Ručno rađene svijeće

Blagdani su bez njih nezamislivi, baš kao izgled, izrada i materijali u radionici u Mlinovima

Premium božićna svijeća @svijece_vatovac

 Svijeće Vatovac
U zagrebačkim Mlinovima, postoji tradicionalna radionica ručno rađenih svijeće u obrtu starom desetljećima

Vlasnica, Franka Vatovac, otkriva nam kako je obrt naslijedila od svoje obitelji koja se svjećarstvom bavi još od davne 1937. godine.

Rimljani su prvi počeli izrađivati svijeće u obliku u kakvom ih mi danas poznajemo, i to od životinjske masti, jer je vosak bio preskup, i to prije otprilike 2500 godina. Tako barem kažu dostupni podaci. Nakon toga se njihova proizvodnja s vremenom usavršavala i postale su nezamjenjiv predmet u svakoj kući sve do pojave električne energije. Svjećarstvo, kao i medičarstvo, koji su uvijek išli pod ruku zbog zajedničkog nazivnika voska, bilo je izrazito cijenjen obrt za koji se moralo polagati ispite da bi se moglo njime baviti. I tako je bilo sve do polovine 19. stoljeća i izuma strojeva za izradu svijeća.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

U cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj svijeće su bile sveprisutni ukras svih domova u raznim prigodama, a njihov izgled, izrada i materijal označavali su određeni prestiž. Svjetlost svijeća je ta koja se prije svega veže za adventsko i božićno ukrašavanje domova u našim krajevima. S obzirom na to da se po predaji na sam Badnjak bdjelo i iščekivalo Isusovo rođenje, bilo je nužno osvijetliti prostorije svijećama jer nije bilo električne energije. A kako se sam Isus poistovjećuje sa svjetlom, svijeće su postale simbol novog života i nade i bile su neodvojive od proslava Božića kod Hrvata. Za te prigode često su se izrađivale posebne svijeće i povezivale bi se po tri s hrvatskom trobojnicom. Danas su ti običaji poprilično iščezli i svijeće s Božićem uglavnom povezujemo samo preko onih na adventskom vijencu, ali tradicijsko umijeće ručne izrade ondašnjih, a i znatno modernijih svijeća u Hrvatskoj još postoji.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Koriste se ekološki prihvatljivi materijali, a izbjegava uporaba eteričnih ulja. Parafin se grije i ručno ulijeva u kalupe, a nakon sušenja slijedi lagano uređivanje nožićem. I svijeće su spremne za kupce

image
Berislava Picek/ CROPIX

Nekoliko kilometara podno Sljemena, u zagrebačkim Mlinovima, postoji tradicionalna radionica za izradu svijeća pod nazivom Svijeće Vatovac. Sadašnja vlasnica, Franka Vatovac, otkriva nam kako je ona ovaj obrt naslijedila od svojih roditelja, a oni od njezine bake i djeda koji su se svjećarstvom bavili još davne 1937. godine.

image

Mirisna svijeća: naranča, cimet, jabuka @svijece_vatovac

Svijeće Vatovac

Sastojci se pomno biraju i prirodno suše, tako da svijeće gore čak i do 50 sati, a pritom ne štete okolišu i korisnicima

image
Svijeće Vatovac

- Nekada smo u Zagrebu jedino mi izrađivali svijeće. Sjećam se u vrijeme adventa, dok sam još bila dijete, ispred kuće je znala biti kolona auta, uglavnom cvjećara koji su dolazili u nabavu kod nas - prisjeća se Franka. Djed je bio taj koji se prvi bavio svjećarstvom, a nakon njegove smrti baka je preuzela posao, što je u ono vrijeme bilo doista neobično.

image
Berislava Picek/ CROPIX

- Baka je imala i trgovinu svijeća u Ilici, to je bilo jedno od dva mjesta u Zagrebu gdje ste mogli kupiti svijeće. Prije se do svijeća dolazilo jako teško. Također je baka bila ta koja je znala za velike svečanosti i blagdane opskrbljivati svijećama razna istaknuta mjesta po Zagrebu - ističe nova vlasnica. Frankini roditelji su nastavili obiteljsku tradiciju nekoliko godina, da bi potom Franka odlučila preuzeti posao i krenuti jednim novim smjerom.

image

Premium božićna svijeća @svijece_vatovac

Svijeće Vatovac
image

Premium poklon paket svijeća @svijece_vatovac

Svijeće Vatovac

Iako su Svijeće Vatovac već gotovo stoljeće na zagrebačkoj sceni, u posljednje su vrijeme postali izrazito popularni zbog svojih novih proizvoda koje Franka i dalje izrađuje ručno, ali dizajn i estetika su dobili neko novo ruho. Svijeće Vatovac se izrađuju od parafina koji se grije i zatim ručno izlijeva u kalupe. Nakon što se parafin ulije u kalup, on se suši određeno vrijeme, a nakon toga slijedi samo još lagano uređivanje pokojeg grubog ruba nožićem i svijeće su spremne za uporabu. Prednost ovakvih svijeća jest baš to što se parafin izlijeva ručno i one se ostavljaju u kalupima dok se ne osuše, što im osigurava kvalitetnu gustoću i zbog toga dugotrajan proces izgaranja.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

- Naše svijeće gore i do 50 sati. To je zato što se prirodno suše i nema zraka u njima, niti ih prešamo da se brže stisnu - kaže. U ponudi su svijeće za razne prigode, od rođenja do vjenčanja, rođendana ili samo sitnih zahvala, a nama su bile najzanimljivije one koje se koriste u božićno vrijeme. Sada su to uglavnom mirisne svijeće za koje Franka pomno bira sastojke, tako da njihovo izgaranje nije štetno ni za okoliš niti za korisnika.

image

Adventske svijeće @svijece_vatovac

Svijeće Vatovac
image
Berislava Picek/ CROPIX

Također nam napominje kako na opće prihvaćeno mišljenje da u svijeće idu eterična ulja, ona taj sastojak baš nema jer je štetan u svome izgaranju. Osim ovih modernijih svijeća koje sada osim svojim simbolikom svjetla ocrtavaju Božić i svojim mirisima, u radionici Vatovec se izrađuju i one klasične, pastelno žućkaste vitke svijeće koje neodoljivo vraćaju u neka druga vremena kada ste ih doma mogli naći u svakoj ladici, i to još uvijek na bakinim strojevima.

Više na: www.svijece-vatovac.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 02:42