Arhitektura zagrebačkih ljekarni

Kultura života u gradu od 19. stoljeća do danas

Nova sezona predavanja Sekcije za arhitektonsko naslijeđe DAZ-a počinje predavanjem “Zagrebačke ljekarne – baština u funkciji identiteta grada – Istraživanje, vrednovanje, zaštita” u četvrtak, 2. travnja, u 19.30 sati u prostorima Društva arhitekata Zagreb, na Trgu bana Josipa Jelačića. Ljekarnička baština Zagreba predstavlja neodvojivi dio povijesti i razvoja grada jer su uz svoju primarnu svrhu ljekarne znatno pridonosile kulturi života i urbanoj arhitekturi 19. i 20. stoljeća.

Važni punktovi

Važni zagrebački punktovi oblikovani su upravo gradnjom uglovnica ili palača u kojima su bile ljekarne, službene prostorije ili stanovi ljekarnika. Izgled ljekarni u prošlosti znatno je pridonosio uspješnom poslovanju njihovih vlasnika, promociji ljekarne i privlačenju klijenata, stoga su za gradnju svojih ljekarni vlasnici nerijetko angažirali renomirane graditelje i arhitekte poput tvrtke Hönigsberg & Deutsch Aloisa Bastla, Ignjata Fischera ili Stjepana Podhorskog, koji su za njih početkom 20. stoljeća u Zagrebu sagradili niz visokokvalitetnih zgrada u arhitektonskim stilovima historicizma i secesije.

Potreba zaštite

Mnoge povijesne zagrebačke ljekarne i do danas se nalaze na svojim izvornim lokacijama, ali tek je u nekoliko njih sačuvano cjelokupno unutrašnje uređenje. U predavanju će se, stoga, iznijeti polazišta i ciljevi istraživanja ljekarništva te naglasiti potreba zaštite, očuvanja tradicije namjene, bolje prezentacije njihova značaja u strukturi grada i komunikacije baštinskih vrijednosti prema javnosti.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Foto: DAZ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 05:36