Ana Sulik

Igračke s velikim srcem

Drvene igračke opet su u modi! Obožavaju ih i djeca i roditelji, a oni koji nisu ni jedno ni drugo jednako su oduševljeni njima. A sve zahvaljujući Suvenir Arboru iz Sirača nedaleko od Bjelovara, ustanovi koja je nastala 2006. na temeljima zaštitne radionice koja je otvorena davne 1974. godine. Otada pa do danas posluju s mnogo uspona i padova na istom mjestu s istim ciljem, a to je profesionalna rehabilitacija i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Profil
Udruga:
Suvenir Arbor
Dizajnerica:
Ana Sulik
Gdje se nalaze:
U Siraču, nedaleko od Bjelovara
Cijena:
zaista nije visoka, od desetak kuna na više
Asortiman:
drvene igračke, posteljina, krpene lutke, eko vrećice...

– Radimo na socijalizaciji i premošćujemo prepreke kao što su žaljenje i nerazumijevanje. Jer osoba s invaliditetom je dobar i vrijedan radnik bez obzira na invalidnost. U Hrvatskoj su samo četiri ovakve ustanove, a Suvenir Arbor je jedina koja se bavi preradom drva. Osim toga imaju i kreativnu radionicu u kojoj izrađuju posebne unikatne predmete i posteljno rublje, šivaju torbe, lutke, ekološke vrećice i mnoga maštovita čuda. U tvorničkom krugu imaju sve, od pilane, elementare, pogona za završnu doradu do lakirnice pa čak i tvornički dućan. Mi radimo gotove proizvode – priča nam ravnateljicaustanove Marina Župan i dodaje da ustanova zapošljava 63 radnika, od toga 39 osoba s invaliditetom (tjelesna i mentalna oštećenja).

Kako bi ustanova dosegnula nove ciljeve i profilirala se kroz proizvodnju namještaja za djecu i visoko kvalitetnih didaktičkih igračaka, ravnateljica je odlučila zaposliti dizajnericu Anu Sulik, talentiranu i kreativnu mladu damu, koja osmišljava drvene igračke koje poslije, vrijednim rukama Arborovih djelatnika, postaju stvarnost.

– Drvene igračke i posao koji radim moja su velika ljubav i nepresušan izvor kreativnosti. Djelatnici vrlo lako i bez teškoća sve moje ideje pretvaraju u djela. Velika nam je želja da našim igračkama uđemo u svaki vrtić u Hrvatskoj, a to ne možemo sami, za to nam treba pomoć. Naš proizvod je konkurentan na tržištu i kvalitetom. Samo to treba prepoznati – kaže Ana Sulik i dodaje da je još jedna prednost ovih igračka što uz njih klinci razvijaju motoriku.

Nadalje, one potiču maštovitost, uz njih uče boje i oblike, a što je najvažnije, povezuju mališana s prirodom. – Smatramo da za drvene igračke postoji tržište i u ovom trenutku gledamo na to kao na izvor prihoda. Sve naše igračke prilagođene su europskim standardima i posjeduju znakove kvalitete koji jamče da nisu štetne za djecu i okoliš. Svaki naš proizvod nosi markicu “izradile osobe s invaliditetom”. – Kupnjom naših proizvoda pomažete osobama s invaliditetom da zadrže svoja radna mjesta te omogućavate otvaranje novih. Djeca invalidi, naime, jednom će biti odrasli ljudi koji će tražiti posao – poručuju u Suvenir Arboru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 19:40