STREET ART

Totalna fora! S pločnika uzlijeću ružičaste svinjice!

Nakon što je više od dvadeset godina radio kao freelancer za razne komercijalne klijente, umjetnik se posvetio crtanju životinja u neobičnim i duhovitim situacijama na ulicama

Zečica pleše balet, flegmatična svinja Philomena leti, pas vozi autić, malo zeleno čudovište Sluggo radi nepodopštine... Sve ove fantastične likove u duhovitim situacijama izmislio je američki umjetnik David Zinn i nacrtao ih u 3D tehnici kredom i ugljenom na ulicama diljem svijeta. Najviše ih je ipak u njegovom rodnom Ann Arboru, poznatom sveučilišnom gradu u državi Michigan.

Zinn je više od dvadeset godina radio kao freelancer za razne komercijalne klijente. Najčešće kazališne plakate, edukativne crtane filmove, zidne murale, logotipe... Napustio je stalni posao kako bi se mogao u potpunosti posvetiti umjetnosti, jer crtanje ga je zaokupljalo od ranog djetinjstva.

- Roditelji su oduvijek poticali sve što mi donosi radost. Majka se bavi amaterski bavi akvarelom, a otac je znanstvenik istraživač. Moja umjetnost je oslobođena svrhe i postojanosti. Nema potrebe da razumijem što pokušavam učiniti sve dok to ne završim, a ponekad čak ni tada. To je potpuno sebično terapeutsko prepuštanje - kaže Zinn.

Svoju tehniku naziva "efemerna pareidolna anamorfoza". Također,koristi izraz "proširena pareidolija" jer proces počinje s pareidolijom, psihološkim fenomenom koji nas tjera da vidimo životinjske oblike u oblacima i lica na drveću, te povećava tu viziju dodatnim linijama i oblicima sve dok zamišljena slika ne postane vidljiva.

- To je poput igre spajanja točaka sa slobodom zanemarivanja nekih točkica i dodavanja drugih. Uloga anamorfoze u ovom procesu je potvrda da te točkice stvaraju različite slike ovisno o kutu iz kojeg se promatraju. Ovo je osobito važno kad stvarate umjetnost na ulici, jer su vrh i dno umjetničke instalacije nacrtane na tlu proizvoljan izbor - objašnjava umjetnik, koji uvijek uz sebe nosi kredu i ugljen kako bi mogao crtati gdje god poželi. Takav pristup, smatra, stvara više prilika za stvaranje umjetnosti.

Ako se i sami želite okušati u crtanju kredom i ugljenom na pločniku, sve Zinnove trikove i tehnike možete pronaći u njegovoj knjizi "The Chalk Art Handbook".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 09:24