DOGAĐAJ ZA PAMĆENJE

Čarolija svjetla na Visualia Festivalu u Puli

 VISUALIA FESTIVAL
Deveto izdanje popularne manifestacije održava se na 12 lokacija u starogradskoj jezgri, a posjetitelje očekuju impresivne svjetlosne instalacije, performansi i projekcije te brojna iznenađenja

Čaroban i zabavan svijet svjetlosne umjetnosti ponovno se vraća na ulice grada Pule od 21. do 23. rujna. Visualia Festival slavi deveto festivalsko izdanje. Ovogodišnja edicija obuhvaća više od 12 lokacija u prekrasnoj starogradskoj jezgri Pule, gdje će posjetitelji imati priliku doživjeti dvadesetak impresivnih svjetlosnih instalacija, performansa i projekcija.

image
VISUALIA FESTIVAL

Svečano otvorenje festivala već se tradicionalno događa na Portarati u četvrtak, 21. rujna, u 20 sati. Nakon službenog otvaranja, tradicionalnu svečanu povorku predvodit će svjetlosni performans španjolskog umjetničkog kolektiva Cia Majareta pod nazivom "Guardian of the Abyss". Ukoliko nikad niste vidjeli gigantske morske konjiće koji svijetle i plešu dođite na otvorenje Visualia festivala.

image
VISUALIA FESTIVAL

Osim Portarate, koja je startna lokacija, ruta nas vodi niz Ulicu Sergijevaca iznad koje će se pronaći svjetlosna instalacija "Lux Cumulus" Visualia Grupe za koju se nadamo da će biti jedini oblaci u predstojeća tri festivalska dana.

Na putu do Foruma, prolazi se uz De Villeov uspon duž kojeg će se održavati projekcija "Stairway of Art" grupe Lumenartist te Parka Grada Graza, gdje će talijanski Morph Studio svojom interaktivnom igrom svjetla, glazbe te nevidljivom povezanošću dječji park pretvoriti u set fantasy filma.

image
DETLEF HARTUNG/

Na Forumu, posjetitelje će dočekati 3D video mapping "Elemental Construction vol.5" skupine Eper, te "A Butterfly Flapping its Wings" Decide Kit-a iz dalekog nam Tajlanda. Projekcije video mappinga na Forumu bit će održane u dva termina, 21 i 23 sata tijekom prva dva festivalska dana. Između navedenih termina Forum neće ostati u mraku! Na pročelju zgrade Katastarskog ureda projicirat će se interaktivna mapping projekcija mlade nizozemske umjetnice Marieke van der Burg "Spot on", gdje će posjetitelji reflektorom tražiti krijesnice u zanimljivim animacijama i "puniti ih" svjetlošću.

image
VISUALIA FESTIVAL

U nastavku slijedi Kandlerova ulica koju će ove godine krasiti čak tri svjetlosne instalacije hrvatskih, rumunjskih i američkih umjetnika. Radu Ignat će nas uz pomoć svoje instalacije "Stargate" vratiti u davnu 1994. godinu kad je istoimeni film osvojio sve ljubitelje znanstvenofantastičnog žanra dok će nam Ilya Sobol predstaviti "Izobrulo Polylight HeartHug" i omogućiti nam da se grlimo ispod srca koje se pali samo ako je zagrljaj iskren i pun ljubavi.

I ove godine pulska Riva je nezaobilazna lokacija. Krasit će je hologramska projekcija na vodenoj zavjesi "Translucens" u izvedbi finskog umjetnika Niko Tianiena koji će zajedno sa svojim timom instalirati 120 kilograma tešku vodenu pumpu i stvoriti "vodeno projekcijsko platno".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 21:54