TRŽIŠTE NEKRETNINA

Istječe desetogodišnji moratorij: Veća potražnja za poljoprivrednim zemljištem

 NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
Uoči prestanka moratorija za strance cijene poljoprivrednih zemljišta na obali su narasle

Krajem lipnja sljedeće godine istječe desetogodišnji moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima koji je Hrvatskoj odobrila Europska unija, nakon kojeg će ga i strani državljani moći kupovati jednako kao i naši građani. Na temelju podataka dobivenih s oglasnika za nekretnine Crozilla, vidi se povećana potražnja za poljoprivrednim zemljištima.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Uoči prestanka moratorija za strance cijene poljoprivrednih zemljišta na obali su narasle, a najviše se traže na području Rovinja, Umaga, Krka i Kaštela

Cijene su bile niske

- To vrijedi kako za domaću, tako i za međunarodnu potražnju, što je utjecalo na povećanje cijena na razini cijele zemlje. Najveći međunarodni zahtjevi, na temelju aktivnosti portala u našoj mreži, dolaze iz Njemačke, Slovenije i Austrije - rekao je Mladen Matijević, regionalni direktor tvrtke Indomio d.o.o., koja drži mrežu portala za nekretnine. Dodaje i da su Krk, Rovinj i Umag područja na kojima su tijekom ove godine posjetitelji tih zemalja putem oglasnika Crozilla najčešće pretraživali poljoprivredna zemljišta.

image

Sergio Serdarušić, direktor Euroville

Eurovilla

Moratorij istječe od kraja lipnja, a do tada bi cijene zemljišta, kako se očekuje, mogle i dalje nastaviti rasti

Inozemni kupci dosad su u Hrvatskoj mogli kupovati poljoprivredna zemljišta jedino ako su u našoj zemlji imali registriranu tvrtku. No, od kraja lipnja, kad istječe desetogodišnji moratorij, moći će je kupovati jednako kao i mi.

Europska unija odobrila je Hrvatskoj desetogodišnji moratorij, a u tom su se razdoblju trebale srediti određene važne radnje, poput olakšavanja postupka povrata i privatizacije poljoprivrednog zemljišta, razminiranja poljoprivrednog zemljišta, okrupnjivanja zemljišta, sređivanja zemljišnih knjiga i katastra te uređivanja vlasničkih prava.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Jedan od razloga bile su i znatne razlike u cijenama zemljišta u Hrvatskoj u odnosu na većinu drugih zemalja Europske unije.

image
VLADO KOS/CROPIX

KONTINENTALNI DIO

U godinu dana u okolici Zagreba zemljišta poskupjela do 50 posto

Trenutačno je potraga u našoj agenciji koncentrirana uglavnom na područje okolice Zagreba. Prije otprilike godinu dana cijene su bile od 10 do 15 eura po kvadratu, a sad su od 30 do 40 eura po kvadratu, dakle došlo je do poskupljenja većeg od 50 posto, u konkretnom slučaju na području Bistre, rekao je Sergio Serdarušić, vlasnik agencije Eurovilla. Dodao je da cijene takvih zemljišta na moru, primjerice na Visu, mogu dosegnuti i 200 eura za kvadrat, u Pirovcu 120, a u Makarskoj 175 eura. - Poljoprivredna zemljišta su relativno nova u agencijskim ponudama. Najveći porast cijene takvih zemljišta dogodit će se jer će stranci uskoro u Hrvatskoj moći kupovati poljoprivredno zemljište bez ikakvih ograničenja. Interes pokazuju uglavnom veće korporacije. Čim se poljoprivredna zemljišta počnu koristiti, bit će i velik interes za solarnom energijom. Skorim prelaskom na euro i ulaskom u schengensku zonu strancima će biti puno lakše ući u zemlju i kupiti tu vrstu zemljišta - napomenuo je Serdarušić. Poljoprivredna zemljišta u unutrašnjosti mogu se, na oglasniku Crozilla, naći već i po cijenama od jednog eura po kvadratu. Njihove prosječne tražene vrijednosti trenutačno su niže od deset eura po kvadratu u županijama poput Karlovačke, Bjelovarsko-bilogorske, Sisačkomoslavačke, Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke. Nešto više, 23 eura po kvadratu, traži se u Ličko-senjskoj županiji. Najviše vrijednosti u kontinentalnom dijelu Hrvatske zabilježene su u Zagrebu i okolici. Prosječna u oglasniku tražena tražena cijena poljoprivrednih zemljišta na području samoga grada Zagreba trenutačno iznosi od 52 eura po kvadratnome metru, a u Zagrebačkoj županiji 43 eura

Mladen Matijević kaže da su u usporedbi s prošlom godinom, cijene zemljišta u Hrvatskoj ipak porasle.

- Za oranice je zabilježen rast od devet posto, cijene livada bilježe rast od tri posto, a pašnjaka 22 posto u usporedbi sa 2021. godinom. Prosječne cijene u kontinentalnom dijelu Hrvatske oko tri su posto niže od prosjeka, a na obali i priobalju dvostruko veće od prosjeka - ističe.

image


Mladen Matijevic

Privatna arhiva

MLADEN MATIJEVIĆ "Cijene livada bilježe rast od tri posto, oranice rast od devet posto, a pašnjaci 22 posto u usporedbi sa 2021. godinom"

Kao i kod ostalih nekretnina, tako i kod poljoprivrednih zemljišta, ključnu ulogu u visini cijene ima ponajprije lokacija. Raspon takvih vrijednosti prilično je širok, ovisno o lokaciji, no poželjna stavka pri kupnji je pristup pa na tržištu bolje prolaze ona zemljišta kojima se može bez problema prići automobilom, a najviše cijene uglavnom imaju poljoprivredna zemljišta pravilnog oblika koja su uz pristupnu cestu.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX/

Umag 42 eura za kvadrat

Dodatan plus je i ako na zemljištu već postoji objekt poput kućice za alat, nadstrešnice, kao i priključci za struju i vodu. Ulogu u visini njihovih cijena određuje i vrsta zemlje za obradu, kao i kultura koja se sadi. Krk, Poreč, Umag, Rovinj, Kaštela i Vodnjan područja su na kojima su se tijekom ove godine na oglasniku Crozilla najviše pretraživala poljoprivredna zemljišta. Trenutačno oglašavana prosječna cijena kvadrata na Krku iznosi oko 26 eura, u Poreču 24 eura, u Vodnjanu 36 eura te euro više u Rovinju i Kaštelima, a u Umagu se za kvadrat na oglasniku Crozilla traži 42 eura. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 12:02