Orezivanje voćki

Učinite drvo jabuka pristupačnijim za ubiranje plodova

Puno nas se prisjeća djetinjstva i velike “susjedove jabuke”, na koju smo se s guštom verali, bez ikakvih pomagala. Međutim, većina odraslih se ipak odlučuje za uporabu ljestava u današnje vrijeme, kako bi došli do plodova svojih voćaka. Međutim, svake godine, kada dođe vrijeme ubiranja plodova, ne mogu da ne primijetim naše sugrađane, koji se veru po visokim ljestvama, a dio plodova im ipak ostane nedostupan. Iako su vjerojatno ptičice presretne zbog tih “neobranih” dijelova, nas to baš i ne čini sretnim.

Također, “previsoke” voćke postaju gotovo nedostupne našim starijim sugrađanima, poglavito bakama. Naime, moram priznati da se tu i tamo zna vidjeti pokoji vitalan djedica koji se vrlo spretno vere po ljestvama ne bi li svojim malim unucima ubrao jabučicu. Problem je što većina sugrađana, prilikom orezivanja isključivo razmišlja o formi same voćke, ali ne i o njenoj pristupačnosti.

Stoga sam vam odlučio u današnjem broju pokazati način na koji ćete orezati stablo jabuke, a da je pri tome održite pristupačnijom za ubiranje plodova. Kad kupite samu voćnu sadnicu, obratite posebnu pažnju na njeno prvo orezivanje. Važno je da uklonite sami vrh, a ostavite bočne grane. Već samim time ćete započeti razvijati nisku formu budućeg stabla.

Prije radova važno je znati…

Orezivanje ću vam prikazati na stablu jabuke, koje ima uklonjen vrh, a ostavljene bočne grane (slika 1). Potreban alat koji vam treba: teleskopske škare, voćarske škare, pila i voćarski vosak (slika 2) Napomena: obavezno pribor, prije upotrebe, očistiti čistim alkoholom (može se kupiti u ljekarnama). Također je važno da prije dezinfekcije dobro naoštrite alat, kako bi rezovi bili glatki, a time rane lakše kalusirale (zacijelile).

Što točno raditi ?

Prije nego što krenete sa samim orezivanjem, pogledajte svoje stablo i pokušajte uočiti takozvane “vodopije”. To su divlje grane, koje ne daju plodove, a iscrpljuju hranjivi sok (slika 3). Te grane su svjetlije boje, ravne i imaju izražene “bodlje”. Sve vodopije uklonite, pri dnu same grane (slika 4), teleskopskim škarama ili pilom (ukoliko su debljeg promjera). Na taj način smo razrijedili krošnju, a time omogućili da sunčeva svjetlost lakše dođe do plodova i oni bolje sazriju. Nakon toga pregledajte grane i uočite “rodne pupove”.

To su mjesta na vrhovima grana iz kojih će se razviti cvijet, a kasnije i plod (slika 5). Rodni pupovi su “zadebljani”, po čemu se razlikuju od lisnih pupova iz kojih se razvija list. Ukoliko niste sigurni prilikom razlikovanja rodnih od lisnih pupova, pričekajte još koji tjedan kako bi biljka ušla u vegetaciju. Ovo napominjem iz razloga što, unatoč tome što mogu biti na istom podneblju, sva stabla ne ulaze u vegetaciju istovremeno.

Pa tako na primjer stablo jabuke vašeg susjeda može ući u vegetaciju, a vaše još ne mora, ukoliko je, primjera radi, na sjenovitom mjestu. Uklanjate otprilike 20-ak posto grana sa stabla, kako biste dobili krupnije plodove. Pri odabiru grana koje ćete ukloniti, birajte one koje se križaju i dodiruju. Također, morate obratiti pažnju da uklanjate što manje grana s rodnim pupovima. Kada ste uklonili deblje grane, promjera preko 3-4 cm, možete ih zaštititi voćarskim voskom (slika 6).

Moram napomenuti da u današnje vrijeme postoje podijeljena mišljenja stručnjaka oko upotrebe voćarskog voska, pa je trend da se, sve više, izbacuje iz uporabe. Ukoliko ste dobro obavili posao (slika 7), nakon što plodovi sazriju siguran sam da možete očekivati štrudlu iznenađenja koje će vam pripremiti vaša baka.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 17:57