenom prostoru i povratak prirodi aktualan je i kod nas osobito unazad desetak godina, a intenzivirao se tijekom perioda pandemije i nastavlja se.

- Outdoor life je ponovo postao stil života ili barem njegov vrlo bitan dio, tako da nije riječ više “samo” o trendu. U našim krajevima ognjište je od pamtivijeka bilo centralno mjesto okupljanja obitelji i druženja uz i oko otvorene vatre. Vatra je iskonski element koji nam donosi svjetlo, ugodu i toplinu. Fire pit samim tim ima tu neku magnetnu privlačnost koja poziva na okupljanje i druženje - rekao je Hajdek.

image
/SHUTTERSTOCK

Naravno, svi volim DIY kreativnost. Sami se upustite u uređenje fire pit kruga u dvorištu. Možete stvoriti mjesto za ložište na drva sa šljunkom okruženo kamenjem. Ognjište se može okružiti i ciglama u mini zid... Jednostavni fire pit nalik na veliki tanjur s tankim nogama može se kupiti svugdje, ima ih dostupnih u raznim varijantama na tržištu, primjerice u Bauhausu za oko sto kuna. Sve što treba je malo mašte za stvaranje ugodne, cozy atmosfere oko njega. I takve povoljne varijante, iako jednostavne, obavljaju svoj posao i daju lijepi rustikalni štih. Mjesto za fire pit, jednostavno ili ono nalik vanjskom dnevnom boravku, može se smjestiti u rupu na niži nivo, što je uglavnom tipično u dvorištima vila, a može biti i na ravnom terenu.

image
/SHUTTERSTOCK

Kod fire pita je uz osnovnu funkcionalnost i praktičnost korištenja jako bitna i estetika.

- To je prvi kriterij kupaca pri odabiru jer nitko ne želi na terasi ili u vrtu imati nešto što se ne uklapa u sveukupno uređenje i ambijent. Ako je taj uvjet zadovoljen, sljedeći kriterij odabira je materijal od kojeg je fire-pit izrađen i “gorivo” koje koristi. Kod nas je prvi izbor najčešće “pogon” na drva jer je to prava, izvorna i lako dostupna varijanta koja pruža i najbolji ugođaj, a sve je popularniji bioetanol - objašnjava Hajdek.

image
/SHUTTERSTOCK

NA DRVA ILI PLIN?

Fire pit na drva najbolje funkcionira kada postoji puno otvorenog prostora u dvorištu i želi se postići rustikalni ugođaj logorske vatre, dok onaj na propan omogućuje stalnu vatru u već dizajniranim ognjištima za dvorišta

U svakom slučaju, ulaganje u fiksno ili prijenosno ložište dobra je ideja. Ne samo da stvaraju središnju točku vanjskog prostora, već griju, služe i kao manji roštilj, a drže i komarce podalje. Trgovci nekretninama kažu da dodaju vrijednost domu. Ipak, ima nekoliko stvari na koje treba paziti. Vatra nas smiruje i grije, ali je i potencijalna opasnost.

image
/SHUTTERSTOCK

- Zbog temperature koja se razvija ispod i unutar fire pita, fire pit obavezno treba postaviti na čvrstu zemljanu, betonsku ili kamenu podlogu, nikako ne na drvene, keramičke i slične podloge. Također, fire pit ne smije biti preblizu lako zapaljivim elementima/materijalima i ne ispod nižih nadstrešnica da visina plamena ne bi prouzročila požar - savjetuje direktor tvrtke Haby d.o.o.

image
/SHUTTERSTOCK

Ne koristite svoj fire pitove za neuobičajeno vjetrovitih dana, jer vjetar može otežati paljenje ložišta i mogao bi odnijeti iskre na okolno grmlje ili strukture, što može izazvati požar.

Također, uvijek treba provjeriti smjer vjetra prije nego što se zapali vatra.

Dobro je reći gostima da sjednu na stranu jame okrenutu prema vjetru kako bi se zaštitili od dima. Kod prijenosnog ložišta, poželjno je premjestiti ga na mjesto s prirodnim vjetrobranima.

Uobičajeni materijali za izradu su čelik, željezo i legure metala otporne na visoke temperature, a u posljednje vrijeme sve je popularniji i corten

Kada odaberete mjesto, kod prijenosnog fire pita, da biste potpirili vatru, upotrijebite grane koje ste otpilili s nekog oštećenog stabla hrasta ili drvenu potpalu i cjepanice. Može se koristiti meko drvo poput bora, ali ono gori manje učinkovito i može ispuštati više iskri i dima od tvrđeg drva, što može dovesti do manje ugodne večeri uz vatru.

image
/SHUTTERSTOCK

Također, poželjno je imati pri ruci lopatu i vodu, za svaki slučaj. U hitnim slučajevima može se upotrijebiti voda za gašenje vatre, a lopatom se uguši plamen bacanjem zemlje na njih. Može se uložiti u protupožarnu deku, koja se koristi za gašenje požara u ložištu ili izvan njega. Savjet koji smo našli na internetu je i da se djecu svakako nauči da, u slučaju da im vatra zahvati, odjeću, “stanu, padnu i otkotrljaju se”. Vjerojatno vam nikada neće trebati nijedna od ovih sigurnosnih mjera, ali bolje je biti svjestan....

Ima još par savjeta: paziti da stolice nisu blizu, nikad ne ostavljati vatru da gori bez nadzora, a da bi gorjela cijelu večer, vatra se mora održavati. Ipak, drva za ogrjev treba držati na sigurnoj udaljenosti od ložišta.

Pažnja! Fire pit ne smije biti preblizu lakozapaljivim elementima ili materijalima, i ne ispod nižih nadstrešnica, kako visina plamena ne bi prouzročila požar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 16:50