senzacionalno

Prvi plutajući grad na svijetu OCEANIX dobio zeleno svjetlo za početak gradnje

 BIG
Planirani grad rasprostirat će se na veličini od 75 hektara i moći će udomiti i do 10 000 stanovnika

OCEANIX, ambiciozni koncept plutajuće arhitekture zamišljen od strane poznatog arhitektonskog ureda BIG - Bjarke Ingels Group koji će biti smješten na južnokorejskoj obali, prvi put je otkriven još 2019. godine, a sada je dobio zeleno svjetlo od UN - Habitata i Metropolitanskog grada Busana za početak izgradnje.

image
BIG
image
BIG
image
BIG

S obzirom na porast razine mora, brzorastući obalni gradovi pribjegli su širenju u ocean stvarajući novo zemljište koristeći pijesak koji uzrokuje štetu postojećem morskom ekosustavu samo da bi se djelomično potopio nekoliko godina kasnije. BIG je došao do boljeg rješenja s OCEANIX-om jer uvodi modularni sustav dizajna s net-nula energijom koji ljudima omogućuje održiv i siguran život. Gradovi se sastoje od četvrti s 2 hektara i 300 stanovnika koja se zatim povezuju u sela od 1.650 stanovnika uključujući sustave poput podvodne poljoprivrede i staklenika kako bi bili što je moguće samodostatniji!

image
BIG
image
BIG
image
BIG

„Održivi plutajući gradovi dio su arsenala dostupnih strategija prilagodbe klimi. Umjesto da se borimo s vodom, naučimo živjeti u skladu s njom. Radujemo se razvoju klimatskih prilagodbi i rješenja temeljenih na prirodi kroz koncept plutajućeg grada, a Busan je idealan izbor za implementaciju prototipa”, rekao je Maimunah Mohd Sharif, izvršni direktor UN – Habitata za Yanko Design.

image
BIG
image
BIG
image
BIG
image
BIG
image
BIG
image
BIG

Stanovnici mogu lako prošetati ili uzeti brodice za kretanje između plutajućih zajednica koje će uključivati rezidencije, kao i javni trg, umjetničke instalacije, tržnice, sportske klubove, škole i još mnogo toga. Također je dizajniran tako da može izdržati prirodne katastrofe poput tsunamija i uragana. Sve strukture bit će ispod sedam katova visine kako bi se stvorilo nisko težište, a platforme su izgrađene od materijala lokalnog porijekla poput brzorastućeg bambusa koji ima šest puta veću vlačnu čvrstoću od čelika, negativan ugljični otisak i može se uzgajati u samim četvrtima.

image
BIG
image
BIG

"9 od 10 najvećih svjetskih gradova bit će izloženo rastućoj razini mora do 2050. More je naša sudbina - to može biti i naša budućnost," rekao je osnivač BIG-a Bjarke Ingels koji je opet pomaknuo granice arhitekture i dizajna oživljavanjem nemogućih koncepata. OCEANIX pokreće novu industriju s plavim tehnologijama koje zadovoljavaju potrebe čovječanstva za skloništem, energijom, vodom i hranom bez ubijanja morskih ekosustava. Napravljen je da raste, prilagođava se i organski se transformira tijekom vremena s ljudima i klimom, istovremeno uravnotežujući potrebe oboje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 23:39