TRENDOVI

Evo kako će izgledati hotelski smještaji u godini ispred nas

Jedno je sigurno - umjerenost pri uređenju hotela izišla je iz mode. Vremena u kojima su hotelske sobe stilski nalikovale jedna drugoj su iza nas. Dizajnerska raskoš, ali i pomno osmišljen minimalizam preuzimaju interijere, a gosti traže - više.

Porastom broja turista koji pristižu u našu zemlju, svakodnevno svjedočimo otvaranju novih turističkih kapaciteta, bilo da govorimo o hotelima i hostelima ili, pak, kućama i apartmanima privatnih iznajmljivača.

S obzirom na to da je njihova primarna namjena pružiti gostima ugodan smještaj, a konkurencija konstantno raste, hotelijeri i iznajmljivači u posljednje vrijeme više nego ikad prije pridaju pozornost uređenju prostora. Upravo to je i jedna od glavnih tema ovogodišnjeg sajma Design District, međunarodnog sajma namještaja i unutrašnjeg uređenja na kojem izlaže 60-ak vodećih izlagača iz regije. Sajam možete posjetiti još danas i sutra u rovinjskoj staroj tvornici, a u nastavku donosimo popis “svega bitnog” što iduće godine očekujemo vidjeti u pomno uređenim hotelima i apartmanima.

Trend broj 1: dom daleko od doma

I dok se očekivanja gostiju, kad govorimo o konkretnom stilu koji će ih dočekati u hotelskoj sobi, razlikuju iz godine u godinu i podložni su trendovima, jednog principa hotelijeri i iznajmljivači trebali bi se uvijek pridržavati - pružiti gostima osjećaj doma. Princip je to koji su u posljednje vrijeme naglašeno primijenili mnogi iznajmljivači u sustavu Airbnba, a koje su hoteli sve više počeli “kopirati”.

Primjerice, aparati za kavu u sobi ili pak kompletnoj malenoj, ali funkcionalnoj kuhinji svakako pridonose osjećaju opuštenosti i komfora. Dodatno, postaje gotovo neprihvatljivo da sobe nemaju punjače za mobitele i, naravno, besprijekornu wi-fi vezu. Ukratko, za sobe budućnosti, ali i sadašnjosti, očekuje se da su jednako opremljene kao domovi posjetitelja ili bolje od njih, osobito po pitanju tehnologije i svih onih sitnica koje dan čine lakšim i ugodnijim, a obavljanje obveza i poslova praktičnijim.

Trend broj 2: "pametne sobe"

I dok su spomenuta wi-fi veza i punjači za mobitele svojevrsni must-have, svakako je poželjno modernizirati i informatizirati cjelokupni pristup posjetiteljima. I ne govorimo ovdje samo o internetskim rezervacijama soba i plaćanjima, nego i o uvođenju digitalnih hotelskih ključeva, izmjenjivanju online poruka s recepcijom te dogovaranju, primjerice, temperature u prostoriji i razine osvjetljenja putem hotelskih aplikacija.

Uz posebno uređenje, gosti zahtijevaju i perfekciju kad govorimo o suvremenim tehničkim komponentama poput, primjerice, besprijekorne wi-fi veze, ali i raznih hotelskih aplikacija koje telefonsku komunikaciju s recepcijom šalju u povijest

Trend broj 3: ekološka osvještenost

I dok se određeni smještaji već naveliko prilagođavaju najnovijim ekološkim standardima, uvriježen je stav da će ekološka osviještenost ubrzo ući u sve hotelske i apartmanske kapacitete. Govorimo ovdje kako o korištenju ekološki prihvatljivih materijala za izgradnju i uređenje samog objekta, tako i o ozelenjavanju interijera u vidu raskošnih živih biljaka. One su, primjećujemo, apsolutni hit protekle i tekuće godine, a koji se svakako prenosi i u sljedeće interijerske sezone.

Ekološki prihvatljiva izgradnja, ali i uređenje postaju trend kojega sve više prate kako strani, tako i domaći smještajni objekti. Ozelenjavanje interijera u vidu raskošnih biljaka postaje svojevrsni, sve češće primjetan, must-have



Trend broj 4: posebnost u stilu

Vremena u kojima svaka hotelska soba izgleda slično su iza nas. Dizajneri hotelskih i privatnih smještaja u interijere sad unose posebnosti u svakom smislu i jedno je sigurno - umjerenost je izišla iz mode. Nužno je ovdje raščlaniti da umjerenost i minimalizam nisu srodni dizajnerski pojmovi. Minimalizam je svakako sveprisutan, ali je profinjen i do detalja pomno osmišljen. Ipak, prateći izgled novootvorenih hotela, vidljivo je da se prošlogodišnji trend u kojem vladaju luksuz, baršun i boje odlučio zadržati i zavladati i 2019. godinom.


Trend broj 5: stapanje eksterijera i interijera

Zanimljivo je primijetiti kako je priroda u potpunosti ušla u interijere, i to u svakom pogledu. Govorimo ovdje o tapetama i zavjesama s cvjetnim uzorcima, ali i živim i umjetnim biljkama koje gotovo pa preuzimaju pojedine trendi prostore, čime biljke često više nisu “samo zeleni detalj” u prostoru. U 2019., smatraju mnogi, pažnja će pridavati i terasama i balkonima. Bit će to prostori koji će živjeti tijekom cijele godine, zimi se samo prilagođavajući temperaturama drukčijim uređenjem i sezonskom biljnom postavom.

Trend broj 6: hotelska kupaonica mjesto je za opuštanje

Kupaonice se više ne percipiraju kao pomoćne prostorije, pri čijem se uređenju sve svodi na minimum i čistu funkcionalnost. Bilo da se radi o prostranoj sobi za goste s velikom kupaonicom ili maloj sobnoj kupaonici boutique ili pop-up hotela, turisti očekuju više od obične kupaonice. Čista oaza mira koja poziva na relaksaciju i daje spa notu njihovu odmoru ono je što posjetitelji žele. Bitno je, stoga, pozornost obratiti na kvalitetnu opremu što bi podrazumijevalo velike umivaonike, prostrani tuš ili ugodnu kadu, ali i estetski primamljive, funkcionalne i kvalitetne slavine i detalje koji pridonose dojmu opuštenosti i smirenosti.

Foto: living4media, Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 14:39