Krastavac (Cucucmis sativus) je jedno od omiljenih povrća kod nas i svakako među onima koja se najčešće uzgajaju u našim vrtovima. Još niste zakasnili ukoliko ga planirate uzgajati ove godine, pa vam donosimo nekoliko korisnih savjeta za uspješnu sjetvu i odličan prinos, piše Agroklub.
Kako pojašnjava savjetodavac za ratarstvo i povrtlarstvo u PSSS Pirot Srđan Vidanović, zemljišta bogata organskim materijama pogodna su za rast krastavca. Teška i zbijena zemljišta, visoka podzemna voda i pjeskovita tla nisu dobri za uzgoj krastavca.
"Na njima sporo raste i ne donosi dobre prinose. Kako danas postoje moćni sistemi agromelioracija, ako se poznaju zahtjevi biljaka, nema toliko lošeg zemljišta koje se ne može popraviti i prilagodi potrebama biljaka. Krastavac troši malo hranjivih materija, ali se često navodnjava, čime se hrana ispire u dublje slojeve, ispod ‘dohvata‘ njegovog plitkog korijenovog sistema" - izjavio je za Agroklub.
Kada je riječ o plodoredu, ovo povrće treba uzgajati na istoj parceli tek posle četiri godine.
"Obilna gnojenja organskim gnojivima kao što je stajnjak rezultirat će visokim prinosima. Ako se uzgaja na otvorenom polju, na zemlji, gnoji se sa 30-40t/ha, na žičanim konstrukcijama 50-70t/ha i u zaštićenom prostoru 100-150t/ha goveđeg stajnjaka", precizira ovaj savjetodavac, dodajući da krastavac ima slabo razvijen korijenov sistem koji se prostire uglavnom u plitkom površinskom sloju.
"Otuda i velika osjetljivost na sušu. Navodnjavanjem površinskog sloja treba omogućiti neprekidnu vlažnost, kako bi biljke brzo rasle."
Zašto krastavci budu gorki?
Temperatura vode za navodnjavanje treba biti oko 20ºC, a optimalna vlažnost zemljišta oko 85 do 95 posto maksimalnog vodnog kapaciteta.
"Voda ne smije biti zagađena organskim kiselinama, bazama i solima. Način uzgoja krastavca i prirodna plodnost zemljišta diktiraju potrebne količine hranjivih tvari. Gorčina potječe od posebnog alkaloida kukurbitacina koji se nagomilava uslijed nepovoljnih uvjeta uzgoja. To su suša, visoke temperature, navodnjavanje hladnom vodom, nedostatak hranjivih tvari. Postoje sorte i hibridi koje ne mogu biti gorki, jer genetski nemaju ovaj alkaloid", zaključuje Vidanović.