Made in Croatia

Balance board brend Jopagu: Kako su šogorice napravile cool dasku za djecu i odrasle

 MATIJA VURI
A sve je krenulo kao poklon, Lucija je izradila dasku, a Ivana ju je oslikala

Iza atraktivnih balance boarda brenda Jopagu stoje dvije šogorice, Ivana Jandri i Lucija Stepinac. Brend je produkt dugogodišnjeg odvojenog i samostalnog rada ovog kreativnog tima. Ivana je arhitektica koja se kroz studij, ali i kasnije, bavi grafičkim dizajnom i izradom namještaja. Lucija je zaposlena na Arhitektonskom fakultetu te je studentica doktorskog studija na Građevinskom fakultetu, a svoja tehnička znanja konstrukcije nastoji prenijeti na predmete namještaja. Ivani i Luciji zajednička je, između ostalog, spomenuta obiteljska veza. Nakon što je Lucija 2017. započela sa svojim prvim projektom kolijevke od savijenog drva, ideje vezane uz savijanje i laminaciju drva su samo pristizale. Izrada balance boarda bila je jedna od njih.

image
MATIJA VURI

Stavite dasku na sredinu sobe i vidite što će dijete s njom učiniti. Tako ćete najbolje saznati čemu sve služi. Moj Gustav od tri i pol godine leži u njoj i ljulja se dok čita knjigu ili gleda crtić, mlađi Pavel uglavnom se penje po njoj i slaže magnete, a Ivaninoj Joni služi za penjanje na krevet i kao stol za hranjenje, opisuje Lucija Stepinac koja s Ivanom Jandri čini kreativan tim iz domaćeg brenda Jopagu

image
MATIJA VURI

Od igre do pilatesa

Za što se sve ovaj board koristi, pitamo.

- Stavite dasku na sredinu sobe i vidite što će dijete s njom učiniti. Tako ćete najbolje saznati čemu sve služi. Moji Gustav od tri i pol godine sada već leži u njoj i ljulja se dok čita knjigu ili gleda crtić, maleni Pavel se uglavnom penje po njoj i slaže magnete, a Ivaninoj Joni služi za penjanje na krevet, kao stol za hranjenje, crtanje... Primarno se koristi za balansiranje, ali dječja mašta to iskoristi na puno kreativnije načine. Uza sve, služi kao tobogan, poligon za vožnju autića, tunel... - odgovara Lucija te dodaje da su za odrasle snimili nekoliko videa kako se može koristiti za vježbe pilatesa i joge ili vježbe istezanja leđa.

A sve je krenulo kao poklon, Lucija je izradila dasku, a Ivana ju je oslikala. Grafika je ispala odlično, daska još bolje. Tako je ideja suradnje došla nekako sama od sebe.

image
MATIJA VURI

Ivana je arhitektica koja se bavi grafičkim dizajnom i izradom namještaja. a Lucija je zaposlena na Arhitektonskom fakultetu te je studentica doktorskog studija na Građevinskom fakultetu

Dobitna kombinacija

- Jedno je bilo sigurno - kombinacija je dobitna, dopunjavanje u idejama i razradi nam je kao dječja igra. Naš proizvod je igračka za djecu koju će odrasli moći koristiti za vježbanje ili ležanje, a koja se pritom vizualno uklapa u dnevni boravak. Grafike mogu biti neke od naših već razrađenih ili pak u dogovoru s klijentima njihove ideje dok ne dođemo do rješenja, pri čemu svaka daska postaje unikat. Grafike mogu biti apstraktne ili konkretne slike koje nam klijent pošalje. Motivi kao priroda, svemir, životinje, apstraktno... - opisala je Ivana.

image
MATIJA VURI

Za dimenzije ploča izrađuju i pripadajuće jastuke kako bi ljuljuškanje bilo što udobnije te vreće s personaliziranim printovima

Što se nosivosti tiče, iako dimenzija 80 x 30 cm ima izrazito veliku nosivost zbog velike gustoće drveta i 16 mm presjeka, laboratorijskim testiranjem ispitivali su ploču do sloma. Donja zona je popustila pri 262 kilograma, što je bilo izvan svih očekivanja. Od veličina zasad nude malu, veliku i najveću.

image
MATIJA VURI

Grafike mogu biti apstraktne ili konkretne slike koje klijent pošalje, s motivima iz prirode, svemira, životinje

Drvo, tekstil, spužva

- Specijalnost nam nisu samo drveni proizvodi, nego također spužve i tekstil. Za naše dimenzije ploča izradili smo i pripadajuće jastuke kako bi ljuljuškanje bilo što udobnije. Za daske izrađujemo vreće s personaliziranim printovima koje se mogu koristiti i kao vreće za igračke, jastučnice... - kaže Ivana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 20:37