ARHITEKTURA I PRIRODA

The Whale, nova Norveška zapanjujuća atrakcija

 

Zapanjujuća arhitektonska građevina poznata kao The Whale bit će nova velika atrakcija Norveške, a omogućit će posjetiteljima Andenesa na otoku Andøji da vide kitove iz blizine.

Smještena 300 km sjeverno od Arktičkog kruga, zgrada će također pružiti nevjerojatne poglede na otočki grubi prirodni krajolik, a otvaranje se očekuje 2022. godine. Tamne, hladne vode Andøye duboke 1000 metara, na sjeverozapadnoj obali privlače lignje koje pak kitovi obožavaju. Kao rezultat toga, promatranje kitova velika je atrakcija u Andenesu, koji već ima više od 50.000 posjetitelja godišnje.

Zbog svega navedenog, danski arhitektonski ured, Dorte Mandrup, odabran je za projekt The Whale. Piše da će dizajn zgrade stvarati dojam kao da raste iz dramatičnog norveškog krajolika s pogledom na ocean, planine, ponoćno sunce ili sjevernu svjetlost koja pleše na nebu.

Zakrivljeni krov zgrade prekrivati će kamen kao poveznica prirode i arhitekture. U objektu će se nalaziti izložbeni prostori, uredi, kafić i trgovina te će se pripovijedati o velikim stanovnicima podvodnog svijeta.

Danas unatoč zabrani kitolova južno od 40. paralele, Norveška i Japan i dalje ih love. Glavni cilj ovog hvalevrijednog projekta je probuditi svijest o kitovima i educirati ljude o očuvanju kitova i njihovog okoliša kroz nezaboravno iskustvo.

Više na: www.thewhale.no

Vizualizacije: MIR

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 03:38