ISKON

Atraktivan i ugodan prostor prepun zelenila u kojem se Iskonovci osjećaju kao doma

 RAJAN MILOŠEVIĆ
Projektom se ispitivalo kreiranja radne atmosfere kojoj je u centru osoba i njen doprinos, a ne titula i njene manifestacije

Napraviti pozitivno, opušteno i inspirativno radno mjesto, uistinu omogućiti transformacije suvremenog načina rada, pristupa radu i međusobnih odnosa zaposlenika, a zaposlenicima olakšati zbližavanje i identifikaciju sa samim prostorom – sve navedeno bila je misao vodilja tijekom projektiranja novih ureda Iskona u Radničkoj cesti u Zagrebu. Kako pojašnjava arhitekt Teo Budanko koji stoji iza projekta uređenja interijera ovog radnog prostora od početka se radilo o izazovnom zadatku jer je Iskon tražio drugačiji pristup, odmak od korporativnog duha poslovnog prostora i stvaranje ugodnog i stimulativnog okruženja.

Projektom se ispitivalo mogućnosti kreiranja radne atmosfere kojoj je u centru osoba i njen doprinos, a ne titula i njene manifestacije. Stoga su prostori za rad diverzificirani od standardnog radnog mjesta preko raznih oblika prostora za zajednički i povremeni rad, različitih formata soba za sastanke, video konferencije i slično, varirajući sve vrste sjedenja od niskog do visokog, do kuhinje i dnevnog boravka kao mjesta posebnih susreta – opisuje arhitekt.

image
RAJAN MILOŠEVIĆ
image
RAJAN MILOŠEVIĆ

Odabirom raznobojnih štofova i materijala, različitih obloga i tekstura ostvario se veseli ambijent i ugodna atmosfera. Prirodno zelenilo i mahovine po zidovima dodatno su prostor osvježili i učinili ga "zdravijim" u vremenu ubrzane tehnologije i digitalizacije s idejom promicanja filozofije održivog razvoja i ekologije. S obzirom da se radi o open space-u, bilo je izuzetno važno pobrinuti se da ne nastaje suvišna buka, odnosno da se ona na neki način apsorbira što je postignuto odabirom mekanih i strukturiranih tekstilnih i spužvastih materijala.

image
RAJAN MILOŠEVIĆ
image
RAJAN MILOŠEVIĆ
image
RAJAN MILOŠEVIĆ

Prostor je prilagođen suvremenom načinu poslovanja, zaposlenicima blizak, pristupačan i prilagodljiv njihovim potrebama svih mogućih vrsta i zahtjeva. Vrlo pozitivno i kreativno djeluje na zaposlenike jer im pruža ugodno mjesto za rad a istovremeno nudi opuštajuću "vibru" u užurbanoj svakodnevici. Prostor mora biti ugodan i atraktivan, a opet pomalo inatljiv te da se svi osjećaju pozvano, dobrodošlo i "kao kod kuće" – pojašnjava dodatno koncept uređenja Teo Budanko.

image
RAJAN MILOŠEVIĆ
image
RAJAN MILOŠEVIĆ

Ne postoje pojedinačni klasični uredi jer izrazita digitalizacija poslovnih procesa omogućuje obavljanje poslovnih aktivnosti ne uvjetujući fiksiranje radnih mjesta te omogućuje njihovo dijeljenje među zaposlenicima kao i kreiranje radne atmosfere zajednice bez uobičajene hijerarhije čime se uspostavlja zdrava ravnopravnost i jednakovrijednost, osjećaj uključenosti i suradnje. Većinski, centralni prostor isplaniran je ponajprije kao prostrana zona za suradnju i susrete projektnih timova, sastanke i pronalaženje rješenja uživo. Radne jedinice za one koji žele provesti dan u uredu smještene su u tihe zone, uz izvore prirodne svjetlosti i zraka. Radna su mjesta međusobno odvojena i osmišljena u manjim grupama te je na raspolaganju 17 otvorenih i zatvorenih zona suradnje, koje mogu primiti od 2 do čak 20 zaposlenika. Veća međusobna udaljenost, pregradni namještaj s pločama za pisanje te zaslonima, obloženi paneli i zelenilo su pomogli kreirati mikrozone u kojima se svatko može potpuno koncentrirati na zadatke koje samostalno odrađuje.

image

PRVI KAT

ABWD
image

DRUGI KAT

ABWD

Kao prednost iz Iskona ističu veliku kuhinju u kojoj kolege zajednički doručkuju i ručaju kao i dnevni boravak sa zabavnim sadržajima gdje imaju i posebnu prostoriju za snimanje svojih internih podcasta.

image
Partneri i sponzori projekta D&D GRAND PRIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 02:48