spor HZJZ-A I DAZ-a

Arhitektura i birokracija: Društvo arhitekata Zagreb u sporu s Capakovim HZJZ-om

 DAMIR KRAJAC/CROPIX/CROPIX
Poziv za ponudu uputili su prema tri privatna provoditelja. Zanemarivši da je takav poziv i javno objavljen

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, pod ravnateljstvom Krunoslava Capaka, odlučio je započeti proces izgradnje nove upravne zgrade, na lokaciji u Rockefellerovoj ulici broj 3 u Zagrebu. Sukladno GUP-u Zagreba, za tu je lokaciju potrebno provesti javni arhitektonsko-urbanistički natječaj, no to je rezultiralo sporom s Društvom arhitekata Zagreb.

Različito tumačenje zakona i Pravilnika tijekom i nakon javne nabave za provoditelja arhitektonsko-urbanističkog natječaja za novu upravnu zgradu u Rockefellerovoj 3

Tri privatnika

Provedba takvih natječaja dio je i Europske deklaracije iz 2018. godine koju su usvojili europski ministri kulture te Arhitektonske politike Republike Hrvatske 2013-2020, usvojene na Vladi RH 2012. godine.

Prvo se dogodilo, ističu u Društvu arhitekata Zagreb, da je u lipnju ove godine HZJZ pokrenuo prvu javnu nabavu za provoditelja natječaja. Poziv za ponudu uputili su prema tri privatna provoditelja. Zanemarivši da je takav poziv i javno objavljen, HZJZ bio je iznenađen predanom ponudom DAZ-a.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX/CROPIX

"Ponuda DAZ-a za provođenje natječaja bila je upola niža od ponude drugog ponuđača. Istog dana nakon otvaranja ponuda HZJZ uočava 'problem' i poništava nabavu, navodeći da su propustili u pozivu pozvati se na Pravilnik o natječajima s područja arhitekture, urbanizma, unutarnjeg uređenja i uređenja krajobraza. Naravno da je ponuda DAZ-a bila u potpunosti u skladu s Pravilnikom", navode u DAZ-u.

Iako je ponuda DAZ-a na oba natječaja bila najpovoljnija, HZJZ odabire drugog, znatno skupljeg ponuđača

Jednina ili množina?

HZJZ nije odluku niti naslovio, niti dostavio najpovoljnijem ponuditelju Društvu arhitekata Zagreba, a kojeg je, smatraju oni, trebao izabrati.

Potom, u činu dva, nabrajaju dalje, HZJZ ponovno pokreće isti natječaj krajem lipnja/početkom srpnja, pozivajući posebno opet samo tri privatna provoditelja na nuđenje, uz javnu objavu.

"Dakle, HZJZ dostavlja poziv na davanje ponude dvojici potencijalnih ponuditelja koji se uopće nisu javili na prethodni poziv, a ne dostavlja poziv DAZ-u, koji se javio i koji je dao najpovoljniju ponudu", navode.

image
Tihomil Matković, predsjednik Društva ahitekata Zagreb
RANKO ŠUVAR/CROPIX

Na ponovljenom natječaju ponovno najbolju ponudu daje DAZ, i ona je ponovno gotovo upola niža od drugog ponuditelja. HZJZ također, pišu iza DAZ-a, prilikom ocjene ponude pokušava tumačiti Pravilnik o natječajima, tako da je DAZ pogrešno naveo više mogućih "stručnih savjetnika", jer Pravilnik ih navodi u jednini.

"Nakon našeg objašnjenja odustaju od daljnjeg sporenja oko toga. HZJZ potom donosi odluku o odabiru DAZ-a za provoditelja, ali ne dostavlja ju DAZ-u na propisani način, prema Pravilniku o postupku provođenja jednostavne nabave HZJZ, kao niti povezani ugovor. I zaključno, krajem kolovoza HZJZ šalje 'informaciju' da poništavaju nabavu s DAZ-om te kako nabavu i ugovaranje nastavljaju s drugoplasiranim, gotovo dvostruko skupljim ponuditeljem, proizvoljno tumačeći Zakon o javnoj nabavi i svoj Pravilnik o jednostavnoj nabavi", pišu iz DAZ-a.

Kome je u interesu što će HZJZ ne samo morati nadoknaditi štetu DAZ-u, nego će isti posao platiti dva puta više, pitaju se u DAZ-u

Angažirali odvjetnika

HZJZ tvrdi, objašnjavaju iz DAZ-a, da oni nisu potpisali ugovor u roku od 30 dana od dana izvršnosti odluke o odabiru koja mu nije dostavljena te kako je to razlog za poništavanje odluke o odabiru, što ne samo da nije propisano kao posljedica po Zakonu o javnoj nabavi, već to ne predviđaju ni odredbe poziva za nadmetanje niti odredbe Pravilnika HZJZ-a koji se primjenjuje na jednostavnu nabavu.

Na svojim web stranicama 10. rujna HZJZ postavlja Odluku o odabiru dvostruko skuplje ponude drugoplasiranog privatnog provoditelja za provedbu njihova arhitektonsko-urbanističkog natječaja na poveznici. DAZ je angažirao odvjetnika koji će ga zastupati u sporu s HZJZ-om.

"Pitamo se kome je u interesu da će HZJZ, ne samo morati nadoknaditi štetu DAZ-u, već će uz tu štetu, isti posao platiti dvaput više?", zaključuju u DAZ-u.q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 18:01