KOJI POTHVAT

Cijeli Portugal se šest dana za redom napajao samo 100% obnovljivom energijom

 /SHUTTERSTOCK

Zahvaljujući svom jedinstvenom geografskom položaju, Portugal doista može imati koristi od obnovljive energije. Može se pohvaliti s tisućama kilemetara obale, preko 300 sunčanih dana godišnje, a kad je oblačno, zna puhati jak vjetar. Ova prikladna mješavina rezultirala je time da je Portugal radio na 100% obnovljivoj energiji šest dana zaredom, oslikavajući sliku punu nade za budućnost, prenosi My Modern Met.

Dana 27. listopada, najveća energetska kompanija u zemlji, Redes Energéticas Nacionais, izvijestila je da uvjeti vjetra i valova generiraju cjelokupnu opskrbu energijom u Portugalu. Dok su se prvotno nadali da će izdržati cijeli dan, uvjeti su potrajali još pet dana. U određenim je razdobljima proizvodnja čiste energije bila toliko velika da su portugalske mreže izvozile energiju u susjednu Španjolsku.

"Plinske elektrane su čekale su da isporuče energiju, ako zatreba. Nije bilo potrebe, jer je puhao vjetar i padalo je puno kiše," rekao je Hugo Costa, koji nadgleda Portugal za EDP Renewables, za Canary Media. ​"I proizvodili smo s pozitivnim učinkom na potrošače jer su cijene dramatično pale, gotovo na nulu."

image
/SHUTTERSTOCK

S populacijom od 10 milijuna ljudi, opskrbiti cijelu zemlju obnovljivom energijom je hvalevrijedan podvig. Ukupno je bilo 149 sati proizvodnje obnovljive energije. Od toga je 95 sati Portugal izvozio energiju u španjolske mreže. To je u skladu s njihovim prethodnim postignućem u ožujku 2023., kada su obnovljivi izvori generirali 103% ukupne potrošnje energije.

Za sada je također ohrabrujuće da su električne mreže dovoljno pouzdane za rad s tradicionalnom i čistom energijom. "Ključni zaključak, po mom mišljenju, jest da pokazuje da je portugalska mreža spremna za vrlo visoke udjele obnovljive električne energije i za njezine očekivane varijacije: uspjeli smo upravljati i naglim povećanjem proizvodnje hidro i vjetroelektrana, kao i povratak na niži udio obnovljivih izvora energije, kada su ponovno zatražene elektrane na prirodni plin kako bi zadovoljile dio potražnje u zemlji," rekao je Miguel Prado, novinar koji pokriva portugalski energetski sektor, za Canary Media.

Portugal je obećao rok za nultu neto emisiju ugljika do 2050. Kako bi se približila svom cilju, ova zemlja sada želi poduzeti korake kao što je ulaganje u dubokovodne offshore vjetroelektrane. Uz malo sreće, rekord od šest dana često će se rušiti u nadolazećim godinama, sve dok jednog dana čista energija jednostavno ne postane standard.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:02