NOVI PROJEKT

Arhitektonski ured Zaha Hadid modernizirat će jedan od najstarijih gradova u Europi

 /SHUTTERSTOCK
Tipično za prostor koji je dizajniraju ZHA, shema za ovaj višeslojni projekt fluidno kombinira kontrastne tipove zgrada u skladan prostor

Tallinn nije samo glavni grad Estonije, već je i jedan od najvažnijih lučkih gradova u tom području zbog blizine Baltičkog mora. Zbog toga je natječaj nazvan Masterplan 2030. bio tako tražen projekt da je privukao prijave nekih od najvećih svjetskih tvrtki, piše Architectural Digest. Nedavno je objavljeno da Zaha Hadid Architects (ZHA) osvajaju nagradu i da će njihov dizajn biti onaj koji će bolje povezati Tallinnu s njegovom lukom, što je problem ne samo nedovoljno iskorištena područja, već je stvaranja prometne gužve.

image
Zaha Hadid Architects

Tipično za prostor koji je dizajniraju ZHA, shema za ovaj višeslojni projekt fluidno kombinira kontrastne tipove zgrada u skladan prostor. Pod nazivom Streamcity, područje će spojiti stambene, komercijalne i strukture dizajnirane za slobodno vrijeme. Ipak to nije samo izgradnja zgrada, dizajn također zahtijeva da se svaki neiskorišteni prostor pretvori u teren za javni park.

"Naša vizija glavnog plana obnove luke je stvoriti nova prepoznatljiva i posebna vrata prema gradu Tallinnu, novo gradsko tkivo međusobno povezano sa susjednim gradskim četvrtima", objasnili su iz ureda ZHA u svojoj izjavi.

image
Zaha Hadid Architects

Godine 1997. stari dio grada Tallinna, koji stručnjaci smatraju jednim od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova u Europi, uvršten je na UNESCO-ov popis svjetske baštine. I dok ZHA zapravo neće dirati niti jednu od najstarijih zgrada u starom gradu Tallinna, obnovit će i modernizirati okolno područje. Radeći zajedno s tvrtkom RemPro sa sjedištem u Latviji i Tyrens UK, konzultantima za urbani, pejzažni dizajn, između ostalog, ZHA planira brzo dovesti stari grad Tallinna u 21. stoljeće sa svojim višenamjenskim dizajnom. Luka Tallinn planira surađivati sa ZHA-om na dovršetku plana prije kraja godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 18:21