VRHUNSKI PROJEKT

Vikendica u podnožju Velebita: Kuća iz snova za splitsku četveročlanu obitelj i dva psa

 MAP1
Nedaleko od Gospića u jedinstvenom ambijentu divnog Velebita zamišljena je realizacija iznimno neobične i suvremene vikendice

Bilo da ste ljubitelj mora, nizina ili planina jedno je sigurno, pred Velebitom nećete ostati ravnodušni. Mnogi smatraju da je Velebit naša najljepša planina koja krije nezamislive ljepote kako u svom prostranom zaštićenom području tako i na samim vrhovima koji pružaju nezaboravne poglede. Boraviti samo nekoliko sati u takvoj prirodi može vam povratiti životnu snagu, a odlučiti se na malo duži odmor ili čak nastaniti se trajnije tamo je možda najbolje odluka koju možete donijeti, bar što se nas tiče.

image
MAP1


Naše mišljenje dijeli i jedna četveročlana splitska obitelj sa svoja dva prekrasna psa koja je odlučila da želi što više vremena provoditi u takvom ambijentu i stvoriti drugi dom u podnožju samog Velebita te je angažirala isto tako splitske arhitekte iz arhitektonskog ureda MAP1 da im osmisle njihovu idealnu kuću za odmor.

image
MAP1
image
MAP1
image
MAP1


U jednom malom mjestu, nedaleko od Gospića u jedinstvenom ambijentu tog istog divnog Velebita zamišljena je realizacija iznimno neobične i suvremene vikendice. - Kuća je dijelom projektirana prema održivim principima gradnje. Nosiva konstrukcija kuće je drvena, sa sendvič panelima kao izolacijom. Otpadne vode se odvode u bio-jamu, a grijanje je ostvareno preko peći na drva. Vrt i okoliš je u potpunosti prema permakulturnom dizajnu s kompostom – objašnjavaju nam iz ureda MAP1.

image
MAP1
image
MAP1
image
MAP1


Kuća se sastoji od ulaznog prostora, dvije spavaonice, kupaonice, dnevnog boravka te zimskog vrta koji je produžetak dnevnog prostora. - Zimski vrt će biti izveden od čelične konstrukcije i staklene obloge s kliznim stijenama po uzoru na francuske arhitekte Lacaton i Vassal – napominju arhitekti iz Map1. A u budućnosti će se kuća nadograđivati s pomoćnim objektom u kojem će se nalaziti teretana i sauna za kompletan boravak i odmor.

image
MAP1
image
MAP1

Elegantno i misteriozno pročelje kuće koje se očituje u odličnom spoju crne boje i velikih staklenih površina izgleda kao da lagano lebdi iznad zemljine površine na drveno-čeličnom postolju. Jednostavna, ali predivna i nenametljiva konstrukcija u svojoj cjelini podsjeća prije na skulpturu, umjetničko djelo koje odaje počast lokaciji na kojoj se našlo. Odvažna, ali nikako agresivna kuća definira lokaciju, ali joj se ujedno i podčinjava poštivajući zamamnu prirodu u kojoj se našla.

image
MAP1
image
MAP1

Na žalost, moramo priznati da ovakvi projekti u Hrvatskoj nisu uobičajeni, pogotovo kada su u pitanju vikendice, ali na sreću, osim ovog pohvalnog arhitektonskog iskoraka, ovo je također i priča o osviještenim investitorima za kojima također žeđamo. Ova obitelj godinama je štedjela za izgradnju svoje vikendice, a kada su imali konačan budžet iznijeli su zajedno s njime svoje želje i zahtjeve pred arhitekte i prepustili im da rade ono što najbolje znaju, poštivajući u potpunosti njihovu ulogu projektanta. I u konačnici dobili projekt u kojem će sa sigurnošću uživati godinama, a također i jedan na kojemu će im mnogi biti zavidni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. travanj 2024 15:57