COOL MJESTO

The Twist u Norveškoj je skulptura, galerija i pješački most koji premošćuje dugu rijeku

 LAURIAN GHINITOIU
Sat vremena vožnje od Osla smjestio se jedan od najvećih umjetničkih parkova

Otprilike sat vremena vožnje od Osla, u Javanakeru u Norveškoj smjestio se jedan od najvećih umjetničkih parkova koji je ispunjen nizom skulptura najpoznatijih svjetskih umjetnika. Kistefos muzej i park skulptura osnovan je 1996. godine na području koje je bilo poznato po drvnoj industriji, na starom imanju u nekadašnjoj tvornici za obradu drva danas je smješten muzej, a okolni park/šuma ispunjen je raznim suvremenim umjetničkim djelima internacionalno priznatih umjetnika. Prije nekog vremena ovom impresivnom popisu imena pridružio se i jedan od najpoznatijih svjetskih arhitektonskih studija Bjarke Ingels Group (BIG) sa svojim projektom The Twist. Skulptura, galerija i pješački most, sve u jednom, premošćuje dugu i vjetrovitu rijeku Randselva.

image
LAURIAN GHINITOIU
image
LAURIAN GHINITOIU

Staklena stijena

Prvotni cilj ovog projekta bio je da poboljša i olakša kretanje kroz Kistefos park tako što će pružiti novi prijelaz preko rijeke, a s obzirom na različite visine suprotnih obala projekt dobiva zanimljivi zaokret. Tisuću metara kvadratnih obloženih aluminijem na samoj sredini građevine se iz horizontalnog položaja uzdižu u vertikalni pod kutem od 90 stupnjeva, taj postupak postignut je naizgled jednostavnim zaokretom. U ovom postupku zadržano je jedinstvo građevine tako da građevina ima valoviti prijelaz iz jednog položaja u drugi podsjećajući tako na val koji je naišao na prepreku.

image
LAURIAN GHINITOIU

Bijele aluminijske ploče, geometrijski naslagane jedna do druge, nenametljivo se rastežu od obale do obale, prenoseći izgled pokretljivost

image
LAURIAN GHINITOIU

Tlocrtno su na sjevernoj, a i na južnoj strani građevine, odnosno u horizontalnom i vertikalnom dijelu smještene galerije. Horizontalna galerija u sjevernom dijelu sadrži staklenu stijenu koja se proteže cijelom dužinom i pruža prekrasan pogled na okolnu prirodu, a i posjeduje odličan prirodni dotok svjetla. U središnjem dijelu, kod zakrivljenja, staklena stijena prateći liniju kretanja građevine uzdiže se prema stropu pa galerijama omogućava i pogled u nebo kao i prirodni dotok svjetla pod drugačijim kutem, a ujedno u unutarnjem središnjem dijelu zaokret je iskorišten za postavljanje stubišta koje ima i funkciju sjedišta za vrijeme projekcija filmova ili nekih drugih događaja koji se odvijaju u muzeju.

image
LAURIAN GHINITOIU

Tlocrtno su na sjevernoj, a i na južnoj strani građevine smještene galerije koje pružaju pogled na prirodu

Vertikalna galerija usmjerena je na sebe i donekle izgleda kao da stoji u mraku i ispunjava je samo umjetno osvjetljenje. Arhitekti su željeli postići da galerije u svom osvjetljenju također stoje oprečno, otvarajući tako mogućnost izvođenja potpuno različitih sadržaja u istom, ali opet različitom prostoru. Nizom ovakvih i sličnih "jednostavnih" rješenja arhitekti dobivaju na višeznačnosti svog projekta. Obje strane mosta služe kao zasebni ulazi u galerije, a središnjim djelom galerije su dobile međusobnu poveznicu. Sva moć ovog projekta leži u njegovoj varljivoj jednostavnosti. Bijele aluminijske ploče geometrijski naslagane jedna do druge nenametljivo se rastežu od obale do obale prenoseći izgled pokretljivosti i dinamike, pokret koji se savršeno uklapa u ambijent.

image
LAURIAN GHINITOIU

Hrabro inženjerstvo

Osim vizualne fleksibilnosti građevine aluminijske ploče posjeduju i refleksiju prirode oko sebe, pa što se više približavate strukturi možete uočiti odraz stabala i rijeke na fasadi mosta. Sam arhitekt u jednom intervjuu priznaje kako je ovaj projekt bio iznimno zahtjevan, a ponajviše je tražio iznimno hrabro inženjerstvo.

image
LAURIAN GHINITOIU
image
LAURIAN GHINITOIU

Građevina je prvenstveno rađena kao most pa ima veliku pokretljivost koju nije lako postići, kako inženjerski tako i da to vizualno ostane nenapadno, ali ti spojevi savršeno se uklapaju i nestaju u strukturi što građevinu u još jednom smislu doista čini umjetničkim djelom u ideji i pojavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 01:51