Novi vidikovac

Goričko sviralo velika atrakcija Međimurja: Ima orgulje koje uz snagu vjetra proizvode melodije

 TERCA ART
Vidikovac je koncipiran kao ambijentalni vidikovac koji se uklapa u zatečeni prostor, a ne strši kao što je to uobičajeno

Nekoliko slobodnih dana odlučili smo provesti u aktivnom odmoru, biciklirajući po sjeveru Hrvatske. Jedna od predloženih lokacija koju smo morali posjetiti svakako je bio Mađerkin breg. Rubni prostor u Međimurju, jako blizu granice sa Slovenijom, posljednji je brijeg prije slovenskih nizina s kojeg tijekom lijepog vremena možete vidjeti gotovo sve susjedne zemlje. Samo nekoliko metara niža od najvišeg vrha Međimurja, ova lokacija već godinama privlači razne posjetitelje, a nedavno je realizirana i nova turistička atrakcija - vidikovac Goričko sviralo.

Na izrazito maloj lokaciji odmah uz vinograde izrastao je biciklističko-informativni centar s vidikovcem koji uključuje građevinu informacijskog centra te biciklističko-servisni prostor. Visok samo 28 metara, drveno-čelični vidikovac bio je i više nego dobar razlog za uspon biciklima na Mađerkin breg. U samom prizemlju se smjestio informacijski centar, a toranj vidikovca se kroz četiri etaže uzdiže ovješenim čeličnim stubama prema vrhu. Počevši od polazne točke pa do same platforme možete uživati u polaganoj promjeni nadmorske visine dok se divite okolnim vizurama. Iako brojčano ne idete previše u visinu, konačni pogled s vrha vrlo je dobra nagrada za utrošeni trud.

image
TERCA ART
image
TERCA ART

Arhitekt Bojan Perhoč iz lokalnog arhitektonskog ured Urbia zajedno s Igorom Perhočem potpisuje arhitektonski projekt ovog vidikovca, a proračun konstrukcije izradio je Miljenko Kovač.

- Vidikovac je koncipiran kao ambijentalni vidikovac koji se uklapa u zatečeni prostor, a ne strši kao što je to uobičajeno. Njegova visina prilagođava se obližnjem višem vrhu i krošnjama stabala koje ga okružuju - objašnjava nam arhitekt Bojan Perhoč.

Prema njegovim riječima, niz je razloga za ovo konačno rješenje. Arhitekti su se pri osmišljavanju projekta bavili istraživanjem vidikovaca koji su nastali diljem svijeta, onim što je za takve projekte specifično te onim što bi se najbolje uklopilo na predviđenu lokaciju. U početku je bilo nekoliko rješenja na stolu, ali ono što je utjecalo na konačnu odluku jest lokacija.

image
TERCA ART
image
TERCA ART
image
TERCA ART

- Svaki put kada bismo došli na lokaciju, u procesu projektiranja primijetili smo da se radi o izrazito vjetrovitom području, stoga smo odlučili napraviti "Goričko sviralo" unutar konstrukcije, odnosno orgulje koje će uz snagu vjetra proizvoditi melodije na dva načina. U prvom redu, slobodne melodije vjetra, a isto tako moći će izvesti obrade odabranih primjera međimurske popevke kao nematerijalne baštine Međimurja. Smještaj "Goričkog svirala" predviđen je u središnjem prostoru vidikovca koji se proteže u više etaža. Taj dio projekta dolazi u drugoj fazi koja tek slijedi, ali svakako pridonosi specifičnosti samog projekta - objašnjava arhitekt.

image
TERCA ART
image
TERCA ART
image
TERCA ART

Sam projekt nastao je u suradnji s Međimurskom županijom i Općinom Štrigova te je sam proces nastanka bio dugotrajniji jer je bilo potrebno prilagođavanje raznim uvjetima da bi se povukla sredstva iz europskih fondova, a sama realizacija odrađena je relativno brzo, u samo 15 mjeseci. Konačni izgled koji, ako gledate odozgo, ima zvjezdani oblik, rezultat je arhitektove intuicije. Svojevrsno povezivanje neba i zemlje, baš kako i glasi poznata međimurska popevka - tamo gdje se zemlja zaljubila u nebo pa ga svojim vrhuncima ljubi, a ono joj uzvraća najboljim što ima - ono je što oblikuje i definira ovaj projekt. Dok se lagano spuštamo niz brijeg, ostavljamo vidikovac iza sebe i odlazimo zadovoljni jer se svakako isplatilo posjetiti ovu lokaciju i ovaj vrijedan projekt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 06:52