PRESUDA!

Bivšoj supruzi mora platiti 88.025 eura za posao domaćice tijekom 26 godina braka

 /SHUTTERSTOCK

Provincijski sud u Pontevedri u Španjolskoj presudio je prije nekoliko tjedana da neimenovani suprug mora svojoj bivšoj ženi platiti naknadu za rad u kući tijekom 26 godina braka.

U svijetu se pojavljuju sve češći slučajevi da bivši muž sudskom odlukom mora bivšoj ženi platiti naknadu za rad u kući dok su bili u braku. Tako je bilo i u ovom slučaju koji se dogodio u Španjolskoj, gdje muž mora svojoj bivšoj ženi platiti 88.025 eura kao naknadu za njen rad kao domaćice u njihovoj kući.

Neimenovani par vjenčao se 1996., a do razvoda 2022. supruga je tijekom nekoliko godina radila samo izvan obiteljske kuće ukupno 205 dana, posvetivši se odgoju kćeri jedinke i održavanju kućanstva.

Suprug je nakon razvoda dugo ostao u plaćenoj obiteljskoj kući, a ona je morala izaći i unajmiti vlastiti stan. Morala je odmah pronaći posao kako bi se uzdržavala, no budući da je 26 godina života provela kao kućanica, vjerojatno će imati pravo na vrlo malu mirovinu, za razliku od supruga koji je život posvetio profesionalnoj karijeri. Sada žena traži naknadu za sve svoje godine kućanskih poslova. Izvorna presuda u ovom neobičnom slučaju odredila je odštetu koju će optuženi platiti svojoj bivšoj supruzi na 120.000 eura ali su se obje strane žalile na odluku, prenosi Hayat.

Suprug je pristao platiti bivšoj ženi sav njen rad tijekom braka, ali je želio smanjenje od 60.000 eura. Bivša supruga je, pak, tražila povećanje kompenzacijske mirovine na 183.629,36 eura, uz obrazloženje da se u biti posvetila brizi o domu i odgoju kćeri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 02:32