DIVNA KOLEKCIJA

Besprijekorna talijanska tradicionalna ručna izrada i maslinovo ulje se jako vole

 Eleit/Dlish
S Famiglia Oliva dizajnerice stvaraju "održivi" projekt suvremenog dizajna koji održava drevne tehnike i stoljetnu zajednicu obrtnika

Dizajnerica rođena u Napulju Astrid Luglio i sommelierka Mariella Caputa ostvarile su suradnju na jako zanimljivom dizajnu kolekcije Famiglia Oliva, predstavljajući niz predmeta koji pozivaju korisnike da uživaju u okusu i mirisu maslinovog ulja. Dizajniran za talijansku tvrtku Eleit.it, projekt nastoji proslaviti i unaprijediti ikonu mediteranske kulture - maslinovo ulje, s održivošću i očuvanjem zanatskih radova na čelu procesa. Kolekcija Famiglia Oliva koju su ručno izradili obrtnici u Napulju, sastoji se od niza predmeta od mjedi i bakra obloženih kositrom koji prevode različite geste kušanja u tri karakteristične posude nazvane "Gea", "Elio" i "Pigi", pozivajući korisnike da uživaju u okus i miris maslinova ulja.

image
Eleit/Dlish

S Famiglia Oliva, dizajnerica rođena u Napulju Astrid Luglio i sommelierka Mariella Caputa stvaraju ‘održivi‘ projekt suvremenog dizajna koji održava drevne tehnike i stoljetnu zajednicu obrtnika. Svaki komad kolekcije ručno su izradili napuljski obrtnici Rua Catalana iz poznate povijesne ulice koju je 1343. godine osnovala kraljica Joanna I. Anžuvinska, a koja do danas ostaje dom zajednici obrtnika koji koriste drevne tehnike za stvaranje inovativnog dizajna.

image
Eleit/Dlish
image
Eleit/Dlish
image
Eleit/Dlish
image
Eleit/Dlish

Tri alata za kušanje maslinovog ulja karakteriziraju arhetipski oblici i predstavljaju tri temeljna elementa potrebna za uzgoj maslina. "Gea", zemlja, je meko zakrivljena posuda za kruh i ulje koja slavi svakodnevni ritual umakanja kruha u ulje. "Elio", sunce, je posuda za ulijevanje maslinovog ulja na hranu, koja je dizajnirana da drži žlicu ulja - savršenu količinu za promicanje zdravlja i izbjegavanje rasipanja. U međuvremenu "Pigi", izvor, poziva korisnike da probude svoja mirisna osjetila; prinesen nosu, korisnici osjete sladak, spor i intenzivan miris maslinovog ulja. Odmah nakon toga Pigiju mogu prinijeti usnama kako bi kušali ulje i uživali u njegovim aromatičnim komponentama.

image
Eleit/Dlish

Inače, Eleit.it je projekt u kojem se svijet hrane susreće s dizajnom i umijećem. Kako bi poboljšao kulturu teritorija kroz izradu novih koncepata ‘iskustva talijanske hrane‘, osnivač Titti Gallucci nastoji promicati talijansku kulturu kroz uniju dizajnera, izvrsnost umijeća i talijansku kuhinju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 09:36