UNESCO I UIA

Jedan od najljepših gradova na svijetu proglašen svjetskom prijestolnicom arhitekture 2026

 /SHUTTERSTOCK

Pridružujući se Kopenhagenu i Rio de Janeiru, UNESCO i Internacionalna unija arhitekata proglasili su Barcelonu svjetskom prijestolnicom arhitekture 2026, prenosi ArchDaily. Ova titula prepoznaje predanost grada promicanju vrijednosti arhitekture, urbanog planiranja i održivosti. Zasjenivši Peking kao drugog kandidata za titulu 2026., Barcelona je pobijedila u nadmetanju sa svojim prijedlogom pod nazivom "Jedan danas, jedan sutra", s planom da ugosti niz transformativnih događaja u svim svojim okruzima i postane istraživački laboratorij koji analizira kapacitet arhitektura za transformaciju stvarnosti tijekom vremena.

image
/SHUTTERSTOCK

Deset mjeseci, od festivala Santa Eluàlia u veljači do Santa Llúcia u prosincu, grad planira oživjeti širokim spektrom aktivnosti usmjerenih na angažman javnosti. Prema najnovijem ažuriranju grada, kalendar će uključivati izložbe, vođene arhitektonske rute, radionice, otvorena vrata značajnih zgrada, instalacije i konferencije na visokoj razini.

Gradonačelnik Juame Collboni i UNESCO-UIA predstavili su sveobuhvatan pristup edukaciji i uključivanju građana u arhitektonski diskurs. Zapravo, gradonačelnik Callboni istaknuo je dvostruke ciljeve ovih inicijativa: produbiti javno razumijevanje uloge arhitekture u poboljšanju društva i potaknuti novo uvažavanje postojećeg urbanog krajolika.

image
MARCO PACHIEGA/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA/MARCO PACHIEGA/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Štoviše, otvoreni poziv poziva ne samo lokalne već i međunarodne subjekte da doprinesu raznolikom programu, osiguravajući da godina Svjetske prijestolnice arhitekture ostavi trajno nasljeđe koje se proteže daleko nakon 2026. Ovaj uključivi pristup dokaz je Barcelonine predanosti njegovanju svjetske arhitektonske zajednice. Uz lokalna događanja, Barcelona će biti domaćin Svjetskog kongresa Međunarodne unije arhitekata, olakšavajući globalni dijalog o arhitekturi. Ovaj kongres, zajedno s tekućim posebnim događanjima planiranim tijekom cijele godine, ima za cilj prikazati Barcelonu kao model grada koji utjelovljuje načela inkluzivnosti, otpornosti i održivosti u svom urbanom tkivu.

image
/SHUTTERSTOCK

U drugim sličnim vijestima u Barceloni, očekuje se da će se dugo očekivani završetak Sagrade Familie održati 2026., što se poklapa sa 100. godišnjicom smrti Antonija Gaudija.

Utemeljena 1948. godine, Međunarodna unija arhitekata (UIA) je nevladina organizacija koju podržava UNESCO, a cilj joj je istaknuti ulogu arhitekture i urbanog planiranja u oblikovanju održive budućnosti i suočavanju s globalnim izazovima. Određen svake tri godine, grad Svjetska prijestolnica arhitekture postat će međunarodni forum za raspravu o pitanjima koja se odnose na urbani okoliš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 12:01