Chicago Spire

Calatravin spiralni i najviši neboder u SAD -u visok čak 610 metera ipak neće biti izgrađen

 Shelbourne Development/Santaigo Calatrava
San arhitekta i inženjera iz Benimàmeta izblijedio je, zajedno s planiranim investicijskim sredstvima

Chicago Spire je trebao biti najviši neboder u Sjedinjenim Američkim Državama. To je bila ideja poznatog arhitekta Santiaga Calatrave kada je predstavio svoj projekt vitkog i spiralnog tornja, visokog 610 metara, koji se uzdizao u gradsko nebo.

image
Shelbourne Development/Santaigo Calatrava
image
Shelbourne Development/Santaigo Calatrava

Kako je objasnio arhitekt, oblik je zamišljen razmišljajući o mjestu na kojem bi se neboder uzdizao - Chicago je indijansko ime i mogu zamisliti da su u najstarija vremena američki domoroci dolazili na jezero i ložili vatru, a maleni stup dima se uzdizao u zrak. Ovom jednostavnom gestom okretanja možete postići ovaj oblik dima koji ide u nebo. - prenosi Domus.

Stoga su različiti katovi dizajnirani da se preklapaju, rotirajući oko velikog kružnog stupa. Osim toga, konkavna pročelja povećala bi vitkost nebodera, podsjećajući na školjke. Istodobno, na tlu, rubovi pročelja postali su tanki stupovi, čije je savijanje dalo oblik preklopljenim lukovima.

image

Novi neboderi koji će biti izgrađeni

Davida Childs i SOM
image

Novi nebeoderi koji će biti izgrađeni

Davida Childs i SOM

No, san arhitekta i inženjera iz Benimàmeta izblijedio je, zajedno s planiranim investicijskim sredstvima. Krajem ove godine počet će novo gradilište na mjestu gdje je trebao niknuti Chicago Spire. Davida Childs i SOM izgraditi će dva “sestrinska nebodera” plastičnih oblika koji će gledati na jezero i biti smješteni usred novog urbanog parka.

U Chicagu će Calatravin potpis ostati uz Constellation: sjajnu spiralna skulptura, visoku 9 metara, koja se odražava u rijeci i staklenim prozorima okolnih tornjeva. Značajna urbana prisutnost, ali koja se ne ističe na američkom nebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2024 10:18