NAJVIŠI NA SVIJETU

Drveni neboder visok 100 metara: Dokaz da drvo može biti alternativa betonu i čeliku

 Aesthetica Studio/Schmidt Hammer Lassen Architects
Dizajn će ponuditi moderno, visokokvalitetno stanovanje s maksimalnim dotokom dnevnog svjetla

Prema CNN-u Švicarska bi trebala postati dom najviše drvene stambene zgrade na svijetu. Projekt pod nazivom Rocket&Tigerli sastojat će se od četiri zgrade uključujući jednu koja se može pohvaliti tornjem visokim 100 metara. Građevine će biti izgrađene u švicarskom gradu Winterthur, koji se nalazi u blizini Züricha.

Dizajn će ponuditi moderno, visokokvalitetno stanovanje s maksimalnim dotokom dnevnog svjetla, prema projektantima, danskoj tvrtki Schmidt Hammer Lassen Architects (SHL). Također će nastojati stvoriti aktivno susjedstvo koje će biti "ukorijenjeno u povijesni kontekst područja", navodi se u priopćenju tvrtke. Pročelje će, na primjer, biti prekriveno tamnocrvenom i žutom opekom u kombinaciji s detaljima zelene boje - u skladu s crvenim krovovima i žutim opekama starijih zgrada u okolici.

image
Aesthetica Studio/Schmidt Hammer Lassen Architects

- Ovom projektu pristupamo s velikim osjećajem poniznosti - rekao je Kristian Ahlmark, partner i direktor u SHL-u, u svom priopćenju za javnost.

-To je veliki projekt koji će imati značajan utjecaj na zajednicu, kako društveno tako i estetski. Zbog snažne stručnosti koju Švicarska ima, kada je u pitanju gradnja u drvu, posebno smo ponosni što radimo na ovom revolucionarnom projektu – dodao je.

Četiri zgrade sadržavat će stambene objekte te maloprodajne prostore, sky bar i hotel. Očekuje se da će projekt biti dovršen i spreman za useljenje do 2026. godine.

image
Aesthetica Studio/Schmidt Hammer Lassen Architects

Projekt označava prekretnicu u izgradnji drvenih zgrada, rekli su iz SHL. Tvrtka je dodala da 100 metara vise nebodera postavlja rekord za stambene zgrade s nosivom drvenom konstrukcijom i "uvodi inovativni sustav gradnje koji ispituje drvo kao prirodnu zamjenu za beton". Ovo omogućuje izgradnju viših konstrukcija, dok se u isto vrijeme osigurava da cijeli proces izgradnje postiže nižu količinu emisije ugljika", navodi se u priopćenju za javnost.

image
Aesthetica Studio/Schmidt Hammer Lassen Architects

Ahlmark je dodao: "Uvijek smo bili proaktivni u korištenju drva, ne samo zbog njegovih estetskih kvaliteta, već i zbog tehničkih konstrukcijskih mogućnosti kojima utire put. Nova metoda proizvodnje, predstavljena u ovom projektu, donosi našu ljubav prema drvu u modernu zgradu."

SHL se natjecao s osam drugih arhitektonskih tvrtki diljem svijeta za projektiranje zgrade. Ranije ove godine, njegov prijedlog dizajna izabran je kao pobjednik - dijelom zbog otvorene blok strukture. Žiri je u svojoj ocjeni naveo: "Razbijanjem izvorne blokovske strukture i integracijom samostojećih objekata postiže se veća površina pročelja, a samim time i više dnevnog svjetla, te snažnija povezanost s okolnim okolišem."

image
Aesthetica Studio/Schmidt Hammer Lassen Architects

Dizajn SHL-a razvijen je u bliskoj suradnji s lokalnim švicarskim arhitektonskim studijem Cometti Truffer Hodel. Projekt se pridružuje drugim arhitektonskim pothvatima koji žele dokazati da se drvo može koristiti kao održiva alternativa betonu i čeliku pri izgradnji visokih zgrada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 00:12